The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vzhůru do jámy lvové!

Vzhůru do jámy lvové!


Valencia se po třech letech znovu dostala do semifinále Copa del Rey, ale ráda by si samozřejmě své účinkování ve španělské pohárové soutěži ještě prodloužila. Pro postup do finále se však musí vypořádat s překážkou, kterou tvoří baskický klub Athletic Bilbao. Ten už z Copa del Rey v této sezóně vyprovodil Barcelonu i Real Madrid. Semifinále se hraje na dva zápasy, v tom prvním budou Netopýři dnes večer od 21:30 hosty na San Mames.

Cesta pohárovou soutěží

Až do čtvrtfinále Copa del Rey Valencia došla, aniž by cestou narazila na prvoligového soupeře. Přesto se nedá říct, že by cesta Los Che soutěží byla jednoduchá. V 1. kole si se soupeřem z regionální soutěže ještě poradila přesvědčivě a Utrillas porazila na jeho hřišti 3:0. Ale hned ve 2. kole proti Arenteiru hrajícím Segunda Division RFEF šel zápas do prodloužení a teprve v něm Valencia dokráčela k vítězství nad domácími výsledkem 3:1. Ve 3. kole Copy se Netopýři představili na hřišti druholigové Cartageny a zvítězili 2:1, ale rozhodující gól vstřelil Denis Cheryshev až v nastaveném čase. V osmifinále byl k Valencii los velmi přívětivý a východošpanělský klub zamířil na hřiště Atletica Baleares hrajícího Primera Division RFEF. Postup do čtvrtfinále Valencii zajistil brzký gól Marcose Andreho a těsné vítězství 1:0. Ve čtvrtfinále se pak poprvé v této sezóně Copa del Rey Valencia utkala se soupeřem stejné váhové kategorie, to když na Mestalle přivítala Cadiz. První gól utkání vstřelil Goncalo Guedes a na následné vyrovnání Cadizu pak odpověděl Hugo Duro, takže Los Che zvítězili 2:1 a postoupili do semifinále.

Athletic Bilbao měl cestu do semifinále Copa del Rey o něco kratší než Valencia, ale rozhodně podstatně těžší. Baskičtí Lvi se v minulé sezóně dostali až do finále španělského poháru, takže v aktuální sezóně se účastnili bojů o španělský Superpohár. A účastníci bojů o Superpohár vynechali v Copa del Rey úvodní dvě kola. Ve 3. kole pak Athleticu los za soupeře přiřadil tým Mancha Real, která hraje v Segunda Division RFEF, což je čtvrtá nejvyšší španělská ligová soutěž. Baskové zvítězili 2:0 a postoupili do osmifinále, kde je čekala podstatně těžší práce, soupeřem jim byla totiž Barcelona. Athletic měl výhodu domácího prostředí a nad katalánským soupeřem nakonec zvítězil 3:2 po prodloužení. Los však Bilbau znovu nepřál a za soupeře mu přisoudil pro změnu Real Madrid. Athletic hrál znovu doma na San Mames a i proti druhému španělskému fotbalovému gigantu uspěl. Bílý balet porazil 1:0. Vzhledem k překážkám, které musel na cestě překonat, by bylo možné brát Athletic Bilbao možná za největšího favorita Copa del Rey, ale Valencia mu určitě nedá nic zadarmo.

Z valencijského tábora

Od loňských Vánoc Valencia vítězí jen v zápasech Copa del Rey, v domácí ligové soutěži na tříbodový zisk čeká od předvánočního městského derby s Levante. Od té doby Valencia odehrála celkem osm utkání s bilancí 3-2-3, přičemž platí výše uvedené, tedy že vítězství patří k zápasům španělské pohárové soutěže. V La Lize jsou tak Los Che už pět utkání bez vítězství, což má samozřejmě vliv na jejich tabulkové postavení. Aktuálně jsou na 11. místě se ziskem 30 bodů za zápasovou bilanci 7-9-7. Na příčky zajišťující pohárovou Evropu Valencia přesto neztrácí zatím příliš mnoho. Na 6. místo Villarrealu má manko 5 bodů.

Celkem spokojen může být valencijský trenér Pep Bordalas se zdravotním stavem svého kádru. Zdá se to až neuvěřitelné, ale dle dostupných informací už na marodce zůstává jen dlouhodobě zraněný stoper Gabriel Paulista a nejspíš i brankář Jasper Cillessen, který by dle předzápasové tiskové konference k návratu do normální kondice ještě nějaký ten čas potřeboval. Pak je tu samozřejmě Hugo Guillamon a jeho pohmožděný nos, který si v pondělí vyžádal operaci, no přesto prý start valencijského odchovance v dnešním utkání není zcela vyloučen. Guillamon by samozřejmě musel nastoupit s typickou ochrannou maskou, ale třeba ho Bordalas ze svých plánů raději vynechá úplně. Návrat naopak hlásí Omar Alderete, který s Mouctarem Diakhabym vytvoří stoperskou dvojici před brankářem Valencie, kterým je ve španělském poháru v této sezóně Jaume Domenech. Na krajích obrany by měla hrát dvojice Jose Luis Gaya a Thierry Correia, zatímco kraje záložní řady pokryjí Bryan Gil a Dimitri Foulquier. Ve středu zálohy lze brát za jistotu Carlose Solera, kterého doprovodí zřejmě buď maskovaný Guillamon, nebo jeden z dua Uros Racic a Ilaix Moriba. Útočnou dvojici by pak měli tvořit Goncalo Guedes a Hugo Duro. Takovouto sestavu lze očekávat při rozestavení 4-4-2, nicméně Bordalas už ukázal, že na tomto rozestavení úplně netrvá a klidně je schopen vyslat do boje například i sestavu se třemi stopery.

