The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Povede se Valencii konečně hráčský návrat snů?

Povede se Valencii konečně hráčský návrat snů?


Americký televizní kanál ESPN před pár dny vyslal do světa zprávu, že valencijští Netopýři jednají o návratu Davida Silvy zpět na Mestallu. Mají se už fanoušci Los Che začít těšit? Zatím asi raději ne, protože Valencia se už v posledních letech snažila několikrát o návrat několika svých bývalých hvězdných hráčů a víceméně z toho nikdy nic nebylo, ať už šlo o Davida Villu, Juana Manuela Matu, Nicolase Otamendiho či třeba Joaa Cancela. Bude to s Davidem Silvou jiné? No spekulace si prozatím dost protiřečí, takže si to pojďme projít.

Dle ESPN má Valencia pro Silvu tříletou smlouvu

Nejdříve se ale pojďme podívat, s čím přesně v pondělí přišel televizní kanál ESPN, respektive jeho webové stránky. Jak jsme vás již krátce informovali na našem twitteru, tak dle ESPN se Valencia snaží po deseti letech o návrat Davida Silvy k Los Che. Pro Valencii je nyní ideální příležitost, neboť již čtyřiatřicetiletému Silvovi končí 30. června letošního roku smlouva s Manchesterem City a bude tak k dispozici jako volný hráč. Silva se tak řadí k hráčům, jejichž smlouva nejspíš skončí ještě před koncem aktuální (a momentálně přerušené) sezóny. FIFA navrhuje, aby v těchto případech byly smlouvy prodlouženy do konce sezóny, což však dle představitelů anglické Premier League není právně vymahatelné. Záleží to vždy na individuální dohodě klubu a hráče. Silva, který má za City odkopáno více než 400 zápasů, však má velkou motivaci k setrvání do konce aktuální sezóny. Pokud se tedy budou ligové soutěže a především evropské poháry dohrávat. Bývalý španělský reprezentant by totiž mimo jiné ke čtyřem titulům v Premier League, dvojici triumfů v FA Cupu a pěti vítězstvím v League Cupu rád přidal nejcennější trofej na evropské klubové scéně, tedy ušatý pohár Ligy mistrů. A Manchester City letošní jarní část milionářské soutěže začal dobře, když v úvodním osmifinálovém utkání porazila Real Madrid na San Bernabeu 2:1. Odveta se však již nestihla. ESPN dále uvádí, že Valencia hráči nabízí tříletou smlouvu, ale že Silvova budoucnost by mohla být i v zámořské Major League Soccer v novém týmu vlastněném Davidem Beckhamem, nebo že má o hráče zájem například i Juventus Turín.

Dle SuperDeporte k jednáním mezi Valencií a Silvou nedošlo

Tolik tedy informace na webu televizního kanálu ESPN. Vzhledem k tomu, že tato zpráva vzbudila ve fotbalovém světě velký rozruch a u fanoušků Los Che hned i velká očekávání, rozhodl se španělský deník SuperDeporte zjistit více informací, nicméně prozatím byl neúspěšný. Sám David Silva i osoby z jeho blízkého okolí byli překvapeni, kde se tyto informace objevily. Zdroje z valencijského klubu pak uvádějí, že se žádná jednání nevedou, třebaže si Valencia Davida Silvy velmi váží, protože se jedná o hráče, který patří do historie klubu z Mestally, kde úspěšně působil. Vzájemná úcta je zde oboustranná, protože Silva považuje město a klub za svůj domov. Netopýrům bude vždy vděčný, protože to je místo, kde fotbalově vyrůstal a kde dosáhl na první úspěchy. Na začátku roku 2018 navíc Los Che Silvovi pro individuální trénink poskytli tréninkové prostory v Paterně v době, kdy tento valencijský odchovanec na nějaký čas z osobních důvodů opustil se svolením trenéra Pepa Guardioly Manchester City a pobýval ve své vlasti. Tou dobou se mu totiž narodil syn Mateo, ale jelikož byl výrazně předčasně narozený, tak musel zůstat nějaký čas v nemocnici. Silva proto rovněž zůstal ve Španělsku, aby byl nablízku své rodině.

