The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pustí Valencia Goncala Guedese do Wolverhamptonu výměnou za Rafu Mira?

Pustí Valencia Goncala Guedese do Wolverhamptonu výměnou za Rafu Mira?


V posledních dnech se objevují spekulace o silném zájmu valencijských Netopýrů o Rafu Mira. Tento odchovanec východošpanělského klubu je aktuálně hráčem anglického Wolverhamptonu, ale už od minulé sezóny hostuje ve španělské Huesce, kde se mu velmi daří. Zájemců o jeho služby je tak celá řada. Nicméně Valencia může mít jedno eso v rukávu. Dle anglického listu Daily Mail totiž Wolves naopak mají zájem o Goncala Guedese, třebaže tento portugalský reprezentant neprožívá zrovna nejlepší sezónu. Dočkáme se tak v létě výměny mezi oběma kluby? A líbila by se vám?

Wolverhampton před rušným létem

Anglický klub pravděpodobně bude chtít v létě posilovat ofenzivu. A má pro to hned několik důvodů. Na marodku jim čerstvě se zraněným kolenem zamířil Pedro Neto, který se možná do hry vrátí až někdy před koncem tohoto kalendářního roku. Zároveň asi u Wolves nezůstane Willian Jose, který je v Anglii na hostování z Realu Sociedad. Od ledna se totiž brazilský útočník ještě ani jednou gólově neprosadil a Wolves si tak hodně rozmyslí, zda za něho vyplatit 25 milionů eur. Krom toho možná Wolves budou chtít prodat i Adama Traoreho. Urostlý španělský reprezentant je možná největší hvězdou Wolves a nejen v Anglii je o něho velký zájem. Možná tak klub v létě usoudí, že nastal ideální čas pro jeho odchod.

Ať už to třeba s Traorem dopadne jakkoliv, tak v létě se ve Wolverhamptonu očekává přestavba kádru. A třeba se změny budou týkat i postu trenéra, na kterém je aktuálně bývalý lodivod Valencie Nuno Espirito Santo. Ale nechápejte to tak, že by snad Nunovi hrozil vyhazov. To spíš naopak. Wolves jsou sice v této sezóně v Premier League aktuálně až na 12. místě, ale v předchozích dvou skončili vždy na 7. místě a v minulé sezóně dokonce v Evropské lize došli až do čtvrtfinále. Nuno je tak v Anglii uznáván a údajně by dle spekulací mohl zamířit za lepším. V Tottenhamu má mít nejistou pozici Jose Mourinho a právě toho by mohl Nuno v létě vystřídat. Budoucnost bývalého trenéra Valencie bude jistě pečlivě řešit jeho agent Jorge Mendes, který by mohl hrát velmi významnou roli i v případném směnném obchodě mezi Los Che a Wolves. O jeho vlivu na dění ve Valencii víme dost a kádr Wolverhamptonu je také plný jeho hráčů. No a krom toho Mendes zastupuje Goncala Guedese i Rafu Mira. Zdá se, že by směna nemusela být složitou záležitostí.

Je Guedes příliš drahý pro současnou Valencii?

Nyní čtyřiadvacetiletý portugalský reprezentant Goncalo Guedes přišel do Valencie v roce 2017 na hostování z Paris Saint Germain a hned si získal fanoušky Netopýrů. O rok později proto Los Che s francouzským klubem vyjednali trvalý přestup ofenzivního záložníka na Mestallu. Nebylo to snadné a Guedes se s cenovkou 40 milionů eur stal nejdražším nákupem v historii Valencie. Bohužel jako kmenový hráč východošpanělského klubu se Guedes už nikdy úplně nepřiblížil výkonům, které na Mestalle předváděl jako host z PSG. V aktuální ligové sezóně má na kontě 2 góly a 4 asistence, v Copa del Rey pak přidal další 2 góly a 1 asistenci. To určitě nejsou čísla, která by člověk očekával od nejdražší klubové posily. Pravdou je, že v poslední době se jeho hra přece jen mírně zlepšuje a projevuje se to i ve statistikách. V posledních třech ligových zápasech Valencie si připsal vždy po jedné asistenci.

