The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Valencijská rezerva na konci sezóny sestoupí hned o dvě úrovně v pyramidě španělských ligových soutěží!

Valencijská rezerva na konci sezóny sestoupí hned o dvě úrovně v pyramidě španělských ligových soutěží!


Valencijskému áčku se v této sezóně nedaří a krátce před koncem ligového ročníku 2020/2021 je stále ohroženo možným sestupem do Segunda Division. Bohužel dobrou sezónu neměla ani valencijská rezerva VCF Mestalla, která aktuálně působí v Segunda Division B. Po víkendové domácí remíze s Hospitaletem je však už víceméně jisté, že béčko Netopýrů třetí nejvyšší ligovou soutěž opustí. Stane se tak navíc v roce, kdy dochází ke změnám ve struktuře nižších španělských lig a VCF Mestalla tak v příští sezóně bude až v páté nejvyšší ligové soutěži. To rozhodně není dobrá zpráva pro klub, který chce spoléhat na vlastní mladé talenty. Jak k sestupu došlo a co to pro VCF Mestalla může znamenat do budoucna, o tom pojednávají následující řádky.

Začátek pádu v létě roku 2020

Když se Valencii nepovedlo v sezóně 2019/2020 postoupit do Ligy mistrů, tak přistoupila k úsporným opatřením, neboť celý fotbalový svět byl navíc v té době zasažen už koronavirovou pandemií, kvůli které například kluby přišly o peníze z prodaných vstupenek. Ostatně před prázdnými tribunami se hraje dosud. Netopýři tedy potřebovali šetřit a tak v kádru áčka proběhl rozsáhlý výprodej. Ani tak však nebylo na posily. Jak tedy kádr doplnit? Něco pokryli navrátilci z hostování a pár hráčů povýšilo z VCF Mestalla. Pevnou součástí prvního týmu se stali hráči rezervy Cristian Rivero, Hugo Guillamon a Yunus Musah a také navrátilec z hostování Alex Blanco, který před hostováními v Deportivu Alaves a Zaragoze hrával u Netopýrů také dosud jen za VCF Mestalla. Celá řada dalších hráčů pak prvnímu týmu různě vypomáhala například v obdobích větší marodky, nicméně pro zápasy byla většinou k dispozici trenérovi rezervního týmu Oscaru Fernandezovi. I tak však bylo fungování VCF Mestalla tímto ovlivněno.

Navíc v létě loňského roku rezervu Netopýrů neopustili jen výše jmenovaní, kteří posílili první tým, ale odešla i celá řada dalších hráčů, kteří už v rámci VCF Mestalla měli nemalé zkušenosti. Za zmínku stojí například záložník Pascu, útočníci Jordi Escobar a Jordi Sanchez či levý bek Adrian Guerrero, který v této sezóně hostuje ve švýcarském Luganu, a stoper Javi Jimenez, který hostuje v Albacete, ale beztak většinu sezóny strávil na marodce. A jak se s těmito ztrátami valencijská rezerva vypořádala? Když nebyly finance na posily u áčka, tak u béčka samozřejmě nebyla situace jiná. Kádr tak doplnili převážně vlastní odchovanci z mládežnických týmů. Krom nich přišlo do VCF Mestalla pár hráčů na hostování a pár volných hráčů, jako například stoper Kevin Sibille, který skončil v River Plate. Tento Argentinec je jedním z hráčů VCF Mestalla, který si v sezóně  2020/2021 odbyl debut i za áčko Los Che. Krom něho za první tým v této sezóně nastoupili například i záložníci Vicente Esquerdo (ten však debutoval za valencijské áčko už pod trenérem Albertem Celadesem v sezóně 2019/2020) a Koba Koindredi, levý bek Jesus Vazquez či stoper Guillem Molina. Zdálo se tedy, že je v rezervním týmu stále dost talentu i kvality. Nicméně sezóna přinesla kruté vystřízlivění.

První fáze sezóny 2020/2021 v Segunda Division B

Řídící orgány se při plánování aktuální sezóny musely vypořádat s následky sezóny 2019/2020, z které byly ve Španělsku kompletně dohrány jen nejvyšší dvě soutěže. V nižších soutěžích byly určitým způsobem dohrány jen boje o postup do vyšších soutěží, ale nesestupovalo se, takže bylo v jednotlivých soutěžích najednou výrazně více účastníků. Segunda Division B se tak například v aktuální sezóně hraje se 102 týmy rozdělenými do 5 skupin. Každá z těchto skupin je pak dále rozdělena na skupiny A a B. Valencijská rezerva VCF Mestalla hrála ve 3. skupině, konkrétně v části B. V první fázi sezóny se pak v rámci své skupiny 4/B utkala s devítkou soupeřů klasickým systémem každý s každým doma a venku.

