The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

V neděli večer dorazí na Mestallu o titul bojující Barcelona

V neděli večer dorazí na Mestallu o titul bojující Barcelona


Valencia se především ve druhé polovině této sezóny udržela nad pásmem sestupu především díky povedeným domácím zápasům. Není to tak dávno, kdy si Los Che na Mestalle připsali čtyři vítězná utkání v řadě. To je však už bohužel minulost, před týdnem Valencia doma nedokázala porazit přímého konkurenta v boji o udržení prvoligové příslušnosti Deportivo Alaves. A zítra přijede na Mestallu soupeř papírově výrazně těžší. Zápas s Barcelonou bude mít výkop ve 21:00.

Z valencijského tábora

Valencia je v tabulce na 14. místě se ziskem 36 bodů za zápasovou bilanci 8-12-13 při skóre 41:48. Na sestupové pásmo mají Netopýři jen šestibodový náskok. Doma na Mestalle má Valencia bilanci 6-7-3 při skóre 25:19. V domácích zápasech už Valencia osmkrát v řadě neprohrála. Plný počet bodů si v této sezóně z Mestally odvezli jen Betis Sevilla, Atletico Madrid a Sevilla, nicméně v posledních dvou zápasech Los Che doma jen remizovali. Především poslední bodová ztráta s Deportivem Alaves jako s přímým soupeřem ze záchranářských bojů mrzí. Netopýři navíc v tom zápase nebyli daleko od porážky, Jose Luis Gaya vyrovnal až v 89. minutě.

Trenér Javi Gracia by měl mít k dispozici kompletní kádr. Díky tomu bychom mohli mít určitou představu o možné zahajovací jedenáctce, nicméně valencijský lodivod dle španělských médií zřejmě překvapí. Tím překvapením bude nejen hra na tři střední obránce, kterou Valencia v této sezóně až tak často nepraktikovala, ale především obsazení jednoho z těchto postů. Vlevo by totiž měl v této středové trojici hrát Toni Lato, který je jinak samozřejmě klasickým levým bekem. Uprostřed stoperské trojice má dle tréninků Netopýrů hrát Hugo Guillamon a pravým stoperem pak bude Gabriel Paulista. Gracia tak Lata upřednostní například před dvojicí Mouctar Diakhaby a Ferro. Dalším překvapením je rychlé uzdravení Thierryho Correii, který měl původně chybět možná až do konce sezóny, ale nakonec bude zřejmě po dvou týdnech zpět na hřišti a proti Barceloně bude obhospodařovat pravou lajnu. Na druhé straně pak bude samozřejmě Jose Luis Gaya. Z marodky do základní sestavy se krom Correii má vrátit i Jasper Cillessen. Ve středu hřiště by měla být trojice Uros Racic, Carlos Soler a Daniel Wass a v útoku dvojice Maxi Gomez a Goncalo Guedes.

Z tábora soupeře

Ještě během čtvrtka byla Barcelona označována za největšího favorita na zisk ligového titulu. Sice byla v té době v tabulce až na 3. místě, ale na vedoucí Atletico Madrid měla jen dvoubodovou ztrátu a před sebou večerní dohrávku 33. kola proti Granadě. Což měly být tři body pro katalánský klub a posun do čela ligové tabulky. Jenomže Barcelona zaváhala a doma na Camp Nou prohrála. A tak je v průběhu rozehraného 34. kola sice stále na 3. místě, ale Atletico Madrid už má svůj zápas tohoto kola za sebou, a jelikož dokázalo vyhrát na hřišti Elche, tak má na Barcelonu už pětibodový náskok. Barcelona tak pro udržení naděje na titul potřebuje na Mestalle nutně zvítězit. Katalánci mají na kontě 71 bodů za zápasovou bilanci 22-5-6 při skóre 77:31. Ani venkovní zápasy Barceloně nečiní problémy, vždyť z posledních jedenácti venkovních zápasů hned desetkrát zvítězila. Prohrála jen v El Clasicu. Celkově má mimo Camp Nou bilanci 11-1-4 při skóre 34:13. Barcelona v této sezóně zasáhla tradičně i do dalších soutěží. Ve španělském superpoháru nestačila ve finále na Athletic Bilbao, ale tuto prohru baskickému soupeři před pár týdny vrátila ve finále Copa del Rey. V Lize mistrů to už taková sláva nebyla. Postup ze základní skupiny je pro Barcelonu samozřejmostí, no a hned v prvním jarním kole milionářské soutěže pak katalánský celek vypadl s PSG.

