The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

V prvním venkovním utkání nové sezóny se Valencia představí v Granadě

V prvním venkovním utkání nové sezóny se Valencia představí v Granadě


Vstup do sezóny se valencijským Netopýrům v domácím prostředí stadionu Mestalla podařil vítězný, třebaže většinu utkání odehráli v oslabení. Na tři body ze zápasu s Getafe se bude Valencia snažit navázat na hřišti Granady již dnes večer od 19:30.

Z valencijského tábora

V 1. kole sezóny 2021/2022 skončila hned polovina zápasů nerozhodně, takže z vítězství se radovalo jen pět týmů a Valencia byla jedním z nich, neboť v zahajovacím utkání celého ligového ročníku udolala Getafe 1:0 penaltovým gólem Carlose Solera z 11. minuty. K vítězství se Valencia dopracovala navzdory tomu, že už od 3. minuty hrála v oslabení po vyloučení Huga Guillamona. V 76. minutě sice vyloučení Ericka Cabaca srovnalo početní stav obou týmů, nicméně Getafe právě až po vyloučení vlastního hráče Valencii opravdu zatápělo. Na vyrovnání však nedosáhlo. Valencia tak stejně jako v minulé sezóně vstoupila do sezóny vítězně, nicméně právě na příkladu sezóny 2020/2021 je patrné, že jen dobrý vstup k dobré sezóně nestačí. V minulé sezóně například Valencia nedokázala zvítězit ve dvou ligových zápasech v řadě. To se jí podařilo naposledy na přelomu ledna a února roku 2020, kdy měla štěstí na los a hrála dvakrát po sobě doma. Uvidíme, zda se dvou tříbodových zisků v řadě dočká v aktuální sezóně. Dopadnout to klidně může už dnes, ale to jedině v případě, že oproti loňské sezóně Valencia zlepší výkony a výsledky na hřištích soupeřů. V sezóně 2020/2021 Valencia mimo Mestallu zvítězila jen na hřištích Realu Sociedad a Realu Valladolid.

Jedním z klíčových mužů Los Che v zápase proti Getafe byl brankář Giorgio Mamardashvili. Na Mestallu v létě přišel jako posila pro rezervní celek VCF Mestalla s tím, že u áčka bude brankářskou trojkou. Jenomže v přípravě předváděl velmi dobré výkony a když se k tomu přidala zranění dvojice Jasper Cillessen a Jaume Domenech, tak byl najednou vytáhlý Gruzínec ve valencijské brance v úvodním utkání Los Che v nové sezóně. A vedl si velmi dobře. Ostatně od specializovaných serverů SofaScore a WhoScored dostal nejvyšší hodnocení ze všech brankářů španělské nejvyšší soutěže a u obou tak figuroval v ideální sestavě 1. kola. Z pěti nejprestižnějších evropských lig pak byl u obou serverů za minulý herní víkend lepší jen Yann Sommer z Borussie Monchengladbach. Povedený start v novém klubu. Ale ani tak nemá jisté místo v sestavě pro zápas v Granadě. Fit už totiž je Jasper Cillessen, kterého trenér Pep Bordalas po svém příchodu do klubu označil jako brankářskou jedničku. Měl by tak nyní naskočit do zápasového kolotoče zkušený Holanďan nebo by měla Valencia raději využít aktuální formy Mamardashviliho? To bude samozřejmě na rozhodnutí trenérského týmu Los Che, ale například dvě valencijské brankářské legendy mají v tomto jasno. Jose Manuel Sempere by se držel toho, že co funguje, to se nemění. A Santiago Canizares, který jako jediný za Los Che odchytal víc zápasů než zmiňovaný Sempere, řekl, že ani po uzdravení Jaspera Cillessena nevidí žádný důvod, proč by měl Giorgio Mamardashvili přijít o místo v základní sestavě. A co si o brankářské otázce u Los Che myslíte vy?

Zatímco brankář Jasper Cillessen je tedy připraven k zápasu, tak řada dalších Netopýrů dál zůstává na marodce. Konkrétně se to týká pětice Jaume Domenech, Cristiano Piccini, Yunus Musah, Lato a Alex Blanco. Krom zraněných hráčů nemůže nastoupit samozřejmě ani Hugo Guillamon, který byl před týdnem proti Getafe vyloučený. Disciplinární komise k němu však byla celkem shovívavá a valencijský odchovanec tak bude nuceně odpočívat jen jednou, za týden už bude moct doma proti Deportivu Alaves nastoupit. Uvidíme, kolika změn v sestavě se oproti zápasu s Getafe dočkáme. Místo Huga Guillamona nastoupí ve středu zálohy pravděpodobně Uros Racic, a to teoreticky může být jediná změna. Samozřejmě záleží na tom, jak trenéři vyřeší už výše zmiňovanou brankářskou otázku. Jinak poprvé by si dnes pod vedením Pepa Bordalase mohl zahrát Kangin Lee, který už se připojil k týmu poté, kdy musel být ve své vlasti v povinné karanténě po návratu z Olympijských her. Kangin Lee s týmem normálně trénuje a čeká na vyřešení budoucnosti. Zatím se zřejmě ve Valencii neohlásilo mnoho zájemců o jihokorejského šikulu, ale na obnovení smlouvy, která Kanginovi Lee u Los Che končí za rok, to taky nevypadá. Je tu tedy mírně patová situace. O to horší, že pokud Kangin Lee neodejde, tak Valencia nemá místo pro dalšího hráče bez evropského pasu. Uvidíme, zda se ho dnes už dočkáme na hřišti, ale dle předzápasového vyjádření valencijského trenéra to spíš vypadá, že hráč dostane ještě nějaký čas na aklimatizaci zpět ve Španělsku.