Rezerva Los Che zaváhala vlastně už na úplném startu sezóny. Mladí Netopýři se v 1. kole představili na hřišti Atzenety, což je právě jeden z nováčků, který Segundu Division B v této sezóně rozšířil díky postupu z Tercera Division. Mimochodem trenérem Atzenety je legendární valencijský záložník David Albelda. VCF Mestalla se dostala do vedení zásluhou Frana Navarry, ale domácí skóre otočili, přičemž vedoucí gól vstřelili ve chvíli, kdy již hráli oslabeni o jednoho vyloučeného hráče. Fran Navarro pak už jen vyrovnal na konečných 2:2. V dalších dvou zápasech proti Penya Deportiva a Herculesu valencijská rezerva na vlastním hřišti opět remizovala, a to shodně 0:0. Ve 4. kole VCF Mestalla prohrála na hřišti Orihuely 1:2 a následně schytala doma debakl 0:4 s Ibizou. V dalších třech utkáních bodovala, ale zvítězila bohužel jen jednou. Po remíze 1:1 na hřišti rezervy Villarrealu doma deklasovala rezervu Levante 5:0 a následně opět remizovala 1:1, tentokrát na hřišti La Nucie. První polovinu první fáze sezóny pak zakončila domácí porážkou 1:2 s Alcoyanem. Na startu druhé poloviny první fáze sezóny se VCF Mestalla utkala s Atzenetou na vlastním hřišti a prohrála 2:3. Poté přišla série tří remízových výsledků, a to 1:1 na hřišti Penya Deportiva, 1:1 na hřišti Herculesu a 2:2 doma s Orihuelou. Na Ibizu valencijská rezerva nestačila ani podruhé v sezóně a na jejím hřišti prohrála 0:3. V 15. kole VCF Mestalla doma remizovala s rezervou Villarrealu 1:1 a následně prohrála 0:1 na hřišti rezervy Levante. Jediné vítězství ve druhé polovině první fáze sezóny si rezerva Los Che připsala doma proti La Nucii, kterou porazila 1:0. Celou první fázi pak zakončila porážkou 1:2 na hřišti Alcoyana.

VCF Mestalla v první fázi sezóny získala 15 bodů za zápasovou bilanci 2-9-7 při skóre 20:26. Problémem valencijské rezervy byla často neschopnost udržet vedení, vždyť při výše zmiňovaných nerozhodných výsledcích hned několik vyrovnávacích gólů dostala později než v 85. minutě. Drtivou většinu valencijských gólů vstřelil Fran Navarro (8 gólů), za nímž se o druhé místo ve střelecké tabulce klubu podělili Stephane Emana (3 góly) a Joseda (3 góly). Níže si můžete prohlédnout konečnou tabulku první fáze sezóny v části B ve 3. skupině Segunda Division B, kde bohužel valencijskou rezervu nalezneme na posledním místě.

# TeamMPWDLFADPLast 5 matches 
1   18 12 4 2 26 5 +21 40 WDWLW  
2   18 9 4 5 17 16 +1 31 WWLWL  
3   18 7 7 4 21 15 +6 28 LWWDD  
4   18 6 6 6 15 14 +1 24 LLLWD  
5   18 6 5 7 15 19 -4 23 WLWLL  
6   18 6 4 8 15 19 -4 22 WWWLW  
7   18 5 6 7 20 18 +2 21 WLLWD  
8   18 4 9 5 10 13 -3 21 LDWDW  
9 Previous rank: 10 18 3 6 9 12 26 -14 15 LLLDD  
10 Previous rank: 9 18 2 9 7 20 26 -6 15 LWLDL


