The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Ve hře o medaile jsou na Euru dva Netopýři

Ve hře o medaile jsou na Euru dva Netopýři


Na evropském šampionátu je v plném proudu play off a na titul už mohou pomýšlet jen poslední čtyři týmy. I tak ale mají medailové naděje stále dva Netopýři, a to Daniel Wass reprezentující Dánsko a Jose Luis Gaya reprezentující Španělsko. V play off tak evropský šampionát z hráčů Valencie opustil zatím jen Goncalo Guedes s Portugalskem.

Připomeňme, že na Euro 2020, hrané kvůli loňské koronavirové pandemii až v roce 2021, vyslala španělská Valencia dohromady čtyři své hráče, z nichž pouze Rusko reprezentující Denis Cheryshev neprošel do vyřazovacích bojů. Jak si v základních skupinách vedly všechny týmy, které na evropský šampionát nominovaly někoho z Netopýrů, a jak se dařilo i přímo hráčům Valencie, tedy pokud se vůbec dostali na hřiště, to si můžete připomenout skrze náš nedávný článek. Nyní se už ale pojďme ohlédnout za dosavadním průběhem play off z pohledu valencijských Netopýrů.

Portugalsko nezvládlo osmifinálovou bitvu gigantů

Zatímco o některých osmifinálových dvojicích by se dalo mluvit jako o zápase outsiderů (například Švédsko s Ukrajinou), tak v jiných případech se proti sobě postavily dva týmy, které mají nejen na evropských šampionátech jen ty nejvyšší ambice. To byl i případ osmifinále mezi Portugalskem a Belgií. Portugalsko zamířilo na Euro 2020 jako obhájce titulu z roku 2016, zatímco Belgie je pro změnu na prvním místě světového žebříčku národních týmů. Belgie svou sílu ukázala i v základní skupině evropského šampionátu, kde postupně porazila Rusko, Dánsko i Finsko. To Portugalsko to mělo s postupem o něco těžší. Ve skupině smrti nejdříve se štěstím porazilo Maďarsko až díky gólům v závěru utkání, ale pak nestačilo na Německo. V posledním zápase remizovalo s Francií, no a tento výsledek stačil k postupu oběma.

Osmifinále začínalo opatrnou hrou, ale aktivnějším týmem se zdálo být Portugalsko. Na belgickou obranu však recept nenašlo a krátce před poločasovou přestávkou naopak samo inkasovalo, když se pěknou dalekonosnou střelou prosadil Thorgan Hazard. Proto i ve druhém poločase musel být aktivnějším jihoevropský celek, který byl několikrát blízko vyrovnání, ale nakonec na něj nedosáhl. Obhájce titulu tak šampionát opustil už v osmifinále.

Portugalsko tedy odehrálo na Euru čtyři zápasy, no valencijský Goncalo Guedes se na hřiště nedostal ani jednou. Jeho přípravu na šampionát narušil pozitivní test na koronavirus, který ho na čas vyřadil z přípravy národního týmu, ale jestli to byl ten důvod, proč nenastoupil ani na jednu jedinou minutu, to ví asi jen portugalský trenér Fernando Santos. Z Guedesova herního (ne)vytížení jsou jistě rozmrzelí i ve Valencii, protože na východošpanělském pobřeží doufali, že by mohl Portugalec před letním přestupovým trhem trochu navýšit svoji cenu.

Přes osmifinálové prodloužení a čtvrtfinálové penalty doklopýtalo Španělsko do semifinále

Španělsko před šampionátem nebylo pasováno mezi největší favority. Jeho nominace vzbuzovala jisté pochybnosti a vlastně ani v prvních dvou zápasech v základní skupině nepřesvědčilo. Nejdříve si nepřišlo na pevnou defenzivu Švédska, s kterým si rozdělilo body po bezbrankové remíze, no a následně remizovalo i s Polskem. V posledním zápase ve skupině si sice zajistilo postup rozstřílením Slovenska, ale na druhou stranu v úvodu zahodilo penaltu a do vedení mu pak pomohl až vlastní gól slovenského brankáře. Takže rozpaky přetrvávaly.

A v tomto rozpoložení se Španělsko v osmifinále utkalo s Chorvatskem, které je sice úřadujícím světovým vicemistrem, nicméně na letošním evropském šampionátu v základní skupině také moc nepřesvědčilo. Pro fanoušky Valencie bylo potěšující, že si poprvé na Euru zahrál Jose Luis Gaya, a to rovnou v základní sestavě. Španělsko od začátku zápasu praktikovalo svoji obvyklou taktiku založenou na velkém držení míče, ale třebaže soupeře nepustilo ke střele na branku, tak přesto bylo brzy v nevýhodě. Došlo totiž ke kuriózní situaci, kdy mladý španělský záložník Pedri posílal malou domů na brankáře Unaie Simona a tomu se nepodařilo zkrotit míč, který se tak zastavil až v brance. Zrodil se tak vlastní gól z rekordní dálky. Španělsko po tomto gólu trochu znervóznělo a Chorvatsko mělo nějaký čas více ze hry, ale tým z Pyrenejského poloostrova se brzy vrátil ke své hře a následně se zásluhou Pabla Sarabii dočkal i vyrovnání. Mimochodem velkou zásluhu na vyrovnání měl i valencijský kapitán, který vyslal střelu, kterou chorvatský brankář jen vyrazil k Sarabiovi a ten už si poradil. Ve druhém poločase pak Španělsku dvoubrankový náskok zajistili Cesar Azpilicueta a Ferran Torres. Po gólu valencijského odchovance střídal Jose Luis Gaya, který si krátce předtím přivodil nějaké zranění. Dle pozápasových informací se však nejednalo o nic vážného. Gaya hřiště opouštěl čtvrt hodiny před koncem zápasu za dvoubrankového náskoku Španělska, no Chorvatku se ještě podařilo vyrovnat, o což se zasloužili Mislav Orsic a až v nastavení Mario Pasalic. A šlo se do prodloužení. V něm se Chorvatsko mohlo dostat do vedení, ale nakonec se Alvaro Morata a Mikel Oyarzabal postarali o španělské vítězství 5:3.

