The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Valencia proti Marcelinovi

Valencia proti Marcelinovi


V rámci 22. kola La Ligy se Netopýři vypraví do Baskicka, kde se utkají s Athleticem Bilbao, který od začátku letošního roku vede trenér Marcelino Garcia Toral, tedy strůjce posledního velkého úspěchu Los Che. V Bilbau je teprve chvíli, ale už i s ním slavil úspěch, a to vítězství ve španělském Superpoháru. Navíc Athletic má šanci získat do konce této sezóny ještě dvě další trofeje. Ligový titul to však nebude, v tabulce je Athletic jen o bod před Los Che. Zda se Netopýři před baskický celek dostanou, to se dozvíme zítra od 16:15.

Sezóna 2020/2021 v podání Valencie a Athleticu Bilbao

Před 22. kolem La Ligy byla Valencia na 14. místě tabulky se ziskem 23 bodů za zápasovou bilanci 5-8-8 při skóre 27:29. Netopýři před týdnem doma udolali Elche a z posledních čtyř ligových utkání tak mají na kontě dvě vítězství a jen jedinou porážku, což je na poměry jejich letošní sezóny slušná bilance. Na sestupové pásmo měli Los Che před 22. kolem La Ligy čtyřbodový náskok a mezi nimi a sestupovým pásmem byli ještě Eibar, Real Valladolid a Osasuna, přičemž Osasuna na tom byla bodově stejně jako Deportivo Alaves, které už bylo v sestupovém pásmu. Z venkovních zápasů má Valencia bilanci 2-3-5 při skóre 11:15. Mimochodem jednou už Los Che v této sezóně v Baskicku triumfovali, to když na podzim získali tři body na hřišti Realu Sociedad. Z Copa del Rey Valencia vypadla v osmifinále se Sevillou.

V rámci La Ligy Athletic Bilbao v této sezóně také nijak nezáří, před 22. kolem byl na 11. místě se ziskem 24 bodů za zápasovou bilanci 7-3-10 při skóre 27:25. Oproti Valencii mají baskičtí Lvi zápas k dobru, letos v lednu nebylo odehráno jejich utkání na hřišti Atletica Madrid, neboť kvůli sněhové kalamitě se Athletic nebyl schopen dopravit do hlavního města Španělska. Při pohledu na skóre vidíme, že Athletic zatím nastřílel stejný počet gólů jako Los Che a defenzívu má jen mírně lepší. Podobné postavení v ligové tabulce tak dává smysl. Od té doby, co klub převzal trenér Marcelino, sehrál Athletic zatím jen tři ligové zápasy. Ve dvou z nich se utkal s Barcelonou a v obou případech, jednou doma a jednou venku, prohrál. Výrazně lépe se mu dařilo doma proti Getafe, které vyklepl 5:1. Celkově má doma bilanci 6-0-4 při skóre 18:9 a většinu svých bodů tak Athletic pobral právě na San Mames.

Chvíle slávy si však Athletic Bilbao užívá především mimo ligové trávníky. V minulé sezóně se probojoval do finále Copa del Rey, což ho oprávnilo v této sezóně bojovat o španělský Superpohár. Miniturnaj o tuto trofej se konal letos v lednu, jen pár týdnů od nástupu Marcelina k baskickým Lvům. V semifinále Athletic porazil Real Madrid a ve finále udolal Barcelonu a připsal si cennou trofej. Nemusí však zůstat osamocená. Letos na jaře totiž Athletic čeká nejen odložené finále loňské sezóny Copa del Rey, ve kterém se v baskickém derby střetne s Realem Sociedad, ale ve hře je stále i v letošní sezóně španělské pohárové soutěže. Athletic už vyřadil Ibizu, Alcoyano a Betis Sevilla a v semifinále narazí na Levante. Na konci sezóny tak může mít na kontě klidně tři trofeje. Pohárový program baskického celku by mohl nahrávat Netopýrům, neboť Athletic ve čtvrtek s Betisem došel až k penaltám a s Levante se utká již v příštím týdnu.

Z valencijského tábora

Hlavní událostí uplynulého týdne byl bezpochyby příchod nových posil na Mestallu. Stoper Ferro přišel na hostování z Benficy Lisabon, záložník Christian Oliva ve Valencii hostuje z Cagliari a útočník Patrick Cutrone byl Netopýrům zapůjčen z Wolverhamptonu. Kvůli požadavku na dva negativní testy na koronavirus se nakonec všichni tři k tréninku pod vedením Javiho Gracii dostali až ve čtvrtek. Před zápasem v Bilbau tak stihnou se svými novými spoluhráči absolvovat jen tři tréninky. Nedá se tak předpokládat, že by někoho z nich Gracia nasadil hned do základní sestavy. Největší šanci na start má z tria nováčků zřejmě Ferro, protože na marodce Los Che jsou hned dva stopeři, a to francouzská dvojice Mouctar Diakhaby a Eliaquim Mangala. Pokud by tak z jakéhokoliv důvodu vypadl i jeden z dvojice Gabriel Paulista a Hugo Guillamon, kterou lze očekávat v základní sestavě, tak by mladý Portugalec musel zaskočit.