Uvidíme, co Portugalec předvede v závěru sezóny, nicméně faktem je, že Valencia stejně bude v létě potřebovat prodávat, údajně někde musí sehnat až 30 milionů eur. A Guedes by byl vhodným kandidátem na prodej. Plat nepobírá zrovna nejmenší, a jak už bylo zmíněno, tak výkony nejsou pokaždé úplně nejlepší. Netopýři tak rozhodně nemůžou čekat, že se jim vrátí suma, za kterou ho v roce 2018 přivedli. Na druhou stranu má před sebou ve čtyřiadvaceti letech ještě dlouhou kariéru a talent mu určitě nechybí, takže ho můžeme hodnotit jako jednoho z cennějších hráčů v současném kádru Los Che.

Valencijské prázdno v útoku před sezónou 2021/2022

Goncalo Guedes sice na Mestallu přicházel jako levý záložník, nicméně v poslední době ho trenér Javi Gracia často staví do útočné dvojice, nejčastěji po bok Maxiho Gomeze. Portugalcovým odchodem by tak valencijský útok utrpěl ztrátu. Navíc je celkem jisté, že těch ztrát v útoku Los Che bude v létě víc. Kevinu Gameirovi končí smlouva a Valencia už nebude usilovat o její prodloužení. Patrick Cutrone je u Los Che jen na hostování do konce sezóny a zatím neukázal nějaký argument, proč by se měla Valencia snažit o jeho udržení. Abychom k němu byli spravedliví, tak je třeba říct, že od trenéra nedostal ani moc prostoru, kdy by mohl své schopnosti pořádně ukázat. Mimochodem i Cutruneho kmenovým klubem je Wolverhampton, ale toho asi Netopýři za Guedese nebudou chtít měnit ani v případě, pokud opravdu k nějaké výměně mezi oběma kluby opravdu dojde.

Jedničkou v útoku Valencie je bez pochyb Maxi Gomez, ale ani u něho nejde s jistotou říct, že na Mestalle zůstane. Pokud přijde nějaký bohatý zájemce a nabídne adekvátní sumu, tak se reprezentant Uruguaje může rychle stěhovat. Kdo naopak Mestallu opustí s velkou pravděpodobností, to je Kangin Lee. Talentovaný ofenzivní záložník, který nastupuje někdy i v útoku, nedostává mnoho příležitostí a nechce tak s klubem prodloužit smlouvu, která má platnost do léta příštího roku. Proto, aby v létě roku 2022 neodešel zadarmo, tak je potřeba ho prodat nyní. Ze současných útočníků Valencie tak má největší šanci na setrvání u Netopýrů zřejmě Manu Vallejo. Naopak u Rubena Sobrina, který v lednu zamířil na hostování do Cadizu, bude v létě snaha o jeho prodej.

Přijde návrat ztraceného syna?

Z výše uvedeného je zřejmé, že valencijské útočné řady mohou v létě značně prořídnout a třebaže chce klub šetřit, tak nějakou náhradu by bylo vhodné přivést. Dle spekulací médií by se jí mohl stát třiadvacetiletý vytáhlý útočník Rafa Mir. Kmenový hráč Wolverhamptonu, který od minulé sezóny hostuje v Huesce. A tam mu to celkem slušně střílí. V této sezóně má na kontě celkem 15 gólů (12 v La Lize a 3 v Copa del Rey). V posledních dvou ligových kolech se Rafa Mir prosadil hned čtyřikrát, pro Huescu z toho byla dvě vítězství a katalánský klub se díky tomu aktuálně po hodně dlouhé době vyhrabal ze sestupového pásma. Samozřejmě však tyto jeho výkony neušly pozornosti jiných klubů a tak je tu hned celá řada zájemců. Atletico Madrid, Sevilla, Betis Sevilla, Celta Vigo, ale také Valencia. Co by však mohla současná Valencia hráči nabídnout oproti jiným jmenovaným zájemcům, kteří bojují minimálně o pohárovou Evropu, ale třeba rovnou i o ligový titul?

Netopýři budou muset asi z velké části spoléhat především na touhu samotného hráče po přestupu na Mestallu. Na touhu po návratu do míst, kde z velké části fotbalově vyrůstal. Rafa Mir začínal s futsalem, poté chvilku působil i ve slavné barcelonské La Masii či v rodné Murcii v klubu Real Murcia. V roce 2012 však začalo jeho šestileté spojení s Valencií. Postupně procházel jednotlivými kategoriemi a všude střílel hodně gólů. Nakonec se dostal až do áčka. Debutoval v listopadu roku 2015 v utkání Ligy mistrů proti Zenitu Petrohrad a vzápěti si připsal několik startů v Copa del Rey. O pár měsíců později si zahrál v Evropské lize proti Rapidu Vídeň a až v srpnu roku 2016 se dočkal i ligového debutu, a to proti Las Palmas. Nastálo se však do prvního týmu Los Che neprosadil a tak v roce 2018 přestoupil za 2 miliony eur do Wolverhamptonu. Z něho postupně hostoval v Las Palmas, Nottinghamu a nyní je od loňského ledna v Huesce.

