The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Na Mestallu míří neoblíbený soupeř Valencie i Pepa Bordalase

Na Mestallu míří neoblíbený soupeř Valencie i Pepa Bordalase


Od roku 2014 Los Che marně čekají na vítězství nad Atleticem Madrid. Od té doby se oba týmy utkaly už třináctkrát a Valencia dokázala s madridským celkem jen několikrát remizovat, většinou však byla poražena. Ani pro trenéra Pepa Bordalase není Atletico oblíbeným soupeřem. Bordalasovo Getafe totiž nebylo vůbec schopné vstřelit Atleticu nějaký gól. Uvidíme, jak si proti madridskému celku povede Valencia pod Bordalasovým vedením. Výkop utkání je na Mestalle zítra odpoledne v 16:15.

Z valencijského tábora

Minulý víkend Los Che přerušili dlouhou sedmizápasovou sérii bez vítězství a poprvé od 12. září se radovali z tříbodového zisku, a to díky domácímu vítězství 2:0 nad Villarrealem. To Netopýrům pomohlo i k mírnému posunu vzhůru ligovou tabulkou, po 12. kole byli na 10. místě se ziskem 16 bodů za zápasovou bilanci 4-4-4 při skóre 18:17. Trenér Pep Bordalas chtěl po svém nástupu k Netopýrům zapracovat hlavně na v posledních letech dost děravé defenzivě, ale to se mu zatím moc nedaří. Více gólů než Los Che inkasovalo v aktuální sezóně La Ligy jen trio aktuálně okupující sestupové příčky, tedy Cadiz, Levante a Getafe. Při nedávné sérii zápasů bez vítězství se příznivci Netopýrů začínali obávat, že se bude opakovat loňská sezóna. No pokud porovnáme tabulkové postavení Valencie po 12. kole v této a loňské sezóně, tak nyní mají Netopýři 16 bodů a náskok 7 bodů na sestupové pásmo, zatímco před rokem měli po 12. kole na kontě 13 bodů a náskok na sestupové pásmo činil pouhé 2 body. Mimochodem v minulé sezóně se Los Che na 16 bodů dostali až po 15. ligovém kole, ovšem i v tu chvíli byli stále jen 2 body od pásma sestupu.

Trenér Pep Bordalas nemůže pro zápas s úřadujícím španělským šampiónem počítat v prvé řadě se stoperem Gabrielem Paulistou, který má po zápase s Villarrealem svalové problémy a mimo hru by měl být minimálně tři týdny. Krom Gabriela v regionálním derby předčasně střídal i Uros Racic, ale ten by měl být pro zápas s Atleticem připraven. Thierry Correia proti Žluté ponorce nastoupil pro změnu jako střídající hráč, ale při návratu na hřiště po dlouhodobém zranění se necítil úplně nejlépe. V týdnu však trénoval víceméně stejně jako většina jeho spoluhráčů, takže pro zápas s madridským celkem bude zřejmě připraven. To Maxi Gomez se sice v posledních dnech na trénincích taky občas zapojil do práce ve skupině, ale španělská média jeho nasazení do zápasu neočekávají. To lze vyčíst i z Bordalasových slov na předzápasové tiskové konferenci. Ta navíc do podobné situace jako Gomeze staví i Jasona a Denise Cherysheva. Ve čtvrtek příznivce Valencie vyděsila absence Joseho Luise Gayi na tréninku, ale u kapitána Netopýrů se nejednalo o nic vážného, údajně ho trápily jen žaludeční problémy. Ostatně v pátek už na tréninku nechyběl. To je dobrá zpráva, neboť jeho první náhradník Toni Lato se naopak s o něco vážnějším zraněním potýká a proti Atleticu ho na hřišti neuvidíme.

Valencijský lodivod Pep Bordalas před týdnem proti Villarrealu soupeře zaskočil změnou v rozestavení, což po zápase trenér Žluté ponorky Unai Emery sám přiznal. Mimochodem bývalý valencijský trenér si i trochu postěžoval na herní styl Netopýrů v onom regionálním derby, nicméně Bordalas zřejmě dobře věděl, co dělá. Od svého klasického 4-4-2 přešel na defenzivnější 4-1-4-1. Před čtyřčlennou obranou hrál osamocený Hugo Guillamon a před ním ve středu zálohy pak hráli Daniel Wass a Uros Racic, kterého později nahradil Carlos Soler. Zajímavé je, že osamoceným útočníkem byl Goncalo Guedes, zatímco klasický útočník Marcos Andre hrál v tomto rozestavení naopak na kraji zálohy. Na druhém pak hrál Helder Costa. Oba se v případě potřeby stahovali více do obrany a valencijské rozestavení pak působilo dokonce jako 6-3-1. Valencia byla díky tomu defenzivně pevná a Villarreal moc nepouštěla do šancí. Je tak možné, že Netopýři zkusí se stejnou taktikou uspět i proti silnému Atleticu Madrid.

