The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Základní skupiny Eura z pohledu valencijských Netopýrů

Základní skupiny Eura z pohledu valencijských Netopýrů


Španělská Valencia vyslala na evropský šampionát čtyři hráče. Nyní je na Euru odehrán kompletní program základních skupin a my tak už víme, že hned tři Netopýři se svými týmy postupují do vyřazovací části. Co se však týče herního vytížení, tak z tohoto pohledu může být prozatím s Eurem spokojen jen jeden hráč Los Che.

Dánská pohádka a ruské zklamání

Hned dva Netopýři se sešli v základní skupině B, ve které se o postup utkaly týmy Belgie, Dánska, Finska a Ruska. Do ruské nominace se dostal Denis Cheryshev, zatímco Dánsko na šampionátu reprezentuje Daniel Wass. A právě dánský univerzál je oním jediným hráčem Valencie, který může být se svým herním vytížením v zápasech v základní skupině relativně spokojen. Wass ve všech třech zápasech Dánska v základní skupině nastoupil od úvodního hvizdu. Proti Finsku odehrál 76 minut, proti Belgii strávil na hřišti 62 minut a proti Rusku si na konto připsal 60 minut. Není divu, že je právě dánský reprezentant aktuálně tím Netopýrem, kolem kterého se rojí nejvíce přestupových spekulací. V Portugalsku už mají za hotový jeho přestup do Sportingu Lisabon za 2 miliony eur, zatímco jiná média hovoří o zájmu francouzského Olympique Marseille, který by údajně byl ochoten zaplatit 2,5 milionu eur. No a pak je probíraný i možný návrat Wasse do jeho vlasti, konkrétně do některého z kodaňských klubů.

Zatímco Wass svoji cenu na Euru spíše zvyšuje, tak u Cherysheva tomu bylo přesně naopak. Ruský Netopýr v základní sestavě svého týmu nenastoupil ani jednou a na hřiště se jako střídající hráč dostal jen v úvodním utkání proti Belgii. Ve 30. minutě nahradil zraněného Kuzjajeva, ale už v 63. minutě ho trenér Cercesov vrátil na střídačku a na hřiště místo něho poslal Mirancuka. Vzhledem k tomu, že nejsou žádné zprávy o Cheryshevově zranění, tak nejspíš jeho stažení ze hřiště bylo důsledkem jen trenérovy nespokojenosti s výkonem Netopýra. Není divu, že znovu už se Cheryshev na hřiště nedostal.

Pojďme se podívat na vývoj základní skupiny B, která nakonec poutala velkou pozornost médií i fanoušků po celém světě, ale bohužel ne kvůli fotbalovým záležitostem. Hned v prvním utkání skupiny mezi Dánskem a Finskem totiž krátce před poločasovou přestávkou zkolabovala největší dánská hvězda Christian Eriksen a následně se přímo na trávníku doslova bojovalo o jeho život. S první pomocí přispěchalo několik jeho spoluhráčů, ale hned přišla i rychlá reakce zdravotníků. Většina Dánů poté udělala kolem Eriksena a zdravotníků kruh, aby se nepříjemné záběry oživování jejich spoluhráče hned nešířily do celého světa. Řada dánských hráčů stála raději zády k vlastnímu dění a bylo vidět, že mají v očích slzy. I přes clonu z těl hráčů bylo vidět, že probíhá masáž srdce a došlo i na použití defibrilátoru. Zhruba po čtvrt hodině byl Eriksen převezen do útrob stadionu a následně do nedaleké nemocnice. Zápas byl samozřejmě přerušen. Naštěstí se zanedlouho na sociálních sítích objevily fotky, že byl Eriksen při odvážení ze hřiště již při vědomí. Tyto záběry alespoň částečně uklidnily fanoušky, kteří se obávali nejhoršího. Po různých vyšetřeních se Eriksen o pár dní později podrobil operaci, při které dostal přístroj na hlídání srdečního rytmu a následně byl ještě před koncem bojů v základních skupinách propuštěn do domácího ošetřování. Zda se v budoucnu vrátí k fotbalové kariéře je samozřejmě nejisté, nicméně  například zrovna na letošním Euru za Holandsko nastupuje obránce Daley Blind, kterému v roce 2019 voperovali podobný přístroj. Ale každý případ je jiný, takže na rozřešení Eriksenovy budoucnosti si budeme muset počkat.