Druhá fáze sezóny 2020/2021 v Segunda Division B

Pro druhou fázi Segunda Division B, která právě probíhá, došlo v každé z 5 základních skupin ke spojení skupin A a B a následně k jejich rozdělení do skupin dle výsledků dosažených v první fázi. Některé týmy tak hrají o titul ve skupině a o postup do vyšší soutěže, druhá skupina hraje o možnost zúčastnit se postupového play off a třetí hraje o záchranu. VCF Mestalla je samozřejmě ve skupině o záchranu, kde se sešly čtyři nejhorší týmy z části A z 3. skupiny Segunda Division B a čtyři nejhorší týmy z části B z 3. skupiny Segunda Division B. Ke smůle valencijské rezervy se do druhé fáze přenášejí výsledky z fáze první, takže VCF Mestalla byla od začátku na chvostu skupiny o záchranu. Jinak každý tým ve druhé fázi hraje systémem doma a venku pouze s týmy, se kterými se neutkal ve fázi první. Jinak řečeno béčko Netopýrů hraje pouze s týmy, které se do skupiny o záchranu dostaly z původní skupiny A.

V 1. kole druhé fáze se VCF Mestalla dostala zásluhou Frana Navarry do vedení na hřišti rezervy barcelonského Espanyolu, ale domácí skóre otočili a zvítězili 2:1. Následně mladí Netopýři prohráli i doma s Olotem a na hřišti Pratu, v obou případech shodně 0:1. Poprvé tak VCF Mestalla v rámci druhé fáze zabodovala až teď o víkendu ve zmiňovaném domácím utkání s Hospitaletem, které skončilo remízou 1:1. Mimochodem jediný gól valencijské rezervy nevstřelil nikdo jiný než Fran Navarro. Útočník béčka Los Che byl ale nakonec smutným hrdinou, neboť při závěrečném tlaku, kdy se domácí urputně snažili o vstřelení vítězného gólu, který by jim alespoň trochu udržel naději na záchranu, Fran Navarro gólmana Hospitaletu podruhé překonal, ale jeho střelu zastavila tyč a míč následně putoval rovnoběžně s brankovou čárou, za níž ho však nikdo nedopravil. Dle španělského tisku to bylo příznačné zakončení působení VCF Mestalla v Segunda Division B, neboť mladí Netopýři byli často ve svých zápasech lepší než soupeř, ale prostě se jim nedařilo vyjádřit převahu gólově a vítězit.

Níže je aktuální tabulka skupiny o udržení ve 3. skupině Segunda Division B. Čtyři kola před koncem je VCF Mestalla jasně poslední. Matematicky se sice ještě může zachránit a může se dotáhnout na Atzenetu, která je momentálně na 3. místě tabulky, které zajišťuje šanci se ještě o záchranu pokusit v baráži, ale prakticky by muselo být splněno mnoho podmínek. VCF Mestalla by musela všechna zbývající utkání vyhrát (třebaže dosud zvítězila za celou sezónu jen dvakrát) a zároveň by Atzeneta musela vše prohrát a týmy, které jsou v tabulce mezi Atzenetou a valencijskou rezervou, by také nesměly příliš bodovat, aby se před Atzenetu nedostaly. Není divu, že španělská média již o sestupu VCF Mestalla informují jako o hotové věci.

# TeamMPWDLFADPLast 5 matches 
1   21 7 9 5 16 15 +1 30 WWW  
2 Previous rank: 5 24 6 10 8 17 23 -6 28 DWWL  
3 Previous rank: 6 22 7 6 9 24 21 +3 27 WWLL  
4 Previous rank: 2 23 7 5 11 25 32 -7 26 LLW  
5 Previous rank: 3 24 7 5 12 26 40 -14 26 DLLW  
6 Previous rank: 4 24 6 6 12 23 33 -10 24 LLWW  
7   22 5 7 10 18 32 -14 22 DWWL  
8   22 2 10 10 22 31 -9 16 DLLL


V jaké soutěži bude VCF Mestalla působit?

V prvé řadě je samozřejmě potřeba dohrát druhou fázi aktuální sezóny Segunda Division B. Jak už bylo zmíněno, tak na VCF Mestalla čekají čtyři utkání, a to doma proti béčku barcelonského Espanyolu, na hřišti Olotu, doma s Pratem a na závěr na hřišti Hospitaletu. Bohužel pravděpodobnost, že by tyto zápasy odvrátili sestup valencijské rezervy, je mizivá. VCF Mestalla se tak bude nejspíš moct chystat na sezónu 2021/2022, kdy bude hrát v Tercera Division RFEF. Nově vzniklá Tercera Division RFEF však neodpovídá dosavadní Tercera Division, která byla od roku 1977, kdy vznikla Segunda Division B, čtvrtou nejvyšší ligovou soutěží ve Španělsku. Již před aktuálně rozehranou sezónou bylo totiž jasné, že je před týmy z nižších soutěží ročník, ve kterém nesmějí selhat, neboť na léto 2021 byla plánována velká restrukturalizace. Bohužel VCF Mestalla selhala a bude za to pykat sestupem o dvě úrovně. Pojďme se tedy podívat, jaká bude vlastně do budoucna nová struktura španělských ligových soutěží.

