The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

La Liga je zpět, nová sezóna startuje už dnes večer na Mestalle!

La Liga je zpět, nová sezóna startuje už dnes večer na Mestalle!


Fanoušci španělské ligové kopané se konečně dočkali, dnes večer La Liga odstartuje sezónu 2021/2022. Netrpěliví byli jistě i fanoušci Valencie, která má po loňské sezóně co napravovat. Tak jen doufejme, že se letos bude Netopýrům dařit lépe a že si ke konci sezóny jejich fanoušci nebudou opět přát, ať už je toho trápení konec. Zápas Valencie celý ligový program otevře. Dnes večer od 21:00 Los Che na Mestalle přivítají Getafe a nový valencijský trenér Jose Bordalas tak Netopýry v prvním soutěžním utkání povede rovnou proti týmu, který pro změnu vedl ještě před pár měsíci.

Když startuje ta nová sezóna, tak se alespoň stručně ohlédněme za sezónou minulou a připomeňme si základní informace. La Ligu 2020/2021 opanovalo Atletico Madrid před Realem Madrid a Barcelonou, do Ligy mistrů se pak protáhla i Sevilla. Dále se na pohárových příčkách umístili ještě Betis Sevilla a Real Sociedad, ti budou hrát v této sezóně Evropskou ligu. Villarreal měl díky umístění v tabulce hrát v nově Konferenční lize, ale jelikož pak Žlutá ponorka v nezapomenutelném penaltovém rozstřelu udolala ve finále Evropské ligy Manchester United, tak si rovněž vysloužila vstupenku do Ligy mistrů, kde tedy bude mít Španělsko hned pět týmů. La Ligu po loňské sezóně opustilo trio Huesca, Real Valladolid a Eibar. Na jejich místa v sezóně 2021/2022 nastoupí nováčkovská trojice Espanyol Barcelona, Mallorca a Rayo Vallecano. Králem střelců byl v minulé sezóně Lionel Messi z Barcelony. Jeho mnohaleté spojení s katalánským klubem však před pár dny skončilo, což je dobrá zpráva pro všechny střelce v La Lize. Vždyť Messi získal Trofeo Pichichi pětkrát v řadě a celkem jich má na svém kontě už osm. Tak teď by se mohlo dostat zase na někoho jiného.

Z valencijského tábora

Valencia v minulé sezóně La Ligy skončila až na 13. místě a v mnoha ohledech se jednalo o historicky špatnou sezónu. Vždyť i jistotu prvoligové příslušnosti si Netopýři vybojovali teprve pár kol před koncem sezóny. Na Mestalle tak doufají, že nadcházející ročník bude z pohledu Valencie alespoň bez záchranářských starostí. Na otázku ohledně sezónních cílů trenér Jose Bordalas na předzápasové tiskové konferenci odpověděl značně vyhýbavě, když řekl, že je potřeba jít zápas od zápasu a vždy předvést co nejlepší výkon. Předsezónní příprava se Valencii celkem povedla. Netopýři ji zahájili třemi vítěznými zápasy v řadě, a to proti Villarrealu 3:2, proti Atromitosu 3:0 a proti Cartageně 3:2. Následovala porážka s Realem Zaragoza 0:2, ale následně Valencia udolala Levante 1:0 a v boji o Trofeo Naranja pak po remíze 0:0 porazila AC Milan na penalty. Celou přípravu pak zakončila porážkou 1:2 na hřišti Brentfordu.