Dojde ale znovu ke spojení Davida Silvy a východošpanělského fotbalového klubu? Od chvíle, kdy Silva oznámil, že již s City nepodepíše novou smlouvu, třebaže by ho trenér Pep Guardiola rád udržel i do dalších let, tak se spekulovalo především o tom, že si valencijský odchovanec bude chtít na závěr kariéry vyzkoušet fotbal mimo Evropu, podobně jako jeho bývalí spoluhráči z klubu či španělské reprezentace David Villa, Andres Iniesta či Fernando Torres. Největší snahu měl tímto směrem vyvíjet celek Inter Miami, jehož prezidentem a spoluvlastníkem je bývalý fotbalista David Beckham, Inter Miami je nový klub zámořské Major League Soccer, který se do soutěže zapojil od této sezóny. Tyto plány však může, třeba i ve prospěch Los Che, nabourat aktuální celosvětová koronavirová pandemie. Těžko se dá v tuto chvíli předpovídat, jak to bude vypadat po uklidnění situace. Možná už zámořské týmy nebudou mít takové finanční možnosti, aby lákaly velké evropské hvězdy na sklonku kariéry. A možná i hráči sami si rozmyslí, zda žít tak daleko od vlasti, kde mají většinu rodiny a přátel. Vždyť zámořští epidemiologičtí odborníci například upozorňují, že na podzim může být v Severní Americe další vlna koronaviru, navíc v kombinaci s epidemií klasické chřipky. Dle deníku SuperDeporte je tak zcela nejasné, kde bude pokračovat hráčská kariéra Davida Silvy. Čtyřiatřicetiletý Španěl pyšnící se přezdívkami Merlin či El Mago se rozhodne během následujících měsíců.

Dle Cadena SER k jednáním brzy dojde a Silva je ochoten na nabídku Los Che počkat

Zatímco podle deníku SuperDeporte žádná jednání mezi Valencií a Davidem Silvou neprobíhají a hráčova budoucnost je zcela neznámá, tak o den později se na webu rozhlasové stanice Cadena SER objevil článek, který má poněkud jiné vyznění. A znovu může u fanoušků Los Che vzbuzovat naději na návrat rodáka z Kanárských ostrovů na Mestallu. Cadena SER sice potvrzuje, že dosud k jednáním nedošlo, nicméně zároveň uvádí, že k nim má brzy dojít, protože Silva opravdu silně přehodnocuje svůj původní záměr o závěru kariéry na mimoevropských hřištích. Silva je navíc dle Cadena SER na nabídku Valencie ochoten počkat, až se vyjasní rozuzlení stávající sezóny a co to bude mít za následky do budoucna. Pokud by se totiž například současná sezóna nedohrála, tak by to pro španělské kluby znamenalo značný úbytek finančních prostředků. Kluby se sice snaží šetřit snižováním hráčských platů, k čemuž v tomto týdnu došlo už i ve Valencii, ale ztráty například za nevyplacení podílu na televizních právech by s nejedním fotbalovým klubem značně zamávaly. Finanční možnosti Valencie při tvorbě případné Silvovy smlouvy se rovněž mohou odvíjet od toho, zda budou Los Che v příští sezóně v pohárové Evropě či ne. To je další věc, která je nyní nejasná. Sportovní ředitel Cesar Sanchez se jistě bude snažit najít cestu, jak svého bývalého spoluhráče přivést zpět na Mestallu.