Očekávalo se čtvrtfinále Španělska proti Francii, ale úřadující světoví šampióni v osmifinále vypadli se Švýcarskem. Mimochodem i v tomto zápase to bylo po základní hrací době 3:3, ale zatímco Španělsko si postup vybojovalo v prodloužení, tak o postupu Švýcarska rozhodl až penaltový rozstřel. O druhé překvapení v řadě se tedy hráči ze země helvétského kříže snažili proti Španělsku. Vstup do utkání se jim však nepodařil, protože už v první desetiminutovce střelu Jordiho Alby usměrnil do vlastní sítě Denis Zakaria. Vyrovnání se Švýcarsko dočkalo ve druhém poločase, kdy chybu španělské defenzívy využil Xherdan Shakiri. Zanedlouho však byl vyloučen Švýcar Remo Freuler a Španělsko tak před sebou mělo přesilovku. Přes množství šancí ji však nevyužilo do konce základní hrací doby ani v následném prodloužení, takže ve druhém švýcarském zápase v řadě došlo na penalty. V něm se sice mýlili dva Španělé, ale za Švýcarsko selhali hned tři hráči, a tak postup do semifinále oslavil celek z Pyrenejského poloostrova. Do čtvrtfinálového zápasu proti Švýcarsku Jose Luis Gaya nezasáhl.

V semifinále se Španělsko v úterý 6. července utká s Itálií. Ta suverénně prošla základní skupinou, kde postupně porazila Turecko, Švýcarsko i Wales. Nečekaně hodně práce ale pak měla v osmifinále s Rakouskem, které udolala až 2:1 po prodloužení. Ve čtvrtfinále se pak poměřila s Belgií a v tomto případě zvítězila 2:1 už v normální hrací době.

Dánský dynamit na cestě do semifinále rozmetal naděje Walesu i České republiky

Dánsko bylo na pokraji vyřazení již v základní skupině, neboť v prvních dvou zápasech prohrálo s Finskem i Belgií, ale pak v posledním skupinovém utkání rozstřílelo Rusko, a to mu spolu s výsledky ostatních zápasů ve skupině stačilo k postupu z druhého místa. Dánové tak do prvního úspěšného konce dovedli svůj boj za Christiana Eriksena, jehož příběh sledoval celý svět. Připomeňme, že největší dánská hvězda zkolabovala v závěru prvního poločasu prvního zápasu Dánska ve skupině. Eriksen byl přímo na trávníku úspěšně oživován a následně strávil nějaký čas v nemocnici, kde při operaci dostal přístroj na hlídání srdečního rytmu. Teď se již zotavuje doma a pečlivě sleduje cestu Dánska turnajem.

Před osmifinálovým zápasem s Walesem musel dánský trenér Kasper Hjulmand vyřešit několik nečekaných otazníků v sestavě. Mimo jiné byl ze hry i valencijský Daniel Wass, který před osmifinále onemocněl a nějaký čas ho trápily horečky. S Walesem si však Dánsko poradilo ve velkém stylu i bez něho. Od začátku utkání mělo více ze hry, což v prvním poločase gólově vyjádřil Kasper Dolberg. Stejný hráč pak krátce po návratu z poločasové přestávky vedení Dánska navýšil. Wales se nezmohl ani na čestný gólový úspěch a naopak v závěru ještě dvakrát inkasoval. Nejprve od Joakima Maehleho a na konečných 4:0 pak upravil Martin Braithwaite, který je mimochodem dle různých spekulací spojován s možným přestupem na Mestallu.

I Dánsko ve čtvrtfinále podobně jako Španělsko nakonec nenarazilo na jednoho z favoritů šampionátu, protože Holandsko si po povedených výkonech v základní skupině v osmifinále překvapivě nedokázalo poradit s Českou republikou a prohrálo 0:2. O postup do semifinále se tak v dalekém Baku utkaly dva týmy, od kterých se před Eurem účast v medailových bojích úplně nečekala. Vstup do čtvrtfinále se výrazně lépe povedl Dánsko, které už po pár minutách poslal do vedení Thomas Delaney přesně hlavičkující po rohovém kopu. I nadále mělo Dánsko více ze hry a krátce před poločasovou pauzou se dočkalo i navýšení vedení, o což se konkrétně zasloužil Kasper Dolberg. Ovšem Češi se zdramatizování zápasu dočkali naopak hned po návratu z kabin. To když se Patrik Schick na čele střelecké tabulky šampionátu vyrovnal Cristianu Ronaldovi. To však bylo ze strany České republiky vše a postup do semifinále tak po výhře 2:1 mohlo slavit Dánsko. Valencijský Daniel Wass na trávníku včetně nastavení strávil zhruba poslední půlhodinu, takže po nemoci je již očividně fit.

V semifinále se Dánsko utká s Anglií, a to ve středu 7. července. V základní skupině Anglie fotbalové fajnšmekry příliš nepotěšila, neboť především s góly hodně šetřila. Chorvatsko porazila těsně 1:0, se Skotskem remizovala 0:0 a Českou republiku porazila také jen 1:0. V osmifinále si poradila s Německem alespoň 2:0, no ale pořádně se rozstřílela až ve čtvrtfinále s Ukrajinou. Tu porazila 4:0.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.