Z tábora soupeře

Granada byla jedním z týmů, které v úvodním ligovém kole remizovali. Andaluský celek však zřejmě nebude úplně nespokojený, neboť bod za remízu 0:0 si v 1. kole přivezl ze hřiště Villarrealu, tedy úřadujícího vítěze Evropské ligy, který měl pár dní zpět na dosah evropský Superpohár, ale zatímco ve finále Evropské ligy proti Manchesteru United po penaltovém rozstřelu slavil, tak tentokrát ho pokutové kopy proti Chelsea zradily. Granada tak možná využila i únavy svého soupeře. Nyní se poprvé v nové sezóně představí na domácím hřišti, přičemž v minulé sezóně právě doma na Estadio Nuevo Los Carmenes získala drtivou většinu svých bodů.

Letos v létě Granada prošla celkem citelnou obměnou. Po ukončení hostování se s andaluským klubem rozloučili například křídelník Kenedy z Chelsea, o něhož má údajně letos Valencia zájem, záložník Yangel Herrera z Manchesteru City, o kterého měli Netopýři zájem minulý rok, a stoper Jesus Vallejo z Realu Madrid. Krom nich Granadu opustili i zkušený útočník Roberto Soldado, bývalý to Netopýr je nově hráčem Levante, a brankářská jednička Rui Silva. Co se týče nových tváří na Estadio Nuevo Los Carmenes, tak nejznámější je bezpochyby Carlos Bacca. O kolumbijského útočníka měla Valencia před lety zájem ještě když hrával za belgické Bruggy. Do Španělska nakonec opravdu zamířil, ale nikoliv k Los Che. Góly dával nejdříve za Sevillu a po italském intermezzu v AC Milan naposledy i za Villarreal. Jinak i Granada má letos podobně jako Valencia nového trenéra, důvěru vedení v Andalusii dostal Robert Moreno. Ten se tento týden dočkal příchodu nového brankáře, když Granadu posílil Luis Maximiano ze Sportingu Lisabon. Jinak podle dostupných informací to vypadá, že jedinou absencí, s kterou se bude muset Robert Moreno při skládání sestavy vypořádat, je záložník Yan Eteki.

Vzájemná utkání

Po dlouhých letech v nižších soutěžích se Granada poprvé od roku 1976 mezi španělskou fotbalovou smetánku vrátila v roce 2011. Od té doby je pravidelným účastníkem La Ligy s dvouletou výjimkou v období od roku 2017 do roku 2019. Každopádně vzájemných utkání mezi Valencií a Granadou jsme v poslední dekádě viděli dost a dost. Od postupu Granady do nejvyšší soutěže v roce 2011 až po sestup v roce 2017 museli být Netopýři se vzájemnými zápasy nadmíru spokojeni, neboť s andaluským celkem ani jednou neprohráli a jedinými bodovými ztrátami pro Los Che v tomto období byly jen dva nerozhodné výsledky. To od návratu Nazaries do nejvyšší soutěže v roce 2019 už to taková sláva není.

V sezóně 2019/2020 se Valencia s Granadou utkala celkem třikrát. Dvakrát v La Lize a jednou v Copa del Rey, kde už se v té době krom semifinále hrálo v každém kole jen na jeden zápas a nikoliv starým systémem zápasů doma a venku. Když se Valencia v předminulé sezóně španělské pohárové soutěže utkala s Granadou, tak byla výhoda domácího prostředí na straně andaluského celku a ten ji využil k postupu do dalšího kola po vítězství 2:1. Oba góly vítězů vstřelil bývalý Netopýr Roberto Soldado, za Los Che se prosadil jen Rodrigo Moreno. To v lize měla ve vzájemných zápasech v sezóně 2019/2020 navrch Valencia. Doma na Mestalle zvítězila po gólech Daniela Wasse a Ferrana Torrese 2:0, zatímco v Granadě remizovala 2:2, přičemž domácí góly vstřelili Carlos Fernandez z penalty a Fede Vico a za hosty se prosadili Manu Vallejo a Goncalo Guedes. V minulé sezóně byla bilance ve vzájemných zápasech vyrovnaná, neboť Granada i Valencia doma zvítězily shodně 2:1. V Granadě poslal Valencii do vedení Kevin Gameiro, ale Kenedy a Jorge Molina výsledek otočili. To na Mestalle si domácí Los Che vybudovali náskok po gólech Daniela Wasse a Alexe Blanca a hostující Roberto Soldado v závěru jen korigoval.

Základní informace

Granada CF – Valencia CF

2. kolo La Ligy 2021/2022; sobota 21. srpna 2021 v 19:30

Předpokládané sestavy

Granada CF: Escandell, Foulquier, Duarte, German, Neva, Monchu, Gonalons, Milla, Puertas, Suarez, Machis

Valencia CF: Cillessen, Correia, Alderete, Gabriel, Gaya, Wass, Soler, Racic, Cheryshev, Guedes, Gomez

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

Zápas Valencie tentokrát dle dostupných informací nenabízí žádný český či slovenský kanál. Možnost sledovat živý přenos zápasu tak mají jen zaregistrovaní klienti řady sázkových kanceláří. Pokud vám taková možnost nevyhovuje, tak odkazy na live přenos bude možné před začátkem zápasu nalézt například na Rojadirecta či na Sport365.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.