The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Valencii v létě čeká přestavba útoku

Valencii v létě čeká přestavba útoku


Trenér Netopýrů Albert Celades má v této sezóně k dispozici pět útočníků, ale je otázkou, kolik jich zůstane v kádru i pro příští sezónu. A další otázkou pak samozřejmě je, kdo na Mestalle případné odchody nahradí. Pojďme tedy nejprve zhodnotit aktuální stav útoku Los Che a následně probrat celý zástup jmen potenciálních posil pro valencijskou ofenzivu.

Celadesův útočný kvintet

Ze současného valencijského útoku byl fanoušky většinou nejlépe hodnocený Maxi Gomez, který po loňském přestupu z Celty Vigo dokázal potvrdit pověst střelce i u Los Che. V La Lize má na kontě 9 gólů a 1 gól přidal v Copa del Rey. Ani jemu se však nevyhnuly slabší chvilky, například se ani jednou nedokázal prosadit v Lize mistrů, u příznivců Los Che jsou jistě ještě v živé paměti například neproměněné šance v úvodním osmifinálovém utkání milionářské soutěže na San Siru, které bylo v Lize mistrů domovským stánkem Atalanty Bergamo. Nicméně důvěra v jeho schopnosti v klubu je, a pokud by nedorazila opravdu závratná nabídka, tak reprezentant Uruguaye na Mestalle zůstane. Smlouvu s Netopýry má do roku 2024 a výkupní klauzuli ve výši 140 milionů eur.

Stejně jako Maxi Gomez přišel minulý rok v létě do Valencie i Manu Vallejo. Posila z druholigového Cadizu plnila od úvodu sezóny roli čtvrtého útočníka. Když se začal na sklonku minulého roku v sestavě objevovat častěji a zaznamenal dokonce i svůj první gól za Los Che, tak se následně zranil a do přerušení sezóny kvůli koronavirové pandemii se již na hřišti neobjevil. Pro klub má být investicí do budoucna, takže letos v létě pravděpodobně zamíří na hostování do nějakého menšího klubu La Ligy, kde by mohl lépe nabírat zkušenosti s prvoligovým fotbalem. S Netopýry má smlouvu do roku 2023.

V lednu roku 2019 na Mestallu přišel Ruben Sobrino jako náhrada za Michyho Batshuayie, jemuž Netopýři hostování ukončili už po polovině sezóny a raději ho poslali zpět do Anglie. Se Sobrinem si však bohužel příliš nepomohli. Ve zbytku minulé sezóny šance téměř nedostával a v aktuální sezóně to platí rovněž. Gólově se v této sezóně prosadil jen v ligovém utkání proti Seville. Valencia už ho chtěla prodat minulý rok v létě, ale neobjevila se nabídka, která by uspokojila hráče i valencijský klub. Letos se bude snaha o Sobrinův prodej zcela jistě opakovat.

Druhým rokem ve Valencii působí zkušený francouzský útočník Kevin Gameiro. Již v lednu dostal od klubu svolení k odchodu, pokud přijde odpovídající nabídka. Třiatřicetiletý Gameiro má totiž s Los Che smlouvu jen do roku 2021. Je tu tedy i možnost jejího automatického prodloužení o další rok, a to v případě, že by Gameiro v příští sezóně odehrál předem stanovený počet zápasů. Ve Valencii by však raději svolili k jeho odchodu, aby místo něho mohl přijít někdo perspektivnější. V zimě měla být jeho cena stanovena na 14 milionů eur, třebaže má výkupní klauzuli ve výši 50 milionů eur. I ve fotbalově pokročilejším věku si však dokáže plnit své povinnosti, v této sezóně zaznamenal v La Lize 5 gólů a další 2 branky přidal v Lize mistrů.

