The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Po čvrtfinálovém vítězství nad Cadizem se dnes Valencia dozví soupeře pro semifinále Copa del Rey

Po čvrtfinálovém vítězství nad Cadizem se dnes Valencia dozví soupeře pro semifinále Copa del Rey


Ve středu večer se na Mestalle hrálo vyrovnané čtvrtfinále španělské pohárové soutěže, ve kterém domácí Netopýři nakonec výsledkem 2:1 udolali v lize sestupem ohrožený Cadiz. Na domácí straně zazářil Hugo Duro, zatímco v dresu Cadizu byla velká pozornost upřena na Juana Calu. Tento hráč je příznivcům Los Che dobře známý z loňského ligového utkání, v němž ho Mouctar Diakhaby nařkl z rasismu. Není divu, že se tak na něho ve středu na Mestalle usilovně pískalo. Cala se pak v zápase připletl hned k několika klíčovým okamžikům, jichž nakonec bylo víc ve prospěch Valencie, před níž je již pětatřicátá účast v semifinále Copa del Rey. Dnes se dozví semifinálového soupeře, jímž bude jeden z tria Rayo Vallecano, Betis Sevilla a Athletic Bilbao.

Utkání Copa del Rey se na valencijský stadion vrátilo po více než tisíci dnech. Naposledy se na něm hrálo v sezóně 2018/2019 semifinále proti Betisu Sevilla, ve kterém gól Pareja znamenal vítězství 1:0 a postup do finále, kde Los Che následně porazili Barcelonu. Do dalších let se ale změnil formát soutěže a většina kol Copy se hraje na jeden zápas. Když se Valencia utkala s týmem z nižších soutěží, tak hrála automaticky venku, no a když narazila na soupeře z La Ligy, tak i v tom případě hrála nakonec venku, protože tak rozhodl los. Takže až nyní s Cadizem se v rámci Copy představila po delší době na domácí půdě. A od začátku utkání bylo vidět, že toho chtějí Netopýři využít, protože do zápasu vstoupili tlakem. Postupem času se hra sice vyrovnávala, ale nakonec to byla Valencia, kdo se v zápase první gólově prosadil. Ve 25. minutě Hugo Duro v souboji o míč přetlačil Juana Calu a následně ho předložil Goncalu Guedesovi, pro něhož již nebylo problémem skórovat. Ve zbytku prvního poločasu na sebe několikrát upozornil Bryan Gil, který jen dva dny po svém příchodu na Mestallu hned odehrál celé utkání. Nejdříve si zatančil s jedním ze soupeřových obránců a o něco později nebezpečně pálil z hranice pokutového území, ale branku Cadizu přestřelil.

Cadiz se vyrovnání dočkal v 54. minutě z pokutového kopu. Penaltě předcházel rohový kop Cadizu, při němž domácí stoper Eray Comert držel za dres Juana Calu. Švýcarský bek, který  se podobně jako Bryan Gil objevil jako nová posila hned v základní sestavě, si vysloužil žlutou kartu. Pokutový kop proměnil zkušený Lucas Perez. Jaume Domenech sice vystihl směr a na míč si sáhl, ale střela byla dostatečně razantní a do sítě prošla. Cala se o chvíli později málem sám zapsal mezi střelce, ale trefil jen tyč domácí svatyně. Později poslal domácí trenér Pep Bordalas na hřiště Maxiho Gomeze a posledního ze zimních nováčků v týmu, tedy záložníka Ilaixe Moribu. Obě tato střídání se vyplatila. Moriba pomohl Valencii zlepšit hru ve středu pole a Gomez byl prostě tím nepříjemným typem útočníkem. Domácí si pak pomohli rohovými kopy. Po jednom z nich se Netopýři dožadovali penalty po zákroku na Huga Dura, ale sudí jejich prosby nevyslyšel. Mrzet je to však příliš nemuselo, protože z dalšího rohového kopu se přímo prosadili, když Carlos Soler našel přesně Huga Dura, který tak Los Che vrátil  v 79. minutě vedení. Dal se čekat velký tlak Cadizu ve snaze o vyrovnání, ale plány jihošpanělského celku výrazně narušil Cala. V 84. minutě totiž vyvrcholily jeho boje s Maxi Gomezem. Uruguayský útočník Calu totiž trefil loktem za krk při jednom z hlavičkových soubojů krátce po svém příchodu na hřiště. Hráč Cadizu si to nenechal líbit a Gomeze o chvíli později poslal k zemi, za což si vysloužil žlutou kartu. A ve zmiňované 84. minutě se tito dva sešli v souboji znovu. Respektive Cala do něj přišel pozdě a místo míče trefil jen domácího hráče. Následovala tak druhá žlutá a tedy i červená karta. Tribuny stadionu Mestalla tak Calovi mohly naposledy zapískat. Ještě než Cala odešel ze hřiště, tak málem došlo k dalšímu konfliktu. To když loudajícího se Calu chtěl trochu popohnat Mouctar Diakhaby. Právě ten Diakhaby, s nímž měl Cala konflikt v loňském vzájemném ligovém utkání, v němž hráč Cadizu stopera Valencie údajně rasisticky urazil. To se neprokázalo, nicméně nyní ho blízká přítomnost Diakhabyho rozhodně nepotěšila a možné roztržce zabránil jen včasný zásah ostatních hráčů. Ve zbytku utkání už Netopýři proti oslabenému soupeři těsný náskok udrželi a po závěrečném hvizdu se mohli radovat z postupu do semifinále Copa del Rey.