Stejnou sestavu však valencijský trenér nasadit nemůže, neboť už výše jsme zmiňovali zranění Gabriela Paulisty. Toho tak po boku Omara Aldereteho nahradí pravděpodobně Mouctar Diakhaby. Jistě, mohl by po delším čase v obraně nastoupit Hugo Guillamon, ale to je pro Pepa Bordalase očividně nepostradatelný dílek valencijské zálohy. Na krajích obrany zřejmě ke změnám nedojde. Jose Luis Gaya bude doufejme stoprocentně připraven a Bordalas zřejmě nebude chtít ze sestavy vyndat ani Dimitriho Foulquiera ve prospěch uzdraveného Thierryho Correii. V utkání s Villarrealem totiž Foulquier předvedl svůj prozatím nejlepší výkon u Netopýrů a objevil se v sestavě ligového kola nejen v deníku El Mundo Deportivo, ale i na webu WhoScored.com, který sledováním a vyhodnocováním mnoha herních statistik uděluje hráčům výsledné známky za jejich výkony. Podobně funguje i aplikace SofaScore. A i tam se Foulquier dostal do sestavy kola La Ligy. Ale je klidně možné, že bude chtít mít Bordalas na hřišti oba pravé beky, kdy by jeden z nich obstarával kraj zálohy. Ale na krajích zálohy má valencijský trenér opravdu mnoho možností. Už jsme totiž zjistili, že se tam nebojí nasazovat ani útočníky, jako tomu bylo naposledy s Marcosem Andrem či dříve s Hugo Durem. A to lze čekat, že proti Atleticu už bude Bordalas chtít od začátku nasadit Carlose Solera, který proti Villarrealu přišel až jako střídající hráč. Navíc tu je například Alex Blanco, který poté, kdy proti Villarrealu na pár minut nastoupil Cristiano Piccini, zůstává posledním hráčem do pole, který si v této sezóně ještě nezahrál ani minutu.

Z tábora soupeře

Výše jsme porovnávali tabulkové postavení Valencie po 12. kole v minulé a v aktuální sezóně, a tak pojďme udělat podobné srovnání i pro Atletico Madrid. To je aktuálně na 4. místě tabulky se ziskem 22 bodů za zápasovou bilanci 6-4-1 při skóre 18:10. Na úplné čelo tabulky, které momentálně okupuje Real Sociedad, má madridský celek ztrátu jen 3 body a navíc má zápas k dobru. Aktuální postavení Atletica je tak celkem dobré, nicméně v minulé sezóně bylo ještě výrazně lepší. Atletico po 12. kole sezóny 2020/2021 celou ligu vedlo s pohodlným náskokem 5 bodů na nejbližšího pronásledovatele, kterým byl shodou okolností Real Sociedad. V dalším průběhu sezóny sice Atletico začalo ztrácet body, ale na ligový titul přesto dosáhlo. V letošní sezóně nejvyšší španělské soutěže zatím Atletico prohrálo jen jednou, přičemž jeho skalp si trochu překvapivě připsalo rok co rok o záchranu bojující Deportivo Alaves. To však bylo na konci září. Minulý víkend si Atletico v rámci La Ligy bez problémů poradilo s Betisem Sevilla, který porazilo 3:0. Mimochodem o pár dní dříve si v rámci vloženého kola Betis Sevilla poradil pro změnu s Valencií jasně 4:1.

Proto Atletico v této sezóně nechybí v Lize mistrů, kde se v těžké základní skupině potkává s AC Milan, Portem a Liverpoolem. Madridský klub prozatím v milionářské soutěži remizoval doma s Portem, vyhrál na hřišti AC Milan a následně dvakrát prohrál s Liverpoolem. Nejprve doma a teď v týdnu v Anglii. Atletico je tak aktuálně ve své základní skupině až na 3. místě a to by znamenalo, že by nepostoupilo do jarní části Ligy mistrů, ale na jaře by hrálo jen v Evropské lize. Nicméně ještě má před sebou dva zápasy a setrvání v Lize mistrů si může klidně vybojovat.