Na přestupovém trhu to ze strany Los Che taková sláva není. Jedinou novou tváří v prvním týmu je stoper Omar Alderete, který přišel na hostování z Herthy Berlín. Ještě ve středu přinášela španělská média informaci, že paraguayský reprezentant není zaregistrován u vedení La Ligy a nemůže tak hrát, nicméně doufejme, že vedení Los Che už toto stihlo napravit. Na již zmiňované předzápasové tiskové konferenci si nový valencijský trenér povzdechl, že dosud nedorazilo více posil, ale zároveň řekl, že má z jednání s vedením klubu, a to i vlastníkem klubu Peterem Limem, dobré pocity a že věří, že se do konce přestupového období ještě nějakých posil dočká. Na druhou stranu se v dobrém světle v přípravě ukazovali hráči, kteří v létě přišli primárně jako posily pro rezervní celek VCF Mestalla. To se týká třeba brankáře Giorgiho Mamardashviliho, záložníka Alessandra Burlamaquieho či útočníka Diega Lopeze. Uvidíme, na kolik je bude Pep Bordalas využívat v prvním týmu během sezóny. Také by bylo dobré zmínit, že oproti minulému letnímu přestupovému období letos Los Che zatím nerozjeli žádný přehnaný výprodej. Z více využívaných hráčů zatím odešel jen Kevin Gameiro, kterému skončila smlouva. Stejným způsobem se s klubem rozloučil Eliaquim Mangala, ale ten toho kvůli různým zdravotním problémům až tolik neodehrál.

A nyní už se pojďme podívat na aktuální stav týmu. Předpokládejme, že Omar Alderete už byl zaregistrován u vedení soutěže a bude moct hrát. Dle španělských médií Valencia čekala, zda dojde ke schválení dohody mezi La Ligou a investičním fondem CVC a jestli se tak klubový pokladník může těšit na přísun finančních prostředků. Ostatně stejný přístup zvolilo hned několik ligových týmů. Dohoda schválena byla, takže Valencia by měla v nejbližší době získat necelých 120 milionů eur. Registraci Aldereteho tak snad už nic nestálo v cestě. I tak bude mít ale Pep Bordalas celou řadu absencí. Ze zdravotních důvodů jsou mimo hru Jaume Domenech, Cristiano Piccini, Lato, Yunus Musah a Alex Blanco. K týmu se zatím nepřipojil Kangin Lee, ale není to žádné vynucování odchodu. Poté, kdy Jižní Korea vypadla v olympijském fotbalovém turnaji ve čtvrtfinále, tak se celý tým musel vrátit do vlasti a tam hráči zamířili do povinné čtrnáctidenní karantény. Kangin Lee se tak zatím nemohl vypravit do Španělska. Dle posledních zpráv by se měl k týmu připojit v pondělí. To Carlos Soler hrál v sobotu ve finále olympijského fotbalového turnaje a hned o pár dní později už se připravoval na novou ligovou sezónu spolu s ostatními Netopýry.

A jak by mohla vypadat základní sestava? Brankář Jasper Cillessen v přípravě odchytal jen první utkání s Villarrealem a poté se zranil. Tento týden sice prohlašoval, že by se proti Getafe rád postavil do branky, ale dosud se ještě ani nezapojil do společných tréninků. Trenér Jose Bordalas tak nejspíš nebude riskovat a zatím ho nenasadí. Tomuto rozhodnutí nahrává i fakt, že se v přípravě dobře ukazovala brankářská dvojice Cristian Rivero a Giorgio Mamardashvili. Především gruzínský dlouhán všechny překvapil svojí kvalitou a do branky tak má aktuálně nejblíže nejspíš on. Obrana by měla nastoupit v teoreticky nejsilnějším složení, tedy na krajích Jose Luis Gaya a Thierry Correia a ve středu Gabriel Paulista a Omar Alderete. Pokud se tedy stihla již několikrát zmiňovaná registrace paraguayského reprezentanta u vedení La Ligy. Pokud ne, tak by po boku Gabriela Paulisty mohl nastoupit Hugo Guillamon, který byl v přípravě nejvyužívanějším hráčem, ale teď mu reálně hrozí, že v základní sestavě nebude. I když možná se ho dočkáme v záloze, neboť na tomto postu v přípravě odehrál většinu svých minut. Guillamon by mohl nastoupit vedle uzdraveného Urose Racice ve středu hřiště a stříbrný olympijský medailista Carlos Soler by pak zamířil na pravý kraj zálohy. Jako za úspěšných časů trenéra Marcelina. Na levém kraji zálohy zřejmě nastoupí Denis Cheryshev, třebaže je možná ve hře i varianta s dvojicí levých beků za sebou a to by pak nastoupil Jesus Vazquez. I tuto herní variantu jsme v přípravě viděli. No a to ještě může na kterémkoliv místě v záloze nastoupit Daniel Wass, který sice v přípravě nic neodehrál, ale Pep Bordalas na předzápasové tiskové konferenci chválil jeho profesionální přístup a zmiňoval jeho touhu hrát. Jasno je nejspíš v útoku, kde by měla nastoupit dvojice Goncalo Guedes a Maxi Gomez.