Galerie neuskutečněných vysněných návratů

Bude ale Cesar Sanchez ve své snaze o návrat Davida Silvy na Mestallu úspěšný? Pokud se podíváme spolu s internetovým deníkem PlazaDeportiva na několik možných snových návratů bývalých Netopýrů na Mestallu z poslední doby, tak přílišný optimismus nedoporučujeme. Z bývalých hráčů se v posledních letech na Mestallu vrátili jen Denis Cheryshev, Jaume Costa a Eliaquim Mangala, ovšem ani o jednom nejspíš nemůžeme tvrdit, že byl během svého minulého působení u Los Che nějakým výrazným lídrem, zásadním elementem kádru či prostě fanouškovskou ikonou. To u níže uvedených hráčů tato slova nejspíš použít můžeme. Leč bohužel se k Los Che nevrátili.

Například útočník David Villa. Z Valencie zamířil do Barcelony, odkud o několik let později přestoupil do Atletica Madrid. V roce 2014 však byl volným hráčem a Los Che měli zájem o jeho návrat, nicméně Villa raději upřednostnil zámořské dobrodružství a vydal se do New Yorku.

Spolu se Silvou a Villou tvořil obávanou ofenzivní trojici valencijských Netopýrů Juan Manuel Mata. I o něm se v posledních letech spekulovalo v souvislosti s možným návratem na Mestallu, ale k dohodě nikdy nedošlo. Podobně jako u Villy byly překážkou finanční náklady na hráčův plat. Minulý rok Mata v Manchesteru United prodloužil smlouvu až do roku 2021.

V posledních letech byl s Los Che spojován i zkušený stoper Raul Albiol. Po letech v Neapoli se chtěl vrátit domů, ale Valencia nechtěla zaplatit výkupní klauzuli 6 milionů eur. Nakonec Albiola unavilo čekání na Los Che a před touto sezónou zamířil do Villarrealu.

Střed pole mohl po neúspěšných letech v Barceloně v roce 2018 posílit Andre Gomes, ale zatímco Valencia chtěla jen hráčovo hostování, tak Barcelona trvala na přestupu. Gomes tak nakonec zamířil do Evertonu.

Letos v zimním přestupovém období se rýsoval návrat útočníka Paca Alcacera na Mestallu. Valencijský odchovanec se chtěl z Borussie Dortmund vrátit do vlasti, ale jelikož se Valencii nepodařilo prodat Rodriga Morena, tak pro Paca nebylo u Los Che místo. Nyní je tak spoluhráčem Raula Albiola ve Villarrealu.

Před rokem toužil majoritní akcionář Valencie Peter Lim po návratu stopera Nicolase Otamendiho, který na Mestalle strávil jen jednu sezónu, ale v mysli příznivců Los Che se pevně usadil. Jeho příchod z Manchesteru City však byl finančně neproveditelný. Škoda že se klub neodhodlal prodat Mouctara Diakhabyho, za kterého měl desítky milionů eur nabízet anglický Wolverhampton. Tím by se uvolnilo místo a zároveň získaly finanční prostředky. A možná by letošní sezóna vypadala jinak.

Nejednou se Valencia pokoušela o návrat pravého beka Joaa Cancela k Netopýrům, leč Otamendiho spoluhráč v Manchesteru City je rovněž mimo finanční možnosti Los Che. To platilo i letos v zimě.

  • Môžem kašať Otamendiho, Cancela, Paca atď... *37*
    Trojlístok Mata, Villa, Silva je lakocinka a isto by toto prevedenie videl rád každí Valencianista *17*
    Ale suma a hlavne Lim nepustia *27* Po druhé ešte ide o výkony hráčov... *35* Či by vládali *24* Na barcelonských chodcov istotne áno *37* Ale na takých agresívných hráčov s Getafe *34* Neviem neviem ako by vyzerali po zápase *10* Rieky babylonské by sa zafarbili do červena *16* A nastala by krutovláda Gabriela *37*

  • Vidět znovu Davida Villu v naších barvách to je sen *17*, ale bral bych aspoň Davida Silvu *17*