Nic se nemění na prvních dvou úrovních. Na špici pyramidy španělských ligových soutěží zůstane Primera Division neboli La Liga Santander, kde bude hrát 20 týmů. Doufejme, že mezi nimi bude i Valencia. Druhým stupněm pak i nadále bude Segunda Division neboli La Liga SmartBank, ve které bude hrát 22 týmů. Možná je vhodné zmínit, že nejvyšší dvě španělské ligové soutěže má na starosti vedení La Ligy v čele s Javierem Tebasem, zatímco nižší soutěže vede podobně jako španělskou pohárovou soutěž Copa del Rey španělský fotbalový svaz RFEF, jehož nejvyšším představitelem je Jose Luis Rubiales. A právě u ligových soutěží spravovaných RFEF dochází ke změnám. Zanikají Segunda Division B a Tercera Division, které dosud tvořily třetí a čtvrtý stupeň španělských ligových soutěží. Níže pak byla už jen síť regionálních soutěží. Místo nich budou nově ligové soutěže Primera Division RFEF, Segunda Division RFEF a Tercera Division RFEF. Primera Division RFEF bude tedy třetím stupněm španělských ligových soutěží a bude ji hrát 40 týmů rozdělených do dvou skupin. Najdeme zde týmy, které sestoupí ze Segunda Division neboli La Ligy SmartBank a týmy, které dobře zvládly letošní závěrečnou sezónu Segunda Division B. Čtvrtým stupněm španělských ligových soutěží bude Segunda Division RFEF, kterou bude hrát 90 týmů rozdělených do pěti skupin. Zde bude mix týmů ze stávajících soutěží Segunda Division B a Tercera Division. Ti neúspěšní z končící Segunda Division B, mezi nimiž je bohužel i VCF Mestalla, se však pro sezónu 2021/2022 propadnou ještě níž, a to do Tercera Division RFEF, kde najdeme mix týmů ze stávajících soutěží Segunda Division B a Tercera Division a navíc i týmy, které postoupí z regionálních soutěží. Tercera Division RFEF bude až pátý stupeň španělských ligových soutěží, který bude hrát 324 klubů rozdělených do osmnácti skupin na základě místopisného hlediska. Rozdíl mezi současnou a budoucí hierarchií španělských ligových soutěží je dobře patrný na následujícím obrázku, který se vám po rozkliknutí otevře ve větší velikosti v novém okně.

ligy1627

Jaké budou následky sestupu valencijské rezervy?

Je celkem pochopitelné, že mladí hráči posouvající se z rezervního týmu do áčka ve většině případů nejsou ještě plně připraveni být hned plnohodnotnými hráči v nejvyšší soutěži. Určitě zde platí určitá přímá úměra, že v čím vyšší soutěži budou hrát, tím lépe budou pravděpodobně pro áčko připraveni. Netopýři si teď musí položit otázku, jak bude moct prvoligové áčko, předpokládáme-li, že Los Che nejvyšší soutěž nakonec neopustí, doufat v nějakou pomoc od hráčů zvyklých nastupovat až v páté nejvyšší soutěži. To je obrovský rozdíl čtyř výkonnostních stupňů. Valencia bude v tomto bodě ztrácet i na své ligové konkurenty. Vždyť ze stávajících prvoligových celků bude mít rezervní tým až v Tercera Division RFEF krom Valencie nejspíš už jen Getafe a Deportivo Alaves. Ostatní letošní prvoligisté budou mít béčka výrazně výše, většina jich bude zřejmě v Primera Division RFEF, tedy ve třetí nejvyšší soutěži, ale například rezervy Realu Madrid, Barcelony, Betisu Sevilla, Villarrealu, Realu Sociedad, Celty Vigo, Athleticu Bilbao a Realu Valladolid jsou dosud ve hře dokonce i o postup do druhé nejvyšší soutěže, tedy do Segunda Division. U Realu Valladolid by tak mohlo dojít k situaci, kdy by jeho áčko do Segunda Division spadlo z Primera Division, kde je aktuálně v tabulce na sestupovém 18. místě, zatímco béčko by tam postoupila ze Segunda Division B. Nicméně v tom případě by se samozřejmě postup béčka nekonal.