Krom výše zmíněné dvojice stoperů do utkání na San Mames nezasáhnou ani další hráči, a to útočník Kevin Gameiro, ofenzivní záložník Denis Cheryshev, pravý bek Cristiano Piccini a brankář Jasper Cillessen. Italský obránce, který se vrátil z neúspěšného hostování v Atalantě Bergamo, a holandský gólman, který se léčí z dlouhodobého zranění, se již připravují s ostatními hráči, ale v neděli se ještě na hřiště nepodívají. Během února bychom se jich však už mohli dočkat. I bez těchto hráčů má Gracia řadu možností, jak poskládat sestavu, nicméně on prý nechce měnit vítěznou sestavu z minulého týdne z utkání proti Elche. Pokud se jí opravdu bude držet, tak v brance nastoupí tradičně Jaume Domenech, před ním v obranné čtveřici Thierry Correia, Gabriel Paulista, Hugo Guillamon a Jose Luis Gaya, v záloze budou hrát Daniel Wass, Uros Racic, Carlos Soler a Goncalo Guedes a konečně v útoku bude operovat dvojice Manu Vallejo a Maxi Gomez.

Z tábora soupeře

Trenér Athleticu Marcelino Garcia Toral musí před zápasem s Los Che řešit především tři významné absence. Kvůli pěti žlutým kartám v sezóně bude nuceně pauzírovat útočník Raul Garcia, který v posledních letech Valencii vstřelil nejeden gól. Ze zdravotních důvodů do zápasu nezasáhne kapitán baskických Lvů Iker Muniain, kterého trápí svalové problémy. V týdnu nebylo jasné, o jak závažné potíže se jedná, zda se Muniain do zápasu s Los Che třeba nedokáže dát do pořádku, nicméně Marcelino již dnes odhalil svoji nominaci a ofenzivní záložník v ní schází. Není v ní ani útočník Asier Villalibre, který po vítězném finále španělského Superpoháru zaujal hrou na trubku. Ovšem v první řadě to je samozřejmě důležitý hráč na trávníku. Krom výše uvedeného tria bude Marcelino postrádat i Pera Nolaskoaina a Iniga Vicenteho, který měl pozitivní test na koronavirus. Naopak v kolonce návratů do sestavy může být Mikel Balenziaga.

Vzájemná utkání

Valencia i Athletic jsou tradičními účastníky nejvyšší španělské soutěže, ostatně baskický celek z ní nikdy nesestoupil. Dle databáze serveru SoccerWay má Valencia se svým nedělním soupeřem dlouhodobou bilanci 25-16-16 při skóre 86:68. V zápasech, které hostili baskičtí Lvi, je samozřejmě bilance horší, a to 7-8-13 při skóre 31:37.

V letošní sezóně se už oba týmy jednou potkaly. Bylo to v rámci 13. kola na Mestalle, kde se zrodila remíza 2:2. Domácí poslal ve 26. minutě do vedení Carlos Soler z penalty, ale ve druhém poločase Athletic vývoj utkání otočil. V 55. minutě se prosadil Asier Villalibre a v 79. minutě poslal Athletic do vedení Raul Garcia, který se prosadil z pokutového kopu. Vedení však Baskům dlouho nevydrželo, protože už v 83. minutě o konečné dělbě bodů rozhodl Manu Vallejo. Valencia si tak vedla o něco lépe, než v sezóně minulé, kdy doma prohrála 0:2 po dvou gólech Raula Garcii.

V neděli se ale Los Che představí v Bilbau, tedy by mohlo být zajímavé, podívat se právě na poslední vzájemné zápasy hrané na San Mames. A zde je pro Netopýry dobrá zpráva, neboť už třikrát v řadě neodjížděli ze hřiště Athleticu s prázdnou. Lvi doma naposledy zvítězili v září roku 2016, tedy v sezóně 2016/2017. Valencii tehdy sice poslal do vedení Alvaro Medran, ale poté se dvakrát prosadil Aritz Aduriz a zařídil domácí vítězství 2:1. Od té doby však Los Che body ze San Mames vozí. V sezóně 2017/2018 tam remizovala 1:1, když valencijský gól vstřelil Geoffrey Kondogbia. O rok později pak gól na San Mames nepadl žádný a oba týmy se tak rozešly po remíze 0:0. Největšího bodového zisku z Bilbaa z poslední doby se pak Netopýři dočkali v minulé sezóně, kdy gólem Denise Cherysheva zvítězili 1:0.

Základní informace

Athletic Bilbao – Valencia CF

22. kolo La Ligy 2020/2021; neděle 7. února 2021 v 16:15

Předpokládané sestavy

Athletic Bilbao: Unai Simon, Berchiche, Inigo Martinez, Unai Nunez, Capa, Morcillo, Vencedor, Garcia, De Marcos, Berenguer, Inaki Williams

Valencia CF: Domenech, Gaya, Guillamon, Gabriel, Correia, Guedes, Soler, Racic, Wass, Vallejo, Gomez

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com