Ani trenér madridského celku Diego Simeone nemá k dispozici kompletní kádr. Že je zraněný srbský útočník Ivan Saponjic, s tím by se argentinský stratég celkem v pohodě vyrovnal, neboť bývalý hráč Partizanu Bělehrad či Benficy Lisabon se Simeonově důvěře příliš netěší. Větším problémem pro Atletico je zraněné trio záložníků. Na marodce jsou Marcos Llorente, Geoffrey Kondogbia a Thomas Lemar. Španělský reprezentant by měl na Mestalle chybět určitě, ale u dvojice Kondogbia a Lemar dle zpráv z konce týdne v Atleticu stále doufají v uzdravení. Simeone by totiž samozřejmě zápasovou zátěž rád rozložil mezi co největší počet hráčů. Vždyť například nyní po náročném středečním utkání Ligy mistrů v Anglii ve městě Beatles madridský klub neměl k dispozici zas tolik odpočinku před výpravou na Mestallu, která také bývá těžká.

Start bývalého Netopýra Geoffreye Kondogbii v blížícím se utkání je tak zatím dosti nejistý, třebaže dle úplně posledních zpráv by měl být připraven alespoň na střídačce. Nicméně i v případě jeho absence se pravděpodobně dočkáme toho, že si proti Valencii zahraje její bývalý hráč, a to Rodrigo de Paul. Zatímco Kondogbia už si na Mestalle v dresu madridského klubu zahrál minulý rok v říjnu, tak De Paul se na valencijský stadion vrátí poprvé od roku 2016, kdy se stal hráčem Udinese. V dresu italského celku se vypracoval na jednoho z nejlepších záložníků na Apeninském poloostrově a díky tomu si vybojoval stálé místo i v kádru argentinské reprezentace, se kterou letos v létě oslavil triumf v Copa America. Již pár let se spekulovalo o jeho velkém přestupu, ale on stále zůstával v Udinese. To se změnilo až letos, kdy se vrátil do Španělska. Zatímco Kondogbia před rokem opouštěl Mestallu jako klíčový hráč Netopýrů, tak De Paul v roce 2016 zamířil do Itálie kvůli nízkému vytížení u Netopýrů. On měl totiž tu smůlu, že se hráčem Valencie stal jako dvacetiletý v roce 2014, tedy v roce přechodu klubu do vlastnictví Petera Lima. De Paula z argentinského klubu Racing de Avellaneda získalo ještě předchozí vedení a po příchodu singapurského podnikatele se holt sázelo na jiné hráče. To nyní v Atleticu si na malé herní vytížení rozhodně stěžovat nemůže. V Lize mistrů se objevil ve všech zápasech a v La Lize chyběl jen jednou. Prozatím se v novém působišti střelecky neprosadil, ale fanoušci Valencie dobře vědí, jak je to ve vzájemných zápasech s bývalými Netopýry.

Vzájemná utkání

O bídné bilanci Valencie proti madridskému Atleticu byla řeč již v úvodu tohoto článku. Jak již bylo zmíněno, tak Valencia naposledy Atletico porazila v roce 2014, a to konkrétně v říjnu, tedy na startu sezóny 2014/2015. To byla v podání Netopýrů povedená sezóna, která byla zakončena postupem do Ligy mistrů. Na tým tehdy možná pozitivně zapůsobil příchod nového vlastníka klubu Petera Lima a nové posily, které přivedl. Valencii se povedl už vstup do sezóny, což se potvrdilo i v 7. kole proti Atleticu Madrid. Netopýři šli doma na Mestalle do vedení už v 6. minutě, kdy si dal vlastní gól Miranda. Hned vzápětí pak domácí náskok navýšil Andre Gomes. A aby toho nebylo málo, tak ve 13. minutě přidal další gól Netopýrů Nicolas Otamendi. Za Atletico snížil ve 29. minutě Mario Mandzukic. Ve 45. minutě odmítl větší zdramatizování utkání valencijský brankář Diego Alves, který ukázal svoji specializaci na penalty a nenechal se překonat od Guilherma Siqueiry. Další gól tak už v utkání nepadl a Valencia zvítězila 3:1. Z přímých účastníků utkání už ve Valencii působí jen Jose Luis Gaya, zatímco za Atletico Madrid tehdy ze současného kádru nastoupili Koke a Antoine Griezmann. Jen na lavičce madridského klubu strávil zápas Jan Oblak, který je nyní jasnou brankářskou jedničkou Atletica. Na valencijské střídačce byl pro změnu Rodrigo de Paul, který tedy nyní může ve vzájemném utkání nastoupit v barvách madridského klubu.