Tehdy druholigové Huesce nejprve pomohl vybojovat návrat do nejvyšší soutěže a nyní střílí góly pro udržení prvoligové příslušnosti katalánského celku. V La Lize má aktuálně na kontě 12 gólů a je druhým nejlepším střelcem La Ligy španělské národnosti. Huesca ho v létě loňského roku mohla získat natrvalo, ale 10 milionů eur nebyla schopná Wolverhamptonu zaplatit. A tak si vyjednala alespoň další rok hostování. Tah to byl očividně dobrý. Rafa Mir střílí důležité góly, pomáhá tím Huesce a zároveň na sebe poutá pozornost zájemců. Jeho budoucnost je tak otevřená. Jisté je, že se v létě vrátí do Anglie, ale zahájí tam příští sezónu, nebo se bude znovu stěhovat? Wolves si ho mohou nechat, mohou ho použít jako protihodnotu při různých přestupových vyjednáváních (například s Valencií o přestupu Guedese) anebo za něho prostě mohou vyinkasovat finanční hotovost. Dle Daily Mail by se anglický klub spokojil s částkou zhruba 15 milionů eur. A jak o své budoucnosti přemýšlí sám hráč? Dle nedávného rozhovoru zatím neřeší, co se stane v létě, ale plně se soustředí na svoji práci v Huesce, na každodenní trénování a na ligová utkání.

Mohlo se zdát, že se Rafa Mir s Valencií v roce 2018 nerozešel úplně v dobrém a že tak nemusí být návratu na Mestallu nakloněn. Pravdou ale je, že jeho tehdejší odchod byl čistě pragmatickým rozhodnutím, když viděl, že pro něho v áčku není místo, a že k Valencii žádnou zášť nechová. Naopak přetrvává jeho náklonnost k východošpanělskému klubu, což během sezóny potvrdil i v rozhovoru pro deník SuperDeporte: „Teď mi je třiadvacet, ale na svůj čas ve Valencii si uchovávám velmi dobré vzpomínky. Byl jsem tam velmi šťastný. Bylo to blízko mému domovu v Murcii, žilo se mi tam dobře a klub byl velkolepý. Návratu do Valencie určitě nezavírám dveře, nemám proti klubu nic. Právě naopak. Jsem velmi vděčný za čas, který jsem tam strávil. Přišel jsem jako kadet, později jsem dal hodně gólů v rezervním týmu a dočkal jsem se i debutu za áčko, čímž jsem si splnil sen. Bylo to šest krásných let, díky nimž jsem vyrostl nejen jako fotbalista, ale i jako člověk. Valencijskou kapitolu v hlavě nemám za uzavřenou.“ Pokud by došlo k jeho návratu na Mestallu, tak by se v týmu potkal mimo jiné i s některými svými spoluhráči z mládežnických kategorií Valencie. Nejen v rezervním celku hrával například s Carlosem Solerem a Toni Latem. Mimochodem začátkem dubna napsal hráči na jeho sociálních sítích valencijský fanoušek, který litoval, že Rafa Mir nedostal šanci v áčku a že ho Valencia pustila pryč. A odpověď valencijského odchovance? „Je mi teprve třiadvacet let a stále si uchovávám hodně náklonnosti ke klubu, který mě formoval jako hráče. Uvidíme v budoucnu!“ A svoji zprávu Rafa Mir zakončil emotikonem netopýra.

Deník SuperDeporte na svých internetových stránkách v těchto dnech zveřejnil anketu, zda by Valencia měla sáhnout k výměně Goncala Guedese za Rafu Mira. Prozatím hlasovalo 4207 čtenářů a výsledky jsou celkem těsné. Většina, a to 54 % hlasujících, tuto výměnu neschvaluje, zatímco zbytek by s ní v případě nějakého dalšího poplatku ze strany Wolves souhlasil. A co si o tom myslíte vy?