Služebně nejstarším Netopýrem je z valencijského útoku Rodrigo Moreno, který na Mestalle působí už šestou sezónu. Nemuselo tomu tak ale být, protože byl blízko odchodu letos v zimě, kdy Barcelona hledala náhradu za zraněného Luise Suareze, ale především minulý rok v létě, kdy se o něho zajímalo Atletico Madrid. Ke konečné dohodě však nikdy nedošlo, protože ani jeden klub nezaplatil Valencií požadovaných 60 milionů eur. Výkupní klauzuli má Rodrigo ve výši 120 milionů eur při smlouvě do roku 2022. Po této sezóně půjde jeho tržní cena zřejmě dolů, neboť se mu především střelecky nedaří. V La Lize zaznamenal jen 2 góly. No na druhou stranu si v lize připsal 11 asistencí a v tomto ohledu patří k nejlepším v celé soutěži. V Lize mistrů se na rozdíl od domácí soutěže dokázal střelecky prosadit v důležitých chvílích, připsal si 2 góly, bez nichž by Netopýři určitě do jarní části soutěže nepostoupili. Krom toho si připsal 2 asistence u gólů svých spoluhráčů. Mimochodem právě jeho schopnost vytvářet šance dle anglických médií budí zájem Manchesteru United pro letošní letní přestupový trh. Slavný anglický klub má totiž s vytvářením šancí problémy a trenér Ole Gunner Solskjaer by tak v kádru rád přivítal nějakého kreativního hráče. Rudí ďáblové z Manchesteru by však nemuseli být jediným zájemcem z Premier League. V Arsenalu se nemohou dohodnout na prodloužení smlouvy se svým útočníkem Pierrem Emerickem Aubameyangem a obávají se, že v létě bude chtít odejít. Proto už přemýšlí nad případnou náhradou, no a španělský trenér anglického klubu Mikel Arteta dle listu Daily Mirror požaduje právě útočníka Los Che.

Kdo by mohl přijít?

Co se týče spekulací o možném posílení valencijského útoku, tak většinou jsou v médiích zmiňováni hráči, o které se Netopýři zajímali již dříve. Krom Rodriga Riquelmeho z Atletica Madrid, o němž jsme se více rozepsali v nedávném článku, je jednou z mála nových tváří Darwin Nunez z druholigové Almerie. Dvacetiletý útočník, který na podzim debutoval v uruguayské reprezentaci, působí v Evropě prvním rokem poté, co opustil svůj rodný klub Penarol. Přechod mu však očividně nečiní potíže, neboť v dresu Almerie patří k nejlepším střelcům v soutěži. Prozatím má na kontě 12 gólů, těsně před přerušením soutěže kvůli koronavirové pandemii například při vítězství Almerie nad Deportivem La Coruna 4:0 vstřelil hned polovinu gólů svého týmu. Z Penarolu do Almerie, kde má smlouvu do roku 2024, šel za 8 milionů eur, no nyní by jeho cena byla jistě vyšší. Almeria má navíc dobře nakročeno v boji o postup do nejvyšší španělské soutěže. Pokud se do La Ligy opravdu vrátí, tak se jednoho ze svých klíčových hráčů nebude chtít jen tak zbavit.

Valencia má zájem o Luise Suareze. To by byl bombastický titulek většiny médií, kdyby … kdyby oním Luisem Suarezem nebyl dvaadvacetiletý Kolumbijec působící aktuálně v druholigové španělské Zaragoze, kde hostuje z anglického Watfordu. Ovšem na španělských trávnících se tomuto Suarezovi daří dobře a aktuálně je se 17 góly druhým nejlepším střelcem Segunda Division. Jeho produktivita zaujala krom Valencie i další španělské fotbalové kluby, a to například Atletico Madrid, Betis Sevilla či Getafe. Zájem o Suareze je však i jinde, na Apeninském poloostrově jsou si jeho kvalit dobře vědomi například v římském Laziu či v Neapoli. Watford byl před přerušením fotbalových soutěží v anglické Premier League těsně nad pásmem sestupu. Pokud by sestoupil, tak by bylo pro případné zájemce o něco snazší Suareze, který má s anglickým klubem smlouvu do roku 2022, získat. Zaragoza by byla ráda, kdyby u ní její střelec zůstal, ale pokud se roztočí přestupová hra za účasti věhlasnějších klubů, tak nebude schopna finančně konkurovat.

Další hráč, který by mohl Netopýry v létě posílit, působí aktuálně až v exotické Číně. Spojení slov netopýr a Čína možná v poslední době není zrovna pozitivně vnímáno, nicméně v tomto případě by se ze strany Los Che jednalo o sázku na prověřeného hráče. Tím je totiž devětadvacetiletý Cedric Bakambu, který si největší jméno udělal během svého působení ve Villarrealu, kde působil v letech 2015 až 2018. Například hned v sezóně 2015/2016 zaznamenal v La Lize 12 gólů, což není až tak závratné číslo, jenže Bakambu tehdy dalších 9 gólů přidal v Evropské lize, kde se jen těsně nestal nejlepším střelcem. O gól lepší byl tehdy Aritz Aduriz v dresu Athleticu Bilbao. Když v roce 2018 z Villarrealu odcházel, tak bylo celkem velkým překvapením, že zamířil do Číny. Každé přestupové období se tak očekává, kdy se z celku Sinobo Guoan vrátí do Evropy. Valencia se o něho zajímala už před rokem, kdy měl na Mestalle nahradit Rodriga Morena, u něhož se předpokládal odchod do Atletica Madrid. Všichni ale víme, jak to dopadlo. Podstatně blíže byl jeho návrat letos v lednu, kdy se měl stát náhradou za zraněného Luise Suareze v Barceloně. Katalánský klub však nakonec přestup zrušil, třebaže Bakambu už měl tou dobou cestovat do Španělska. Z mezipřistání tak nepokračoval do Evropy, ale vrátil se do Číny. Mimochodem Bakambu má titul z evropského šampionátu věkové kategorie U19 s Francií, ale na seniorské úrovni reprezentuje Demokratickou republiku Kongo.