eriksen1731

Komunikovat s okolím ale Eriksen začal už nedlouho po kolapsu a právě i na jeho přímluvu se přerušené utkání mezi Dánskem a Finskem dohrálo ještě ten samý den. Ostatně UEFA týmům nedala moc na výběr. Buď se zápas mohl dohrát v ten samý den nebo o den později v pravé poledne. Hráči obou týmů, ale především pak Dánska, samozřejmě k pokračování utkání nastupovali psychicky poznamenaní předchozím děním. Zřejmě i proto nakonec Finsko zvítězilo 1:0 gólem Pohjanpala, třebaže převahu mělo po celou dobu utkání Dánsko. To mohlo vyrovnat, ale Hojbjerg neproměnil penaltu. Normálně je za Dánsko kope Eriksen. Ve Valencii se v uplynulé sezóně jednou pokutového kopu úspěšně ujal i Wass, ale proti Finsku to bylo především o tom, kdo v sobě našel dost psychických sil vůbec tu penaltu jít kopnout.

Dánsko tak hned na úvod šampionátu ztratilo důležité body v zápase, ve kterém bylo favoritem. Výrazně lépe si s rolí zápasového favorita poradila Belgie, která ve druhém utkání skupiny porazila Rusko bez problémů 3:0 po dvou gólech Romela Lukaka a jednom Thomase Meuniera. Rusko si chuť spravilo v dalším zápase, ve kterém porazilo 1:0 Finsko gólem Alekseje Mirancuka. Zlepšit svoji situaci chtělo i Dánsko, které proti Belgii nastoupilo s velkým odhodláním a velmi brzo se dostalo do vedení po gólu Yussufa Poulsena. Jeden z favoritů celého šampionátu se do zápasového rytmu dostával velmi pomalu, ale ve druhém poločase se v jeho dresu prosadili Thorgan Hazard a Kevin De Bruyne a Belgie tak zvítězila 2:1. Před posledním kolem zápasů v základních skupinách tak měla Belgie jistý postup a naději na postup měly i zbylé tři týmy. A to i Dánsko, které stálo proti historické bilanci, neboť dosud ze základní skupiny nepostoupil nikdo, kdo by byl po dvou zápasech na nule. Dánsku se to však povedlo. Severský tým vytěžil ze zvláštnosti letošního Eura, kdy některé týmy hrají často před vlastními fanoušky, zatímco jiné méně. No a některé samozřejmě vůbec. Euro se koná v jedenácti městech v jedenácti různých zemích a účastníků je samozřejmě výrazně více. Každopádně Dánsko hrálo v základní skupině třikrát doma a třikrát se tak mohlo spolehnout na velkou podporu publika, neboť v Dánsku se očividně na fotbal chodit může. V posledním utkání Dánska v základní skupině se fanoušci konečně dočkali vítězství svých barev, když domácí na stadionu v Kodani zvítězili 4:1. Za Dánsko skórovali Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen a Joakim Maehle, zatímco čestný úspěch Ruska zaznamenal Artjom Dzjuba z pokutového kopu. K jistotě postupu však Dánsko potřebovalo ještě vítězství Belgie nad Finskem. A k tomu i došlo, Belgie zvítězila 2:0 po vlastním gólu finského brankáře se slovesnkými kořeny Lukase Hradeckeho a po trefě Romela Lukaka. Z prvního místa skupiny tak postoupila suverénní Belgie, která neztratila jediný bod. O druhém postupujícím se rozhodlo v minitabulce zbylých tří týmů, protože všechny měly shodně 3 body. Nejlepší skóre z nich mělo ale Dánsko a tak se nakonec po těžkém průběhu základní skupiny přece jen dočkalo postupu do play off.

Dvakrát bída, ale nakonec rozstřílené Slovensko a postup

Další tým s některým z hráčů Valencie na soupisce jsme mohli sledovat v základní skupině E, kde krom Polska, Slovenska a Švédska hrálo i Španělsko. A španělský trenér Luis Enrique na turnaj povolal i valencijského kapitána Jose Luise Gayu. Mimochodem Valencia tak má v kádru Španělska na Euru víc hráčů než třeba Real Madrid, odkud nebyl povolán nikdo. Gaya tak je v kádru Španělska, ale šanci na hřišti prozatím nedostal. Na levém kraji obrany zatím pravidelně nastupuje bývalý Netopýr Jordi Alba, který dokonce v prvních dvou zápasech nosil kapitánskou pásku, protože stálý kapitán Sergio Busquets byl v koronavirové karanténě. Většinou se u favoritů turnaje stává, že v posledním zápase ve skupině, kdy už mají tito favorité zajištěn postup, dostanou příležitost hráči širšího kádru, ale Španělsko si to tentokrát nemohlo dovolit, protože do poslední chvíle bojovalo o postup.