  • Ja by som namiesto Guedesa poslal Maxiho *9* Aj toho chceli. Na oplátku by som vzal Rafu, ponechal Cutroneho a plus nejaké tie € *37*
    Ak chce, môžu pustiť aj Guedesa a priviesť Rafu, ale k tomu ešte finančný obnos *12*
    Ďalší hrot by mohol byť Fran Navarro z rezervy *31*

  • V odpovědi na: Harakant

    Že bychom za jednoho hráče dostali na oplátku dva a ještě doplatek, to asi nehrozí *14* Obzvlášť když Guedes ani ten tebou zmiňovaný Gomez nepředvádějí zrovna nejlepší výkony. Takže jejich cenu bohužel nemůže Vale moc vyšroubovat. No pokud bych si měl vybrat, jestli od Wolves za někoho z našich chtít Rafu Mira nebo Cutroneho, tak je volba jasná. Rafa je Španěl, klubový odchovanec a v letošní sezóně ukázal, že góly v nejvyšší španělské soutěži dávat umí. Naopak tak úplně nevím, proč by se Valencia měla snažit o Cutroneho. Od odchodu z AC to není moc velká sláva. Odešel, aby hrál víc, ale hraje míň. Jako že se neprosadil zatím u nás, to mu vyčítat nelze, když nedostal pořádnou šanci no, ale zas na druhou stranu pokud to takhle vydrží do konce sezóny, že nebude hrát, tak by se asi Valencia v létě těžko snažila o někoho, koho si za půl roku nebyla schopná na hřišti prověřit. Na druhou stranu po posledních dvou sezónách o něho asi moc velký zájem nebude, takže Valencii by jeho setrvání mohlo vyjít celkem levně. Každopádně zatím ho pořád mám v paměti jako toho, kdo mohl hned v prvním zápase za Vale vystřelit vítězství nad Athleticem Bilbao, ale projevil se jen jako další spalovač ve valencijském dresu *14*

  • V odpovědi na: ruty

    Človek nikdy nevie ako to všetko dopadne. Ale podľa mňa k ničomu nedôjde, pretože *1* bude chcieť v prvom rade € na zaplatenie istých pohľadaviek *37*
    To, že ma Rafa teraz vydarenú sezónu. Nič neznamená ako to, že sa Gómezovi nedarí...
    Cutroneho súdiť je zbytočné a neadekvátne. Gracia môže za jeho slabú hernú vyťaženosť. Spaľovač? Videl si jeho marcové hry za taliansku U21? Ja by som povedal, že to je druhý Rodrigo alebo Gameiro čo sa týka vytváranie šancí. Je to gladiátor a Mestalla je jeho aréna *12**16*

  • V odpovědi na: Harakant

    Tak jestli má větší vypovídající hodnotu to, že jeden pravidelně překonává obrany týmů v La Lize, nebo spíš to, že se druhý prosadil proti slovinským mladíkům, kteří mimochodem na šampionátu byli vlastně jen díky tomu, že Euro jednadvacítek spolupořádají, to ať si rozmyslí a rozhodne každý fanoušek sám pro sebe *5* Ovšem máš pravdu, že budoucnost může být u obou zcela odlišná. Ale z něčeho se při jejich hodnocení vycházet musí. Jinak Gracia může bezpochyby za jeho malou herní vytíženost od konce letošního ledna, ale určitě nemůže za to, že ani v první polovině sezóny to ve Fiorentině nebyla žádná sláva *14* Co se týče jeho označení spalovače, tak zatím u něho vycházím jen z toho, co předvedl za Valencii. A tam mi v paměti opravdu zatím uvízla jen ta jedna situace *35* Tak snad nějakou šanci dostane a budu si ho moct pamatovat jako někoho, kdo tu byl sice krátce a moc toho nepředvedl, ale nějaký pěkný či důležitý gól vstřelil. Něco jako Arizmendiho *9*

  • V odpovědi na: ruty

    Taky tak pořád nechápu, co v tom Curtronem vidíš? :) Já tam zatím nevidím nic. Zatím se jeví jako hráč, který měl jednu dobrou sezónu a tím to končí.
    Do dneška nechápu proč se Valencia zbavovala Rafa Miry. Ještě si ho pamatuji z přípravných utkáních a čekal jsem, že z něho bude konečně nějaký dobrý hrotový útočník ... bohužel toho jsem se nedočkali.
    V posledních třech sezonách Rafa Mir ukázal, že ve Španělsku hrát umí. Sice hrál za Las Palmas, Huescu v druhé lize a teď tedy první Liga z Huescou, ale můžeme mluvit o nějakých alespoň trochu konstatních sezónách....
    Zkuste mi vyjmenovat za poslední dobu útočníky Valencie, kteří dokázali za nás zahrát alespoň 3 hezké sezóny za sebou? :)