Každopádně je patrné, že většina prvoligových týmů bude mít své rezervní týmy v blízké budoucnosti ve vyšších ligách než tomu bude u Los Che, takže jejich hráči budou hrát s kvalitnějšími soupeři a lze tak očekávat jejich rychlejší herní růst. Mimochodem i céčko Villarrealu možná bude hrát v Segunda Division RFEF, takže o soutěž výš než valencijské béčko. Nepříjemná fakta pro tým, který minimálně od loňského léta hlásá politiku sázky na mladé, a to nejlépe na vlastní odchovance. V Tercera Division RFEF pravděpodobně mladí Netopýři mnoho kvalit nenaberou. A Valencia tak bude v nevýhodě oproti ostatním klubům, které přitom třeba ani sázku na mladé tak hlasitě nedeklarují.

Také je tu otázka, co udělat s těmi teoreticky nejtalentovanějšími ze stávajícího kádru VCF Mestalla, tedy s těmi, kteří už třeba nějakým způsobem nakoukli do áčka. Pokud by se Koba Koindredi, Vicente Esquerdo či třeba Guillem Molina ponechali v rezervním týmu i pro příští sezónu, tak jaký vliv na jejich progres by asi tak mohlo mít hraní v Tercera Division RFEF? Udělat z nich tedy řadové hráče áčka? Toto trio je jen lehká připomínka talentů VCF Mestalla, i přes hrubě nevyvedenou sezónu jich rezerva Los Che může nabídnout mnohem víc, ale do kádru prvního týmu by se určitě všichni nevešli. A to ani v případě, že zase vlastník klubu Peter Lim rozjede v létě velkou výprodejovou akci. Navíc nesmíme pominout skutečnost, že ani ty největší současné talenty VCF Mestalla nemusejí být připraveni na pravidelné zápasy za první tým. Krom toho jejich kvalita poroste pravidelným hraním a ne vysedáváním na střídačce a čekáním alespoň na pár minut na hrací ploše. Ideálním řešením by tak mohlo být jejich hostování v jiných klubech třeba ze Segunda Division nebo alespoň z Primera Division RFEF, ale ani v tomto případě samozřejmě není jistota, že budou dostávat dostatečný počet hracích minut. V neposlední řadě se můžeme dočkat toho, že ti nejtalentovanější z VCF Mestalla prostě řady valencijského fotbalového klubu opustí natrvalo. A to by byla další těžká rána sázce na mladé, o níž tak rádo hovoří klubové vedení.

  • Možná jsem se v tom trošku zamotal, zkusím se zeptat jednodušeji :) Nebudu řešit nové a staré názvy soutěží, ale vezmu to jenom podle pořadí.
    Tedy je to tak, že aktuálně hrajeme 3. ligu a nyní to vypadá na sestup do 5. ligy v novém režimu?
    Nooo, na to, jak se stále Vale prezentuje, že má akademii relativně na vysoké úrovni a posílá do fotbalového světa řadu dobrých hráčů ... tak hrát 5. ligu je velice slabé a asi ta naše akademie, až tak super nebude ...

  • V odpovědi na: Ingi

    Jj, jdeme ze stávající 3. ligy do nové 5. ligy ... rezerva si holt pro sestup vybrala opravdu ten nejhorší možný rok *34* Jinak pojmenování těch nových soutěží jako Primera Division RFEF (3. liga), Segunda Division RFEF (4. liga) a Tercera Division RFEF (5. liga) přehlednosti fakt nepomáhá no. To musela být hlava, kdo to takhle vymyslel *15*

  • Murthy kecá jeden blud za druhým, veď je len predsa Limov poskok... *1* sa topí nie len v prvej línií, ale aj v ostatných *3* Vedenie len odoberá a vycuciava rezervu ako len môže a popri tom nedoplní jej stavy adekvátne, tak ako prvý tím *7* Nečudovať sa potom takýmto výkonom *1* na každej fronte *15*