Z tábora soupeře

I Getafe by rádo na minulou sezónu zapomnělo. Zatímco v předchozích letech bojovalo o pohárovou Evropu a jednou mělo blízko dokonce i do Ligy mistrů, tak v sezóně 2020/2021 dopadlo ještě hůř než Valencia. Madridský celek se umístil na 15. místě jen s čtyřbodovým náskokem na sestupové pásmo. Pro sezónu 2021/2022 musí mít Getafe samozřejmě vyšší cíle a po předsezónní přípravě může být spokojeno, neboť ani jednou neprohrálo. Postupně porazilo Ibizu 1:0, Stade Rennais 2:1, Atromitos 3:0 a Fuenlabradu 1:0. Poté remizovalo 0:0 s Rayo Vallecanem a stejně tak s Realem Zaragoza, který však poté porazilo na penalty. Celou přípravu pak zakončilo vítězstvím 2:0 nad celkem Brighton & Hove Albion 2:0.

Co se týče aktivity na přestupovém trhu, tak v tom má Getafe nad Valencií navrch. Madridský celek přivedl hned několik zajímavých jmen. Z Barcelony získal nastálo záložníka Carlese Alenu, který už v Getafe v minulé sezóně hostoval. Ofenzivu posílil na hostování z Huescy Sandro Ramirez a z Atletica Madrid pro změnu v Getafe hostuje křídelník Vitolo. S vyztužením defenzivy by měl naopak pomoci zkušený stoper Stefan Mitrovic z Racingu Strasbourg. Z odchodů za zmínku stojí například přestup útočníka Angela Rodriguze na Mallorcu či stopera Xabiho Etxeity do Eibaru. A ještě jednu důležitou změnu je potřeba samozřejmě zmínit. Když se Valencia domluvila na příchodu trenéra Pepe Bordalase, tak muselo nového šéfa lavičky shánět Getafe. Nakonec ho povede trenér staronový, a to Michel, který už madridský klub trénoval v letech 2009 až 2011. Mimochodem když Los Che získali z Getafe svého nového trenéra, tak se s madridským klubem dohodli na sehrání přátelského utkání těsně před startem La Ligy. Pep Bordalas k tomu měl jen tu podmínku, že toto přátelské utkání bude přesunuto na jiný termín v případě, že se po rozlosování soutěže oba kluby střetnou v prvních dvou kolech nové sezóny. No a přesně tak to dopadlo, když los svedl Valencii s Getafe dohromady už v úvodním ligovém kole. Přátelské utkání tak bylo odsunuto na neurčito.

I trenér Getafe Michel musí při skládání sestavy pro zahajovací utkání nové ligové sezóny řešit několik absencí. V první řadě dnes určitě nenastoupí záložník David Timor, který byl  sice vyloučen už v předposledním kole minulé ligové sezóny v zápase proti Levante, ale ještě na začátku sezóny 2021/2022 si musí odpykat zbytek trestu za tuto červenou kartu. Ze zdravotních důvodů jsou pak ze hry útočník Dario Poveda a obránce Allan Nyom. Michel už na rozdíl od svého valencijského protějšku zveřejnil nominaci a my tak víme, že se lodivod madridského celku na poslední chvíli dočkal i dobrých zpráv. Ve výčtu povolaných nechybí například Mauro Arambarri, kterého v přípravě trápily nějaké zdravotní problémy, ale teď už je pravděpodobně v takovém stavu, že bude moct nastoupit proti týmu, který se o něho enormně zajímá. Bohužel mezi Valencií a Getafe dosud k dohodě nedošlo. Dalším uzdraveným hráčem, který má potenciál být v týmu Getafe hráčem klíčovým, je Vitolo. A i Getafe chce hned na startu sezóny využít svého stříbrného muže z olympijského fotbalového turnaje, tedy Marca Cucurellu. Ani on v nominaci neschází.