Z tábora soupeře

Zatímco Valencii se daří postupovat v Copa del Rey, ale v ligových zápasech to není úplně ono, tak Athletic Bilbao může být se svojí formou spokojen celkově. V kalendářním roce 2022 odehrál dosud osm utkání a prohrál jen s Realem Madrid v semifinále španělského Superpoháru. Tuto porážku mu však následně dokázal vrátit ve čtvrtfinále Copa del Rey, o čemž již zmínka byla. V rámci La Ligy nastoupil Athletic po Novém roce čtyřikrát a hned třikrát se mu podařilo bodovat naplno. V jediném nevítězném utkání pak bral alespoň bod za nerozhodný výsledek, takže v kalendářním roce 2022 jsou Lvi na ligové scéně neporaženi. Pochopitelně tak v ligové tabulce zaznamenali posun opačným směrem než Valencia. Athletic je aktuálně na 8. místě se ziskem 34 bodů za zápasovou bilanci 8-10-5. Baskický celek je remízovým králem španělské nejvyšší soutěže. Jeho pozitivem je pevná obrana, Athletic inkasoval druhý nejnižší počet gólů z celé soutěže.

Všichni valencijští fanoušci dobře vědí, že trenérem Athleticu je bývalý lodivod Valencie Marcelino Garcia Torel, tedy trenér, který jako poslední dovedl Netopýry k nějakému úspěchu, a to k vítězství v Copa del Rey v roce 2019. Baskický celek absolvoval zápas posledního ligového kola až v pondělí večer, takže na přípravu na pohárový zápas proti Los Che měl o něco méně času než jeho soupeř, který ligové utkání odehrál již v neděli odpoledne. Navíc Marcelino v pondělí dost promíchal se sestavou. Dále může být rád, že při nabitém programu nemá problémy s výrazně zaplněnou marodkou. Mimo hru by měli být jen útočník Nico Williams a záložník Unai Vencedor.

Vzájemná utkání

Valencia se s Athleticem Bilbao samozřejmě pravidelně utkává v rámci La Ligy. V této sezóně za sebou mají jeden vzájemný zápas, který na Mestalle skončil remízou 1:1. Baskický celek poslal do vedení Inigo Martinez a Netopýrům bod na poslední chvíli zachraňoval Marcos Andre. V minulé sezóně se ve vzájemných zápasech zrodila remíza hned dvakrát. V Bilbau byl výsledek 1:1, o což se postarali obránci Valencie. Vlastním gólem otevřel skóre Hugp Guillamon, na což odpověděl Gabriel Paulista. Na východošpanělském pobřeží pak byl výsledek 2:2. Netopýry poslal do vedení Carlos Soler proměněnou penaltou, ale Athletic skóre otočil zásluhou Asiera Villalibreho a Raula Garcii, který se rovněž prosadil z pokutového kopu. Konečnou podobu výsledku pak stanovil Manu Vallejo. Posledním týmem, který ve vzájemných zápasech slavil vítězství, je Athletic, který v druhé polovině sezóny 2019/2020 zvítězil na Mestalle 2:0 po dvou gólech Raula Garcii. Baskický klub tím ale jen Valencii vrátil to, že v první polovině zmíněné sezóny naopak Netopýři zvítězili na San Mames, a to výsledkem 1:0. Úspěšným střelcem byl tehdy Denis Cheryshev.

Základní informace

Athletic Bilbao – Valencia CF

1. zápas semifinále Copa del Rey 2021/2022; čtvrtek 10. 2. 2022 ve 21:30

Předpokládané sestavy

Athletic Bilbao: Agirrezabala, De Marcos, Vivian, Inigo, Yuri, Berenguer, Dani Garcia, Vesga, Muniain, Raul Garcia, Inaki

Valencia CF: Jaume, Thierry, Diakhaby, Alderete, Gaya, Foulquier, Soler, Racic, Bryan Gil, Guedes, Hugo Duro

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na webu Onlajny.com.

Utkání bude přímým přenosem vysílat televizní stanice Sport 2. Možnost sledovat živý přenos zápasu mají rovněž zaregistrovaní klienti řady sázkových kanceláří. A pokud vám nevyhovuje žádná z těchto možností, tak odkazy na live přenos bude možné před začátkem zápasu nalézt například na Rojadirecta či na Sport365.

  • Rád bych se mýlil, ale očekávám dneska plácanou z naší strany a všechno budeme dohánět až v odvetě ...

  • Moc pěkný nadpis článku.
    Jinak líbí se mi ofenzivní trio v předpokládané sestavě - tj. Guedes, Hugo Duro a Bryan Gil. Za mne momentálně ta nejlepší volba.