A jak se tedy základní skupina E vyvíjela? V prvním utkání Slovensko zvítězilo 2:1 nad Polskem, k čemuž jim pomohla i výhoda jednoho muže v poli v závěrečné půlhodině. Slovensko poslal do vedení vlastní gól Wojciecha Szczesneho, ale za Polsko vyrovnal Karol Linetty. Rozhodující gól pak vstřelil Milan Škriniar už v době početní převahy Slovenska. V dalším zápase si Španělsko proti Švédsku připsalo vysoké držení míče 75% a rekordních 954 přihrávek (Švédsko jich mělo 176), ale ani to mu k vítězství nepomohlo a zápas skončil remízou 0:0. Po remíze se Španělskem Švédsko porazilo Slovensko 1:0 gólem Emila Forsberga z penalty. Naopak Španělsku se nepodařilo zvítězit ani na druhý pokus a i s Polskem remizovalo, tentokrát výsledkem 1:1. Góly vstřelili Alvaro Morata a Robert Lewandowski. Španělsko však k vítězství nemělo daleko, ale Gerard Moreno z pokutového kopu jen orazítkoval tyč a pohotově dorážející Alvaro Morata pro změnu polskou branku netrefil vůbec. Před posledním kolem skupinových bojů tak i ve skupině E měly všechny týmy šanci na postup. Nejlepší výchozí pozici mělo Švédsko, které ji proti Polsku potvrdilo a po vítězství 3:2 skupinu opanovalo. V zápase se na jedné straně trefil dvakrát Emil Forsberg, zatímco soupeře táhl rovněž dvougólový Robert Lewandowski. Rozhodující gól pak až v nastavení vstřelil Victor Claesson. Spolu se Švédskem se do osmifinále protlačilo i Španělsko, kterému se na turnaji konečně na třetí pokus podařilo zvítězit. A to hned celkem výrazně, neboť Slovensko porazilo 5:0. Smutným hrdinou byl slovenský brankář Martin Dúbravka, který nejprve zlikvidoval penaltu Alvara Moraty, ale poté Španělsko sám poslal do vedení nešťastným vlastním gólem. Vedení jihoevropského celku pak postupně navýšili Aymeric Laporte, Pablo Sarabia a Ferran Torres a tečku za utkáním udělal další slovenský vlastenec, tentokrát v podání Juraje Kucky.

Skupina smrti přinesla odvážného outsidera a rekordního Cristiana

Že se označení skupina smrti dočkala základní skupina F, to je na první pohled zřejmé. Vždyť se tu sešli úřadující evropští šampióni z Portugalska s úřadujícími mistry světa z Francie a s většinou velmi silným Německem. Trio fotbalových gigantů pak doplňovalo Maďarsko. Valencijskou stopou v této skupině byl Goncalo Guedes. Ten měl sice krátce po konci ligové sezóny pozitivní test na koronavirus, takže musel do karantény, ale o šampionát ani tak (na rozdíl třeba od dalšího Netopýry, a to holandského brankáře Jaspera Cillessena) nepřišel. Jen se holt k přípravě připojil o něco později. Tolik štěstí neměl bývalý hráč Los Che Joao Cancelo. Ten byl na koronavirus pozitivně testován až krátce před šampionátem a tým tak opustil. Guedes je tedy členem portugalského kádru, nicméně na hřiště se ještě nedostal.

