The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

V sezóně 2021/2022 se na dresy Valencie vrátí barva „Torino“

V sezóně 2021/2022 se na dresy Valencie vrátí barva „Torino“


VIDEO - Třebaže v tuto chvíli ještě s jistotou nevíme, jak budou vypadat dresy Los Che v příští sezóně, tak už naopak víme jednu informaci o dresech pro sezónu ještě vzdálenější. V sezóně 2021/2022 by venkovní dresy Netopýrů měly být v barvě „Torino“ nebo chcete-li červené. Jak došlo ke zveřejnění této informace v takovém časovém předstihu? Na vině jsou pravděpodobně spekulace o dresech pro příští sezónu a následná výzva skupiny valencijských příznivců.

Před pár dny se na internetu objevily spekulace o podobě valencijských dresů pro příští sezónu, tedy pro sezónu 2020/2021. Se spekulacemi, které se objevily na specializovaných webech či na specializovaném účtu na twitteru, jsme vás seznámili v našem nedávném článku. Jen připomeňme, že první dres by měl být klasický s bílým trikem a černými trenýrkami, venkovní dres bude dle spekulací celý oranžový a třetí pro změnu celý modrý. Někdo může být s předpokládanou podobou valencijských dresů spokojen, někdo nespokojen a někdo se (možná právě na základě zveřejněných spekulací o nových dresech Los Che) odhodlal k sepsání petice.

Ano, čtete dobře. V pondělí příznivci valencijského fotbalového klubu z fanouškovské skupiny Viachers VCF spustili na sociálních sítích kampaň s mottem #YoSoyTorinoVCF, jejímž cílem je vrátit na dresy Valencie barvu „Torino“, přičemž pod tímto označením (mimochodem shodným se jménem legendárního valencijského baru, kde byl klub založen) si můžeme představit barvu červenou v celé řadě jejích odstínů. Od jasné výrazné červené až třeba po vínovou. Fanouškovská skupina Viachers VCF krom zveřejnění videa ke kampani, které si můžete pustit níže, na internetu založila i petici, kde se mohou další příznivci Netopýrů ztotožnit s jejich myšlenkou. Ke kampani její tvůrci uvádějí: „Po více než šedesáti letech používání na druhých dresech Valencia se druhou nejpoužívanější barvou po klasické bílé stala červená či vínová, všeobecně známá jako „Torino“. V 90. letech však její využívání skončilo. Po nedávné oslavě stého výročí založení klubu si myslíme, že by byla vhodná doba pro obnovení této části klubové historie, jak po tom řada fanoušků volá již několik let. Zároveň je potřeba tuto historii ukázat i nové generaci fanoušků, pro niž je to většinou věc zcela neznámá. Vzhledem k tomu, že to není záležitost, kterou je možné řešit okamžitě, tak žádáme klub alespoň o závazek, že v letech budoucích se na dresy barva „Torino“ vrátí. Podpisy pod petici budeme sbírat do konce roku 2020.“

Následné dění ukázalo, že petice fanouškovské skupiny Viachers VCF ohledně návratu barvy „Torino“ na dresy Los Che je vlastně zbytečná. Ne však proto, že by představitelé valencijského klubu tuto myšlenku kategoricky odmítali. Naopak, klub sám má o tento krok zájem, a dle zdrojů deníku SuperDeporte i webů PlazaDeportiva a ElDesmarque již před několika týdny došlo k jednání klubu s oděvní firmou Puma a výstupem z tohoto jednání je, že v sezóně 2021/2022 bude venkovní dres Los Che v barvě „Torino“. Přičemž dle médií se bude jednat zřejmě o vínový odstín červené. Na představení tohoto dresu si však budeme muset samozřejmě počkat až do léta příštího roku.

Těžko říct, jaké je věkové složení návštěvníků těchto stránek, nicméně nejspíš jich tu nebude moc, kteří pamatují, nebo kteří by čistě teoreticky alespoň mohli pamatovat, valencijské Netopýry v červených dresech. Hráči Los Che v nich totiž nastupovali naposledy někdy na začátku 90. let. Jistě, byly tu poté ještě dresy v sezóně 2011/2012, kdy mělo červenou barvu triko třetího dresu, nicméně moc často se v něm valencijští nepředstavili. Tento dres měl světlý výrazný odstín červené a jednalo se opravdu o ojedinělou záležitost. Od oněch 90. let to byla červená na valencijském dresu poprvé a zatím i naposledy. Ve jmenované sezóně 2011/2012 byla dodavatelem dresů do Valencie společnost Joma. To platilo i v sezóně následující, kdy si společnost Joma pro valencijské fanoušky připravila lahůdku, a to limitovanou edici replik dresů Valencie z roku 1934, kdy se Netopýři objevili ve svém historicky prvním pohárovém finále. Tyto dresy však byly určeny jen pro fanoušky a hráči v nich nikdy do zápasu nevyběhli. Mimochodem při porovnání těchto dvou dresů je zřetelné, že červená na valencijských dresech nabývala opravdu různých odstínů.

První doložený zápas Los Che v kombinaci červené triko a černé trenýrky se datuje do roku 1928, kdy takto Netopýři vyběhli ke čtvrtfinálovému utkání Copa del Rey proti Realu Madrid. Proč však Valencia zvolila zrovna červenou barvu na dresy, to historikové nevědí. Nicméně ji využívali celkem často. V červeném například odehráli i první domácí utkání na Mestalle ve své první prvoligové sezóně v roce 1931. Valencia tehdy porazila 5:1 v bílém hrající Real Union, jehož branku mimochodem hájil dědeček bývalého valencijského trenéra Unaie Emeryho. O tři roky později pak přišlo již zmiňované finále Copa del Rey v roce 1934, kdy vínové triko doplnil klín v barvách senyery. Netopýři bohužel tehdy nestačili na Real Madrid a na první titul si museli ještě nějaký čas počkat. U červených dresů však zůstali a většinou v nich hráli na hřištích soupeřů. Zářili v nich takové klubové legendy jako Puchades, Claramunt či později Kempes. Je zajímavé, že třebaže v současnosti máme s Valencií silně spojenou oranžovou barvu, tak v té se hráči Los Che objevili až v polovině 70. let. I tak se však ještě objevovaly i červené dresy, což vydrželo až do zmiňovaných 90. let. Uvidíme, zda se po krátké červené epizodě v sezóně 2011/2012 opravdu dočkáme barvy „Torino“ na valencijských dresech v sezóně 2021/2022.

  • Dresy Valencie od dávné minulosti po současnost si můžete prohlédnout na této stránce. A můžete sami posoudit, že těch červených tam v různých odstínech pár je. A tady je z obrázků z té stránky udělán gif, který vám je během chvilky všechny přehraje *5*