  • V odpovědi na: ruty

    A to hral len proti Slovincom? *9* Iní tréner by mohol mať iné predstavy a kombinácie. Je vidieť, že Gracia je tvrdohlavec *37* a má jednu alebo dve možnosti vo svojej hlave na výber *31* Sezóna 19/20 bola istotne lepšia ako terajšia vo Fialkách. O tom niet pochýb *12*
    Popravde, tak *1* už pustila mnoho dobrých mladíkov preč alebo jej utiekli pomedzi prsty *3* Je to škoda *3* No čo už...
    No dočkaj, budeš ešte ty plakac do čerípku *14*

  • V odpovědi na: ruty

    Harakant: Cutrone na šampionátu samozřejmě nehrál jen proti Slovincům, ale pokud si dobře vybavuju, tak jenom proti Slovincům se gólově prosadil. A to ještě myslím neproměnil penaltu. No chtěl jsem mu k dobru přičíst nějaké ty góly v letošní sezóně, když už na klubové úrovni to je u něho zatím jedna velká nula *34* Jo ten první půlrok ve Fiorentině byl lepší, ale proč to pak na podzim 2020 bylo úplně jiné? Pročítal jsem si nějaké diskuze u jeho přestupů a když odcházel z AC, tak fanoušci milánského klubu převážně litovali jeho odchodu. Když se vyjadřovali k jeho pozdějším přestupům, tak už byli rádi, že za něho AC alespoň nějaký peníz získalo *5*

  • V odpovědi na: Harakant

    No tak Gomeza urcite nepredavat v nom je velky potencial,aj ked je teraz mimo formy skor ma slabych hracov okolo seba a tych priemernych hracov ako Cutrone a Mira nepotrebujeme a Guedes kludne moze ist,treba jednoznacne posilnit zalohu a potom bude slapat aj Gomez

  • V odpovědi na: jansosom

    Nám by trebalo hrot ako Soldado. Ak by prišiel on, tak Cutrone a Mir môžu v pohode odísť, resp. neprísť *12*
    No len či táto forma nie je na pár zápasov a potom aby sa opätovne neprejavil lajdácky Guedes. Eh! Gómez *26*

  • Ingi: To, že sa predvedie v menších celkoch neznamená, že z neho bude bijec aj vo väčších *14* Rafa vyzerá byť v fajn, ale keď príde ponuka od Atlética, Barcelony či Seville, tak *1* sa len môže skryť. Silne pochybujem o tom, že by tu šiel za minimálny plat a popri tom ani nevie, aká budúcnosť na neho čaká, keď sa bude podľa všetkého meniť tréner *18*
    Nikto vo *1* sa už dlhodobo, tak neohrial *9* Takže otázku k ničomu...
    Ale chápať *1* vedenie je niekedy dosť obťažné, keď ho vedenie singapurský žrút a ničiteľ klubu *14**37*

  • V odpovědi na: Harakant

    Samozřejmě, že někdo nemusí přechod z menšího klubu do většího zvládnout, ale čistě teoreticky pokud se někdo prosazuje ve slabším týmu, tak s přechodem do lepšího by se s lepšími spoluhráči měl prosazovat ještě víc ne? Pokud na to má teda sám ten dotyčný hráč. Navíc Rafa Mir by nešel do úplně neznámého prostředí, když zná ligu i klub. A my se budeme muset po posilách poohlížet v menších klubech .. pokud teda vůbec nějaké posily v létě budou *34*

  • V odpovědi na: ruty

    Pokiaľ budú financie pre posily, tak prídu či z väčších alebo menších klubov. Pokiaľ nie, tak prídu hráči zadarmo, resp. opäť iba na hosťovanie. Veď Gameiro a Mangala uvoľnia svoja platy pre druhých.
    Rafu si cenia Vlci na 15M. Koľko *1* za Guedesa, tak to neviem. Ale jednou z vecí je aj tá, či bude chcieť odísť Portugalčna. Veď tu už má dobré zázemie *31*
    Treba si vziať len Djurdjevica a jeho cenu akp pýta Gijón. Viac nereálne ako reálne. Tak to vidím aj ja pri Mirovi...

  • ruty: No veď milánsky fans bude ešte ľutovať *37**12**9*