Již před časem jsme přinesli článek, který se mimo jiné týkal i čtyřiadvacetiletého Hirvinga Lozana. Valencia o tohoto mexického reprezentanta projevovala zájem už před rokem, ale Lozano nakonec zamířil z PSV Eindhoven do Neapole. Italský klub za něho zaplatil 50 milionů eur, ale tato investice se mu příliš nevyplatila a Mexičan tak bude letos nejspíš znovu měnit dres. Hlavní zájem má mít Everton, ale zájemci se rekrutují i ze Španělska, a to Atletico Madrid, Sevilla a Valencia. Problémem pro zájemce může být fakt, že Neapol nechce na Lozanovi příliš tratit, a proto za něho má letos požadovat 40 milionů eur, což by nejen u Los Che mohlo být velkým problémem pro dosažení dohody.

Loňské léto bylo i obdobím, kdy se v médiích propíral zájem Los Che o Floriana Thauvina z Olympique Marseille. Francouz měl být jednou ze zamýšlených alternativ za Rodriga Morena. Nyní to vypadá, že mají Netopýři Thauvina stále pod dohledem. Letos by navíc mohla být jeho cena přijatelnější, neboť hráči končí v Marseille příští rok smlouva a francouzský klub se s ním prozatím nedokázal dohodnout na nové. Olympique je tedy ve stejné situaci jako například Valencia s Ferranem Torresem. Mimochodem další shoda je v tom, že valencijský odchovanec i francouzský hráč jsou na seznamu možných posil Juventusu Turín. Dle spekulací by mohl být Thauvin letos k dispozici zhruba za 25 milionů eur. To platilo pár dní zpět. Včera se objevily informace, že Thauvin spolu se svými spoluhráči Mandandou a Payetem odmítá snižování mezd, které Olympique zavádí podobně jako celá řada jiných fotbalových klubů na celém světě v důsledku koronavirové pandemie. Podle listu L´Equipe by sedmadvacetiletý ofenzivní hráč mohl dokonce v krajním případě ukončit svoji smlouvu na jihofrancouzském pobřeží. K mání by tak mohl být jako volný hráč. Mimochodem v této sezóně dosud Thauvin odehrál pouze 20 minut ve dvou ligových zápasech. Když se na začátku září loňského roku zotavil ze zranění kotníku, tak odehrál jen 10 minut proti Saint Etienne a následně zamířil na hodně dlouhou dobu na marodku. Z té se vrátil teprve nedávno a těsně předtím, než byly kvůli koronavirové pandemii přerušeny fotbalové soutěže v celé Evropě, tak odehrál 10 minut proti Amiens.

Šestadvacetiletý Mariano Diaz toho v letošní sezóně také mnoho neodehrál. I u něho byla na vině z velké části zranění, ale na druhou stranu mu nepomáhá ani velká konkurence v Realu Madrid. V létě to bude již třetí přestupové období v řadě, kdy se Valencia o odchovance Bílého baletu bude snažit. Dle zpráv z Madridu nebyla snaha ze strany Netopýrů jen minulý rok v létě, kdy se Los Che poohlíželi po případné náhradě za Rodriga Morena, ale i letos v lednu. To však veškerá možná jednání ukončil sám hráč, který se alespoň do konce této sezóny chtěl snažit přesvědčit trenéra Realu Madrid Zinedina Zidana o svých kvalitách. No zatím se mu to příliš nedaří, v aktuální sezóně má na kontě 2 zápasy v La Lize a 2 zápasy z bojů o španělský Superpohár. Dohromady zhruba 65 odehraných minut, ale i tak dokázal vstřelit alespoň 1 gól. A to gól velmi cenný, neboť jím potvrdil vítězství Realu Madrid v El Clasicu. Nicméně i tak může jen vzpomínat na výkony, jaké předváděl v dresu Olympique Lyon v sezóně 2017/2018. To vstřelil v Ligue 1 hned 18 gólů a pár dalších přidal v Evropské lize a v Coupe de France. Jeho povedených výkonů si však všiml i Real Madrid, který ho v létě 2017 do Lyonu prodal. O rok později však využil klauzule o výhodném zpětném odkupu a Mariano se vrátil na San Bernabeu, kde mu však pšenka nekvete.