I skupina smrti byla dost zamotaná a třeba i Maďarsko bylo jen pár minut od postupu. Ale pojďme postupně. Hned v prvním utkání Maďarsko ukázalo svoji houževnatost a dlouho trápilo Portugalsko. To zlomilo bezgólový stav až krátce před koncem, ale pak si ještě stihlo zastřílet a zvítězilo na první pohled přesvědčivě 3:0. Prosadili se Raphael Guerreiro a dvakrát Cristiano Ronaldo, z toho jednou z penalty. V dalším utkání Francie zvítězila nad Německem 1:0. Vítězové posledního světového šampionátu se do vedení dostali celkem brzy vlastním gólem Matse Hummelse a následně už ukazovalo jen bezchybnou defenzivu a skutečnost, že ani velkým týmům nečiní problém natahovat čas klidně už od poloviny prvního poločasu. Že však i Francie může mít problémy, to jsme mohli sledovat hned v dalším utkání, kdy se utkala s Maďarskem. V Budapešti se domácí dostali do překvapivého vedení gólem Attily Fiola a Francie byla nakonec ráda za vyrovnávací gól Antoine Griezmanna na konečných 1:1. Zatímco po prvním zápase ve skupině bylo Německo silně kritizováno, tak po druhém bylo naopak chváleno. Není divu, když ve velkém stylu porazilo Portugalsko výsledkem 4:2. Jihoevropský celek sice poslal do vedení Cristiano Ronaldo, ale totální obrat pak zařídili dva vlastní góly Rubena Diase a Raphaela Guerreira a pak dva góly od německých hráčů, a to konkrétně od Kaie Havertze a Robina Gosense. Diogo Jota pak už výsledek jen kosmeticky upravil. V zápase úřadujících světových šampiónů s úřadujícími evropskými šampiony se zrodila remíza 2:2. Skóre otevřel Cristiano Ronaldo z penalty, ale za Francii vyrovnal Karim Benzema z penalty. Útočník Realu Madrid se poté trefil i ze hry a poslal Francii do vedení, ale Cristiano Ronaldo proměnil i druhý pokutový kop v zápase a vyrovnal. Mimochodem Cristiano Ronaldo má aktuálně na kontě již 109 gólů v reprezentačním dresu a vyrovnal tak světový rekord, který dosud osamoceně držel Ali Daei z Iránu. Po povedeném utkání s Portugalskem se Německo trápilo s Maďarskem. To poslal do vedení Adam Szalai a Německo se pak dlouho marně snažilo o vyrovnání. A když už ho Kai Havertz zařídil, tak hned vzápětí poslal Maďarsko znovu do vedení Andras Schafer. V případě vítězství by Maďarsko postupovalo, ale Německo nakonec situaci zvládlo a krátce před koncem mu remízu 2:2 a zároveň postup vystřelil Leon Goretzka. Ze skupiny F nakonec postoupily všichni giganti světového fotbalu. První byla Francie před Německem a Portugalsko patřilo mezi vyvolené týmy ze třetích míst.

Další program nejen valencijských Netopýrů

Na Euru 2020 (ano, v názvu turnaje zůstal loňský rok, třebaže se hraje až letos) bylo šest základních skupin a do osmifinále postoupily vždy dva nejlepší týmy každé skupiny a dále čtyři týmy skrze tabulku třetích míst. Když si to zrekapitulujeme, tak do osmifinále postoupily následující týmy: ze skupiny A Itálie, Wales i třetí Švýcarsko, ze skupiny B Belgie a Dánsko, ze skupiny C Holandsko, Rakousko i třetí Ukrajina, ze skupiny D Anglie, Chorvatsko i třetí Česká Republika, ze skupiny E Švédsko a Španělsko a ze skupiny F Francie, Německo i třetí Portugalsko.

V osmifinále se tedy představí tři týmy, které mají na šampionátu hráče z Valencie. První půjde do akce Dánsko s Danielem Wassem. To se zítra v podvečer v úplně prvním osmifinále utká s Walesem. V neděli večer se dočkáme souboje těžkých fotbalových vah. Belgie vyzve Portugalsko, které má na šampionátu i valencijského Goncala Guedese. Třetím týmem, v jehož kádru nechybí zástupce Valencie, je Španělsko a to bude hrát osmifinále v pondělí v podvečer. Soupeřem mu bude Chorvatsko.

Kompletní los osmifinálových dvojic je přehledně na následujícím obrázku, z něhož lze vyčíst i další případné dění. Pokud by tedy mělo například Portugalsko dokráčet do finále, tak musí  v levé polovině pavouka play off nejprve v osmifinále vyřadit Belgii a následně ve čtvrtfinále lepšího z dvojice Itálie a Rakousko. V semifinále by pak portugalským soupeřem byl jeden z kvarteta Francie, Švýcarsko, Chorvatsko a Španělsko. Druhý finalista pak vzejde z pravé poloviny pavouka play off, kde je osmička Švédsko, Ukrajina, Anglie, Německo, Holandsko, Česká republika, Wales a Dánsko.

los1731

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.