The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Před reprezentační přestávkou se Valencia utká s Granadou

Před reprezentační přestávkou se Valencia utká s Granadou


Již brzy bude La Liga poprvé v tomto kalendářním roce přerušena reprezentační pauzou. Ještě před ní však bude odehráno 28. kolo nejvyšší španělské soutěže. Valencia v něm přivítá Granadu, která se mimochodem v týdnu kvalifikovala do čtvrtfinále Evropské ligy. Utkání na Mestalle má výkop v neděli 21. března v 16:15.

Sezóna 2020/2021 v podání Valencie a Granady

Třebaže Valencia před týdnem v městském derby prohrála s Levante, tak na jejím tabulkovém postavení se toho mnoho nezměnilo. Netopýři zůstali na 12. místě se ziskem 30 bodů za zápasovou bilanci 7-9-11 při skóre 32:37. Naštěstí se moc nezmenšil ani náskok Valencie na sestupové pásmo, aktuálně mají Netopýři od Deportiva Alaves, které je nejvýše postaveným týmem v sestupovém pásmu, sedmibodový odstup. Což je sice slušný náskok, nicméně pro záchranu prvoligové příslušnosti bude potřeba přidávat další body. A to se Valencii v poslední době v domácím prostředí daří velmi dobře. Na Mestalle mají Los Che sérii pěti zápasů bez porážky, přičemž v posledních třech případech v domácích zápasech dokonce zvítězila. To vypadá na první pohled celkem dobře, ale na druhou stranu je potřeba připomenout, že Elche Valencia porazila těsně 1:0, proti Celtě Vigo dala při vítězství 2:0 oba góly až v nastaveném čase a i naposledy proti Villarrealu došli Netopýři k vítězství 2:1 až v úplném závěru utkání. Celkově má Valencia doma bilanci 5-5-3 při skóre 20:15.

Granada se v minulé sezóně po dvou letech v Segunda Division vrátila do nejvyšší soutěže a hned se probojovala do pohárové Evropy. No a i v sezóně aktuální se jí daří celkem dobře, a to nejen v oné pohárové Evropě, o které se podrobněji zmíníme později. Nejdříve se podívejme na situaci andaluského celku v domácí soutěži. V tabulce La Ligy nalezneme Granadu na 8. místě se ziskem 36 bodů za zápasovou bilanci 10-6-11 při skóre 33:44. Zajímavé je, že třebaže má Granada oproti Valencii jen o gól produktivnější ofenzivu a hned o sedm gólů děravější defenzivu (víc gólů nikdo v lize neinkasoval), tak přesto je v tabulce s šestibodovým náskokem na Los Che. Má tak tedy výrazně blíž do pohárové Evropy. Na 6. místo, na kterém je nyní Betis Sevilla, má sice Granada už devítibodové manko (Betis má však odehráno o zápas víc), ale pohárovou Evropu možná znovu zajistí i 7. místo, které nyní drží Villarreal s pětibodovým náskokem na Granadu. Nadějí pro Valencii je, že Granada drtivou většinu svých bodů získala v domácím prostředí, neboť na hřištích soupeřů nemá úplně dechberoucí bilanci 2-3-8 při skóre 13:28. Zástupci andaluského regionu zvítězili jen na hřištích Getafe a Elche a po bodu přidali ve venkovních zápasech s Cadizem, Villarrealem a Levante. Při cestách do valencijského regionu tedy v této sezóně ve všech případech bodovali.

V Copa del Rey se i v této sezóně dařilo více Granadě, která před rokem na cestě do pohárového semifinále vyřadila mimo jiné i právě Valencii. V této sezóně Copa del Rey Valencia celkem jasně vypadla v osmifinále na hřišti Sevilly. Granada sice nakonec vypadla jen o kolo dál, tedy ve čtvrtfinále, nicméně proti Barceloně byla velmi blízko postupu do semifinále. Granada ještě chvíli před koncem vedla 2:0, ale Barcelona góly v 88. a 92. minutě poslala zápas do prodloužení, kde přestřelka pokračovala, až nakonec katalánský celek zvítězil 5:3.

Již jsme zmiňovali, že v minulé sezóně se Granada probojovala do pohárové Evropy a hned v úvodu tohoto článku jsme pak zmínili, že jen před pár dny si andaluský celek vybojoval postup do čtvrtfinále Evropské ligy. Jaká ale k tomuto úspěchu vedla cesta? V předkolech si Granada poradila postupně s celkem Teuta Durres z Albánie, s Lokomotivem Tbilisi z Gruzie a nakonec se švédským Malmo. V základní skupině měla za soupeře holandský PSV Eindhoven, řecký PAOK Solun a Omoniu Nikosii z Kypru. Granada prohrála jen doma s PSV a další body ztratila v zápasech s řeckým soupeřem, se kterým v obou případech remizovala 0:0. Celkově to však Granadě stačilo na druhé postupové místo. V jarní vyřazovací fázi pak zástupce La Ligy v Evropské lize dosud vyřadil italskou Neapol a norské Molde. V obou případech nejdřív doma zvítězil 2:0 a v postupu mu pak nezabránily ani venkovní porážky 1:2. Ve čtvrtfinále na Granadu čeká velká výzva, protože se v něm utká s Manchesterem United. To však bude až v dubnu.