Kdo by tehdy jen pomyslel na to, že o sedm let později budou valencijští fanoušci marně čekat na další vítězství nad Atleticem. Od onoho zápasu v říjnu roku 2014 se oba kluby utkaly celkem třináctkrát a Valencia má bilanci 0-5-8 při skóre 10:23. Hned pětkrát vyšla Valencia proti Atleticu ve zmiňovaném období střelecky naprázdno, což platilo především v sezónách 2016/2017 a 2017/2018, kdy Los Che nedokázali madridskému celku vstřelit gól hned ve čtyřech utkáních v řadě. Pokud se zaměříme pouze na vzájemná utkání hraná od října roku 2014 na Mestalle, tak v těch mají Netopýři bilanci 0-3-3 při skóre 4:9. Z posledních čtyř vzájemných zápasů hraných na Mestalle byla hned třikrát remíza, nicméně v minulé sezóně Valencia s Atleticem doma prohrála.

A tím se dostáváme k nejčerstvějším vzájemným měřením sil, tedy k těm z minulé sezóny. Na konci loňského listopadu přivítala Valencia pod vedením Javiho Gracii na Mestalle Atletico Madrid. Dlouho to vypadalo, že se ve vzájemných zápasech hraných na valencijském stadionu zrodí už čtvrtá remíza v řadě, nicméně rovnovážný bezbrankový stav narušil v 79. minutě Toni Lato, od kterého se míč nešťastně odrazil do vlastní branky. To vzájemné utkání v Madridu v loňské sezóně bylo nakonec z pohledu výsledky jednoznačnější záležitost. Ale Valencia rozhodně nebyla bez šance na bodový zisk, neboť ji v 11. minutě poslal do vedení Uros Racic. Joao Felix vyrovnal ve 23. minutě a do vedení Atletico poslal Luis Suarez v 54. minutě. Definitivně pak o domácím vítězství rozhodl až Angel Correa v 72. minutě.

Pojďme se ještě krátce podívat, jaké má s Atleticem Madrid zkušenosti Pep Bordalas z časů, kdy vedl Getafe. Tato madridská derby byla pro Getafe opravdu noční můrou. Že Valencia nedokázala Atleticu vstřelit gól ve čtyřech zápasech v řadě? To by se z pohledu Getafe nejevilo až tak zle. Bordalasovo Getafe totiž Atleticu nevstřelilo gól hned v osmi utkáních v řadě. Jinak řečeno Bordalas jako trenér Getafe ani jednou nepoznal radost z gólu vstřeleného Atleticu Madrid. Nicméně aby to nevypadalo, že to byl jen problém Bordalasova systému, tak je třeba říct, že Getafe mělo neskutečné problémy s defenzívou svého městského rivala už dávno před Bordalasem. Podle databáze serveru SoccerWay.com totiž Getafe proti Atleticu neskórovalo už v neuvěřitelných jedenácti zápasech před nástupem Bordalase na střídačku Getafe. Dohromady tak proti Atleticu Madrid nevstřelilo gól v devatenácti zápasech v řadě. Od listopadu roku 2011, kdy Getafe zvítězilo nad Atleticem 3:2, trval střelecký půst Getafe ve vzájemných zápasech s Atleticem Madrid až do letošního září. To Getafe sice doma proti Atleticu skórovalo, ale i tak prohrálo 1:2.

Základní informace

Valencia CF – Atletico Madrid

13. kolo La Ligy 2021/2022; neděle 7. listopadu 2021 v 16:15

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Cillessen, Foulquier, Diakhaby, Alderete, Gaya, Guillamon, Soler, Wass, Racic, Duro, Guedes

Atletico Madrid: Oblak, Hermoso, Gimenez, Savic, Trippier, Correa, De Paul, Koke, Carrasco, Griezmann, Suarez

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

Utkání bude přímým přenosem vysílat televizní stanice Nova sport 3. Možnost sledovat živý přenos zápasu mají rovněž zaregistrovaní klienti řady sázkových kanceláří. A pokud vám nevyhovuje žádná z těchto možností, tak odkazy na live přenos bude možné před začátkem zápasu nalézt například na Rojadirecta či na Sport365.