The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Se sezónou se Valencia rozloučí na hřišti Huescy

Se sezónou se Valencia rozloučí na hřišti Huescy


Už je to tu, tento víkend vyvrcholí sezóna 2020/2021 španělské nejvyšší soutěže. Bude se hrát o titul, o pohárovou Evropu, ale i o záchranu. Nic z toho se však netýká Valencia. Ta má záchranu jistou a k pohárovým příčkám má velmi daleko. Proti Huesce tak v sobotu od 18:00 bude hrát jen o čest a o to, aby tato sezóna nebyla hned v několika ohledech historicky nejhorší.

Z valencijského tábora

Netopýři byli před závěrečným 38. kolem La Ligy na 13. místě ligové tabulky se ziskem 42 bodů za zápasovou bilanci 10-12-15 při skóre 50:53. Na sestupové pásmo měla bezpečný devítibodový náskok. O co tak může Valencia ještě v závěru sezóny hrát? Například o zlepšení bilance na hřištích soupeřů. Mimo svůj stadion mají Los Che prozatím bilanci 2-5-11 při skóre 16:30. Valencia dokázala za celou sezónu mimo Mestallu zvítězit jen na hřištích Realu Sociedad a Realu Valladolid. To je opravdu tristní bilance a asi nikoho úplně nepřekvapí, že ve venkovních zápasech je Valencia nejhorší z celé ligy. Pokud by Valencia zítra v Huesce zvítězila, tak by poprvé v této sezóně vyhrála dvě utkání v řadě. Rovněž by vítězstvím odvrátila bodově nejslabší sezónu od zavedení systému s vítězstvím za tři body, tedy od sezóny 1995/1996. Dosud byla bodově nejslabší sezóna 2015/2016, kdy Valencia nasbírala 44 bodů. V té sezóně byli Netopýři na konečném 12. místě tabulky a stejné umístění zopakovali i v sezóně následující. To byla jejich nejhorší umístění od sezóny 1987/1988, kdy skončili na 14. místě. Nyní jsou aktuálně na 13. místě, takže mohou skončit ještě níž než ve zmiňovaných sezónách 2015/2016 a 2016/2017. V neposlední řadě pak jde Valencii o udržení pozice nejlepšího týmu ve městě. Netopýři dosud vždy skončili před Levante, na které měli před 38. kolem jen dvoubodový náskok. Levante program 38. kola zahajovalo dnešním utkáním proti Cadizu, takže nedlouho po zveřejnění tohoto článku už budeme vědět, zda dokázalo zvítězit a posunout se před Los Che a zda na ně Valencia potřebuje v sobotu večer reagovat bodovým ziskem.

Uvidíme, s jakou sestavou se Salvador Gonzalez Voro rozloučí se svojí už sedmou valencijskou trenérskou misí. Jisté je, že ze zdravotních důvodů nejsou k dispozici třetí brankář Cristian Rivero a krajní záložník Jason a z rozhodnutí trenéra zůstane jen na tribuně zcela nepřekvapivě znovu útočník Patrick Cutrone. A jakou sestavu tedy očekávají španělská média? V brance by před Jasperem Cillessenem mohl dostat přednost Jaume Domenech. Ve stoperské trojici očekávají Ferra po boku dvojice Hugo Guillamon a Gabriel Paulista. Kraje hřiště obsadí tradičně dvojice Thierry Correia a Jose Luis Gaya. V záloze bude působit trio Carlos Soler, Daniel Wass a Uros Racic a v útoku dvojice Goncalo Guedes a Maxi Gomez.

Z tábora soupeře

Zatímco Valencii už v závěru ligového ročníku o nic moc nejde, tak Huesca je na tom podstatně hůř. Aktuálně je sice na 17. místě ligové tabulky, tedy mimo sestupové pásmo, ale situace je velmi vyrovnaná a máme tu tři týmy, z nichž dva doprovodí do Segunda Division již s jistotou sestupující Eibar. Tabulkově nejlépe postavená je tedy Huesca, ale Elche má stejně bodů. A naději na záchranu má i Real Valladolid, který je o dva body zpět. Ve 38. kole hraje Huesca doma s Valencií, které o nic nejde. Elche hraje doma s Athleticem Bilbao, kterému rovněž o nic nejde. To Real Valladolid bude hostit Atletico Madrid, které potřebuje bodovat, aby získalo ligový titul. Které dva týmy budou nakonec smutnit? Kdyby došlo na nějakou bodovou shodu, tak Huesca má lepší vzájemné zápasy s Elche i Realem Valladolid. Zítřejšímu soupeři Netopýrů by tak k jistotě záchrany měl stačit i bod.