Barcelonu v této sezóně vede valencijským fanouškům dobře známý holandský trenér Ronald Koeman. Ten vedl Netopýry v sezóně 2007/2008, kdy Los Che mále spadli do Segunda Division. Zachránili se až poté, kdy Holanďan dostal pár kol před koncem sezóny padáka. Nicméně na druhou stranu je Koeman v historii valencijského klubu uveden jako jeden z trenérů, který Netopýry dovedl k zisku trofeje. Krátce před Koemanovým propuštěním totiž Los Che ve finále Copa del Rey porazili Getafe. Přesto na něho fanoušci Valencie rozhodně nevzpomínají v dobrém. Zítra by tak měl ulehčenou situaci tím, že na stadiony stále nemohou diváci. Nicméně nakonec se Koeman na Mestallu nevrátí. Respektive s Barcelonou přicestuje, ale jeho místo nebude u střídačky a ani nebude moct svůj tým řídit. Ve zmiňované dohrávce 33. kola proti Granadě totiž viděl červenou kartu a tak si musí odpykat trest.

Jinak co se týče stavu barcelonského kádru, tak mimo hru je jen zraněné trio Ansu Fati, Philippe Coutinho a Martin Braithwaite. S tím by se však Blaugranas měli bez problémů vyrovnat. Mimochodem Barcelona pod Koemanem praktikuje hru na tři stopery, jak ji má ve vzájemném zápase naordinovat i Javi Gracia Valencii. Faktem je, že když někdo proti Barceloně tuto taktiku nasadí, tak že s tím katalánský celek mívá problémy. Vždyť tak skoro nedávno vybojoval na Camp Nou bod i zachraňující se Real Valladolid. No a v již zmiňovaném utkání s Granadou nastoupil andaluský celek rovněž se třemi stopery.

Vzájemná utkání

První vzájemný zápas v této sezóně může Valencii před nedělním utkáním psychicky podpořit, neboť Netopýři na Camp Nou předvedli dobrý výkon a uhráli remízu 2:2. Valencii poslal ve 29. minutě do vedení Mouctar Diakhaby. Těsně před poločasovou pauzou vyrovnal Lionel Messi ve 45. minutě a krátce po návratu ze šaten bylo s Valencií ještě hůř, neboť Araujo v 52. minutě překlopil vedení na domácí stranu. Valencia se však nevzdala a v 69. minutě jí zajistil bod Maxi Gomez.

Co se týče domácích zápasů, tak Valencia s Barcelonou v posledních třech sezónách na Mestalle v ligovém utkání neprohrála. V minulé sezóně dokonce Netopýři Barcelonu na vlastním hřišti porazili 2:0, přičemž oba góly vstřelil Maxi Gomez. O rok dříve se pak na Mestalle zrodila remíza 1:1. Valencii tehdy poslal do vedení Ezequiel Garay, ale za Barcelonu vyrovnal jeho krajan Lionel Messi. Stejným výsledkem, tedy remízou 1:1, na Mestalle skončil i vzájemný zápas v sezóně 2017/2018. O náskok Los Che se tehdy postaral Rodrigo Moreno, zatímco za Barcelonu vyrovnal bývalý hráč Valencie Jordi Alba.

Základní informace

Valencia CF – FC Barcelona

34. kolo La Ligy 2020/2021; neděle 2. května 2021 v 21:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Cillessen, Lato, Guillamon, Paulista, Gaya, Soler, Wass, Racic, Correia, Guedes, Gomez

Barcelona: Ter Stegen, Lenglet, Pique, Mingueza, Jordi Alba, Pedri, Busquets, De Jong, Dest, Messi, Griezmann

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.