The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Hráči ve Španělsku se mohou vrátit k tréninku, všeobecné nadšení s možným dokončením ligy však nepanuje

Hráči ve Španělsku se mohou vrátit k tréninku, všeobecné nadšení s možným dokončením ligy však nepanuje


Španělská vláda umožňuje od pondělí 4. května opětovné zahájení tréninků profesionálních sportovců, čehož hned příští týden využijí i hráči Los Che. Ze začátku se budou v Paterně připravovat individuálně a ještě před vlastními tréninky se podrobí testování na koronavirus. Zvyšuje se tak naděje na dohrání sezóny. To však všichni úplně nevítají, z kádru Netopýrů se nad otázkou, zda je vůbec vhodné sezónu dohrávat, na sociálních sítích zamyslel stoper Gabriel Paulista.

Profesionální sportovci se tedy ve Španělsku mohou vrátit k tréninku od pondělí 4. května, nicméně první trénující Netopýři se v Paterně objeví o něco později. Nejdříve je totiž potřeba celý kádr otestovat na koronavirus. K tomu by mělo dojít od úterý 5. května do čtvrtka 7. května. Připomeňme, že pro Netopýry to bude již třetí test na koronavirus. Při prvním testu v polovině března mělo pozitivní výsledek zhruba 35 % prvního týmu, přičemž za první tým v tomto případě nebyli bráni jen hráči, ale i trenérský tým a další pracovníci. Z hráčů byl koronavirus potvrzen u Ezequiela Garaye, Eliaquima Mangaly a Jose Luise Gayi. Když se však o několik týdnů později podrobili všichni členové prvního týmu druhému testování, tak už se žádné pozitivní výsledky neobjevily. Tréninky začnou dle průběhu testování a dle výsledků testů už od středy 6. května. Hráči se budu připravovat nejdříve individuálně, takže budou rozmístěni hned na několik tréninkových hřišť v Paterně, aby byly dodrženy příslušné hygienické předpisy. Postupem času se přejde na trénink v menších skupinkách a zhruba od poloviny května by se už měl celý tým připravovat spolu. Obnovený start La Ligy je pak prozatím naplánován na první polovinu června.

Ano, ve Španělsku si příliš nepřipouštějí, že by tamní nejvyšší fotbalová soutěž měla zůstat nedohraná. Navzdory tomu, že je Španělskou jednou z nejvíce zasažených zemí novým koronavirem. Například více potvrzených případů nákazy mají aktuálně pouze Spojené státy americké. V počtu úmrtí je pak Španělsko třetí na světě. Přesto vedení La Ligy počítá s dohráním sezóny a prezident ligy Javier Tebas například před pár dny prohlásil, že pokud nějaký tým po opětovném zahájení La Ligy (tedy poté, co to bude příslušnými státními institucemi povoleno) odmítne nastoupit ke svému zápasu, tak že toto utkání bude kontumováno ve prospěch soupeře. Všichni ve Španělsku však s dohráním sezóny nesouhlasí. Ozývají se jednotliví hráči, ale například i celá sdružení fanoušků některých klubů. Odkazují mimo jiné na to, že sezónu už předčasně ukončili například v Belgii, Holandsku či Francii, která se tak stala první velkou evropskou ligou, která zůstane nedohrána.

Jedním z hráčů, který varuje před ukvapeným restartem fotbalových soutěží, je i stoper Valencie Gabriel Paulista. Na sociální síti zveřejnil toto prohlášení: „Fotbaloví profesionálové jsou možná svým způsobem privilegovaní lidé, ale pořád to jsou v první řadě lidé. Máme rodiny, své milé a city. Vždy po nás žádají, abychom byli příkladem. A tak by to mělo být, protože mnoho dětí a mladých lidí se na nás dívá. Ukažme tedy teď jako vzorek společnosti, že si ceníme především života a zdraví. Pro mě a jsem si jist, že i pro velkou většinu fotbalistů, nejsou peníze všechno. Nechci, aby se přehnaným spěchem, za kterým je především finanční tlak, kterému dokáži porozumět, zapomnělo na zásadnější problém, a to, že by mohl onemocnět či dokonce zemřít jakýkoliv příbuzný, přítel, kolega či kdokoliv jiný. Ve skutečnosti bychom se po tomto strašném čase, který stále prožíváme, měli ze všech sil snažit, aby už nikdo další neonemocněl či nezemřel na tuto nemoc! Miluji fotbal, rád ho hraji, miluji svůj klub a na hřišti chceme fanouškům vždy dát pocit štěstí, ale také, a to především, miluji a respektuji život každé lidské bytosti. Pojďme hrát fotbal až ve chvíli, kdy k němu nikdo nebude přistupovat se strachem a kdy budeme mít záruky, že neexistují žádná rizika. Jinak, pokud tyto záruky nebude nikdo schopný poskytnout, tak si vezměme příklad z jiných zemí, které přijaly důraznější opatření. Nejdříve život, poté fotbal!“

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.