Kompletní nominace Getafe pro zápas proti Valencii: Ruben Yanez, Djene, Erick Cabaco, Ignasi Miquel, Chema, Jaime Mata, Vitolo, Jose Macias, Enes Unal, Carles Alena, Sandro Ramirez, David Soria, Hugo Duro, Marc Cucurella, Mathias Olivera, Mauro Arambarri, Nemanja Maksimovic, Juan Iglesias, Damian Suarez, Stefan Mitrovic, Diego Conde.

Vzájemná utkání

Zahajovat sezónu proti Valencii? To není vůbec špatné. A že se hraje na Mestalle? Taky nevadí. Asi takové mohou být pocity v táboře Getafe před dnešním vzájemným soubojem. Madridský klub je celkem mladý, založen byl teprve v roce 1983, a do nejvyšší španělské ligové soutěže prvně postoupil v roce 2004. Od té doby je však pravidelným účastníkem La Ligy, kterou opustil jen jednou. V Segunda Division musel hrát v sezóně 2016/2017. Od návratu Getafe mezi španělskou klubovou smetánku v roce 2017 dokázala Valencia ve vzájemných ligových zápasech zvítězit pouze jednou, a to v sezóně 2018/2019, kdy uspěla v Madridu výsledkem 1:0. Celková bilance Valencie proti Getafe je tak od návratu madridského celku do La ligy dosti nepříznivá, a to 1-3-4. Na druhou stranu je třeba zmínit, že v tomto období se zrodilo ještě jedno valencijské vítězství nad Getafe, a to v památném čtvrtfinále Copa del Rey v roce 2019. Po venkovní porážce 0:1 Valencia v domácí odvetě inkasovala hned v úvodu, ale zápas nakonec heroickým závěrem dokázala zvrátit, zvítězila 3:1 a vydala se vstříc cenné trofeji.

Co se týče posledních vzájemných zápasů na Mestalle, tak Getafe se z valencijského svatostánku vracelo s prázdnou naposledy v sezóně 2014/2015, kdy Netopýři doma zvítězili 1:0. Od té doby však valencijští fanoušci ve vzájemných ligových zápasech hraných na Mestalle tři body neslavili. Ještě, předtím, než Getafe na konci sezóny 2015/2016 na rok nejvyšší soutěž opustilo, tak dokázalo na Mestalle remizovat 2:2. Po návratu do nejvyšší soutěže pak Getafe na Mestalle v sezóně 2017/2018 zvítězilo 2:1. Od té doby se na Mestalle ve vzájemných ligových zápasech zrodily tři remízy v řadě, a to postupně 0:0 v sezóně 2018/2019, 3:3 v sezóně 2019/2020 a 2:2 v dosud poslední sezóně 2020/2021.

Základní informace

Valencia CF – Getafe CF

1. kolo La Ligy 2021/2022; pátek 13. srpna 2021 ve 21:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Mamardashvili, Correia, Alderete, Gabriel, Gaya, Soler, Guillamon, Racic, Cheryshev, Guedes, Gomez

Getafe CF: Soria, Damian, Djene, Cabaco, Olivera, Alena, Maksimovic, Arambarri, Cucurella, Unal, Sandro

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

Pokud budete chtít utkání sledovat v televizi, tak si večer přepněte na program Nova Sport 4. Možnost  sledovat živý přenos zápasu mají i zaregistrovaní klienti řady sázkových kanceláří. A pokud vám nevyhovuje žádná z těchto možností, tak odkazy na live přenos bude možné před začátkem zápasu nalézt například na Rojadirecta či na Sport365.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.