Spokojen je určitě i trenér Pep Bordalas, který svůj tým do semifinále španělské pohárové soutěže dovedl poprvé. Blízko byl už v roce 2019, ale tehdy byl na Mestalle s Getafe v roli hosta a všichni příznivci Los Che si tehdejší zápas určitě hodně dobře pamatují. Jedním z Bordalasových svěřenců byl tehdy Hugo Duro, který se nechtěně stal hrdinou domácích fanoušků poté, kdy ho v prodloužení trefila střela jeho tehdejšího spoluhráče Jorgeho Moliny, která mohla stvrdit postup Getafe. Díky Durovi se tak nestalo a z protiútoku naopak o valencijském postupu rozhodl Rodrigo Moreno. Tuto historii jsme vám připomněli v našem článku poté, kdy se Duro stal novým Netopýrem. Teď ve středu se stal čtvrtfinálovým hrdinou Valencie znovu, ale tentokrát z toho má jistě výrazně větší radost.

V ostatních čtvrtfinálových zápasech Rayo Vallecano zvítězilo 1:0 doma nad Mallorcou, Betis Sevilla deklasoval Real Sociedad na jeho hřišti vysoko 4:0 a Athletic Bilbao doma udolal Real Madrid výsledkem 1:0. Ve hře o titul tak už po semifinále není ani poslední z tradičních velkých favoritů. Zatímco Real Madrid to dotáhl do čtvrtfinále, tak Barcelona, Atletico Madrid či Sevilla vypadli již dříve. Složení semifinálových dvojic se dozvíme dnes odpoledne. Valencia tedy teoreticky může narazit stejně jako při své poslední semifinálové účasti v roce 2019 na Betis Sevilla. Tehdy si s ním poradila a prošla do finále, které se hrálo v Seville. Toto andaluské město bude mimochodem hostit i letošní vyvrcholení Copa del Rey. Připomeňme ještě, že semifinále je jediné kolo soutěže, které se hraje systémem zápasů doma a venku. Co se týče pravidla o vyšším počtu gólů na hřišti soupeře, tak to neplatí. Respektive úplně neplatí a nejlepší bude vysvětlit aktuální pravidla na teoretickém příkladu. Takže kdyby například Rayo Vallecano doma v prvním utkání porazilo Athletic Bilbao 1:0 a venku by v odvetě prohrálo 4:5, tak dle starých pravidel by postoupilo, protože by dalo na hřišti soupeře větší počet gólů. To už ale nyní neplatí a vzhledem k tomu, že z obou zápasů by bylo vyrovnané skóre 5:5, tak by se v odvetě prodlužovalo. Pokud by v prodloužení gól nepadl, došlo by tradičně na penalty. Pokud by však skórovaly oba týmy, tak zde přichází na řadu nové pravidlo o výhodě pro hostující tým, jehož góly v prodloužení mají vyšší váhu. To znamená, že pokud by prodloužení skončilo výsledkem 1:1, tak by se postupujícím z našeho teoretického semifinále stalo Rayo Vallecano. Tak uvidíme, zda bude potřeba toto nové pravidlo v letošních semifinálových zápasech aplikovat.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.