Už výše bylo zmíněno, že je Huesca na 17. místě ligové tabulky. Na kontě má 33 bodů za zápasovou bilanci 7-12-18 při skóre 34:53. Ze začátku sezóny Huesca často dosahovala nerozhodných výsledků, ale dlouho se jí nedařilo připsat si tříbodový zisk. Poprvé zvítězila až v polovině prosince loňského roku, kdy doma udolala Deportivo Alaves. Ve venkovních zápasech je Huesca jen o bod lepší než Los Che, takže je zřejmé, že většinu bodů nasbírala v domácím prostředí na Estadio El Alcoraz, kde má bilanci 5-6-7 při skóre 17:21.

Trenér Huescy Pacheta se při skládání sestavy, která bude mít za úkol udržení prvoligové příslušnosti aragonského klubu, bude muset vypořádat hned s několika absencemi. Jisté je, že proti Netopýrům nenastoupí útočník Dani Escriche, který byl v minulém ligovém kole vyloučen, ani obránce Javi Galan, který pro změnu naplnil kvótu pěti žlutých karet, po nichž následuje jednozápasová pauza. Otazníky pak visí například nad startem dvojice obránců Denise Vavra a Dimitriose Siovase. Podle webu deníku Marca je nejistý i start záložníka Eugeniho Valderramy, který mimochodem před lety hrával za valencijský rezervní tým VCF Mestalla. Kdo by naopak na hřišti neměl chybět, to je útočník Rafa Mir. Rovněž bývalý Netopýr, který v Huesce hostuje z anglického Wolverhamptonu. Třináctigólový střelec je největší útočnou zbraní Huescy a už je i historicky nejlepším střelcem klubu v nejvyšší soutěži. Po sezóně se vrátí do Anglie, ale předtím chce s Huescou uhrát záchranu. Jinak to, že mu v létě skončí ve Španělsku hostování, neznamená, že bude hrát v příští sezóně za Wolves. Spekuluje se třeba i o tom, že by mohl hrát za Los Che, kteří o něho mají mít eminentní zájem.

Vzájemná utkání

Huesca s nejvyšší španělskou soutěží nemá mnoho zkušeností, a tedy se zatím neodehrálo ani moc zápasů mezi ní a valencijskými Netopýry. Prvně si aragonský klub zahrál v La Lize v sezóně 2018/2019, ale hned sestoupil. V Segunda Division však strávil jen rok a v létě loňského roku se opět do nejvyšší soutěže vrátil. Uvidíme, zda tentokrát dokáže prvoligovou příslušnost udržet.

Valencia se s Huescou střetla prozatím jen třikrát. V této sezóně se hrál první vzájemný zápas na Mestalle. Valencia se dostala do vedení gólem Daniela Wasse, ale Dimitrios Siovas později vyrovnal na konečných 1:1. Při první prvoligové zkušenosti Huescy Valencia ve vzájemném utkání na Mestalle sice zvítězila, ale jednoduché to neměla. Do vedení ji tehdy poslal Dani Parejo, ale Juan Hernandez později z pokutového kopu vyrovnal. Už to vypadalo na dělbu bodů, ale v nastaveném čase pak o valencijském vítězství 2:1 rozhodl Cristiano Piccini. Dosud nejjednoznačnější vzájemný zápas se odehrál na hřišti Huescy v sezóně 2018/2019, kde Netopýři zvítězili vysoko 6:2. Kanonádu odstartoval Daniel Wass a po dvou gólech si pak v zápase připsali Santi Mina a Rodrigo Moreno. Vlastním gólem navíc ke zkáze Huescy přispěl Xabier Etxeita . Domácí korigovali až ve chvíli, kdy již měli šestigólovou ztrátu. První gól Huescy vstřelil Melero a v nastavení se pak ještě z pokutového kopu prosadil Alex Gallar.

Základní informace

SD Huesca – Valencia CF

38. kolo La Ligy 2020/2021; sobota 22. května 2021 v 18:00

Předpokládané sestavy

SD Huesca: Alvaro Fernandez, Sergio Gomez, Gaston Silva, Siovas, Pulido, Maffeo, Ferreiro, Seoane, Mikel Rico, Sandro, Rafa Mir

Valencia CF: Domenech, Gaya, Ferro, Guillamon, Gabriel, Correia, Racic, Soler, Wass, Guedes, Gomez

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.