Dalším jménem, které už bylo na nákupním lístku Valencie dříve, je Borja Iglesias. Nyní sedmadvacetiletý El Panda prošel již celou řadou klubů a v letech 2007 až 2010 působil dokonce ve Valencii, kde se v mládežnických týmech potkával s hráči jako například Paco Alcacer, Carles Gil či Portu. Před rokem měl být dle přestupových spekulací celkem blízko návratu k Los Che, neboť Netopýři se rozhodovali mezi ním a Maxi Gomezem. Na Mestallu nakonec zamířil útočník Celty Vigo a Iglesias vyměnil barvy Espanyolu Barcelona za Betis Sevilla. V letošní sezóně má na kontě 3 góly v La Lize a 3 góly v Evropské lize. Výrazně tak zaostává za svými výkony ze sezóny minulé, kdy jen v La Lize nastřílel za Espanyol 17 branek. Přesto však o něho údajně Valencia neztrácí zájem a pokud by například Mestallu opustil Kevin Gameiro, tak by jeho místo mohl zaujmout právě urostlý rodák ze Santiago de Compostela.

Když z Espanyolu minulý rok v létě odešel v předchozím odstavci zmiňovaný Borja Iglesias, tak se barcelonský klub dostal do nemalých potíží, které se projevují tím, že je Espanyol víceméně celý dosavadní průběh aktuálně přerušené sezóny namočen v sestupovém pásmu. V Barceloně se rozhodli nepříjemnou situaci řešit v rámci letošního zimního přestupového trhu a za 20 milionů eur přivedli z lisabonské Benficy Raula de Tomase. Ten dříve oslňoval statistikami například v Rayu Vallecanu, nicméně v portugalském klubu se mu vůbec nedařilo a v zimě se tak jistě rád vrátil do Španělska. A návrat to byl velkolepý, neboť před přerušením sezóny za Espanyol odehrál 6 zápasů La Ligy a vstřelil v nich 4 góly a dále odehrál 1 zápas Copa del Rey a i v něm se gólově prosadil. Jeho neskutečná produktivita neušla ani pozorovatelům Los Che a například podle deníku SuperDeporte je stále teprve pětadvacetiletý odchovanec Realu Madrid favoritem na letní posílení ofenzívy valencijských Netopýrů. De Tomas měl být pro Netopýry jednou z alternativ, kdyby se před rokem nepodařilo získat Maxi Gomeze z Celty Vigo. To, že nakonec uruguayský reprezentant do Valencie přestoupil, ale neznamená, že polevil zájem Los Che o De Tomase. Minimálně od nástupu Cesara Sancheze do funkce sportovního ředitele spíš naopak. Zaměstnanci valencijského klubu španělského útočníka sledovali naživo v zápasech Espanyolu proti Villarrealu a proti Atleticu Madrid. Jak již bylo zmíněno, tak do Španělska se De Tomas vrátil za 20 milionů eur. V Espanyolu má však výkupní klauzuli ve výši 70 milionů eur. Zda bude pro Valencii v létě dostupným, to bude z velké části záležet na tom, jak to dopadne s aktuální sezónou. Pokud by Espanyol, který v okamžiku přerušení La Ligy ztrácel na záchranu 6 bodů, opustil nejvyšší soutěž, tak by v Barceloně byli samozřejmě více nakloněni jednání o přestupu svého střelce. Na druhou stranu by byl v tom případě De Tomas samozřejmě o to lákavějším zbožím i pro jiné kluby. A to by pak při hráčově rozhodování hrálo roli například to, který zájemce bude hrát Ligu mistrů a který ne.

  • Uvítám do útoku kohokoliv, kdo promění více než 10 % gólových šancích :D

  • Maxiho a Kevina by som ponechal v tíme *1* Rodriga predal za čo najdrahšie a Valleja by som hodil niekde na hosťovanie po prípade ho ponechal v tíme, ak by sa nik schopnejší nenašiel. Ten hráč má perspektvu *4* Sobrina mám rád, ale keď on je také poleno tiež *14* No nič. Predať ho abo na hosťovačku.
    Darwin Nunez z Almerie a Luis Suarez zo Zaragozy sa mi celkom pozdávajú. Rád by som ich videl po boku skúsenjšieho Maxiho a Kevina.