Z valencijského tábora

Valencia v týdnu víceméně bez povšimnutí oslavila své 102. narozeniny. Několik bývalých hráčů se v den výročí, tedy ve čtvrtek 18. března, vydalo na cestu z místa, kde kdysi stával legendární bar Torino, kde byl klub v roce 1919 založen, ke stadionu Mestalla, kde skončily u brány číslo 12, která je věnována památce legendárního Espanety, který zemřel v loňském roce. Celou dobu nepočetný průvod, v němž kráčeli například Ricardo Arias, Miguel Tendillo, Miroslav Djukic či třeba Fernando Giner, skrápěl vytrvalý déšť, který celé akci dodával příznačný ponurý obraz. Ono z pohledu současné Valencie totiž toho mnoho k slavení není. Sportovní situace je špatná, třebaže aktuálně Los Che mají alespoň nějaký náskok na sestupové pásmo. Finanční situace klubu také není růžová, do léta by měla Valencia někde sehnat až 30 milionů eur. K tomu tu jsou špatné vztahy s městem i s regionální vládou, přičemž důvodem je především skutečnost, že Peter Lim neplní své závazky, s kterými do Valencie v roce 2014 přicházel. Například stran nového stadionu. Možným světélkem na konci tunelu by mohl být příchod nového (spolu)vlastníka Tunku Ismaila, ale princ z Johoru v jednáních se singapurským podnikatelem zatím nedošel k dohodě a údajně by mohl svůj zájem a své finance směřovat někam jinam, než na východošpanělské pobřeží.

Nyní je však před Valencií především důležité ligové utkání proti Granadě. Trenér Javi Gracia může být spokojen alespoň s tím, že se mu vrací čtveřice důležitých hráčů, kteří před týdnem proti Levante absentovali kvůli trestu za pět žlutých karet v sezóně. Proti Granadě tak na hřišti nebudou chybět kapitán Jose Luis Gaya, středová dvojice Uros Racic a Carlos Soler a útočná jednička Maxi Gomez. Z disciplinárních důvodů nebude tentokrát chybět nikdo, ze zdravotních jsou mimo hru Eliaquim Mangala a Cristiano Piccini, který není vyloženě zraněn, ale stále nabírá kondici po nepovedeném hostování v italské Atalantě. Otazník je u Denise Cherysheva. Na marodce již není, v týdnu se vrátil k tréninkům, ale po celý zápas ho na hřišti pravděpodobně ještě neuvidíme. Ale na pár minut třeba ano.

A jak by tedy mohla vypadat valencijská základní sestava? Hra se třemi stopery se proti Levante příliš neosvědčila, takže zítra můžeme čekat klasické 4-4-2. V brance bude pokračovat Jasper Cillessen a v obraně by se znovu měli vedle navrátilce Jose Luise Gayi objevit i pravý bek Thierry Correia a stoper Gabriel Paulista. Druhého stopera by ale tentokrát mohl hrát Ferro, protože Mouctar Diakhaby a Hugo Guillamon v poslední době neoplývají zrovna nejlepší formou. Podle posledních tréninků by tak druhou příležitost v základní sestavě mohl dostat mladý Portugalec. V záloze nebude chybět středové duo Carlos Soler a Uros Racic a pravděpodobně ani pravý záložník Daniel Wass. Drobný otazník visí nad obsazením postu levého záložníka, ale když Denis Chesryshev ještě není v kondici na celé utkání, tak pravděpodobně důvěru dostane znovu Alex Blanco. Goncalo Guedes totiž dostane šanci v útoku po boku navrátilce Maxiho Gomeze. Jen na lavičce tak zůstanou například Kangin Lee, Yunus Musah či Manu Vallejo.

Z tábora soupeře

Granada může být se sezónou zatím spokojena, nicméně úspěšné tažení pohárovou Evropou přináší i stinné stránky. Sám trenér Granady Diego Martinez dnes na tiskové konferenci řekl, že do Valencie budou sice cestovat všichni hráči, kteří ve čtvrtek proti Molde úspěšně bojovali o postup do čtvrtfinále Evropské ligy, ale že až podle jejich stavu v neděli se rozhodne, kolik z nich proti Valencii nastoupí. Možnost větších rotací snižuje i skutečnost, že několik důležitých hráčů má Granada na marodce. Dle dostupných informací jsou zraněni obránce Carlos Neva, záložník Luis Milla a útočníci Soro a Luis Suarez. Otazník pak visí nad startem dalšího obránce Dimitriho Foulquiera.

Při dvou absencích v útoku tak jen roste význam bývalého Netopýra Roberta Soldada, který má na kontě již 300 zápasů ve španělské nejvyšší soutěži. Mimochodem suverénně nejvíc jich odehrál právě za Valencii, kde působil v letech 2010 až 2013. Zítra však na Mestalle bude soupeřem a Netopýry by tak rád pomohl porazit. V ligové sezóně zatím vstřelil pět gólů a spolu se zraněným Luisem Suarezem je nejlepším střelcem Granady v rámci La Ligy. V Copa del Rey zaznamenal bývalý Netopýr dvě přesné trefy a v Evropské lize se včetně předkola prosadil třikrát, přičemž výrazně přispěl právě k poslednímu postupu přes Molde. Švédskému týmu Granada vstřelila celkem tři góly, no o dva se postaral Soldado.

Vzájemná utkání

Poprvé se oba týmy v této sezóně potkaly těsně před koncem kalendářního roku 2020. V utkání 16. kola ve středu 30. prosince se v Granadě z vítězství 2:1 radovali domácí hráči. Valencii tak nebylo nic platné vedení, které jí v prvním poločase zařídil Kevin Gameiro. Granadě se podařilo vyrovnat ještě do poločasové přestávky, to když se v nastavení prvního poločasu prosadil Kenedy. Rozhodující úder si pak andaluský celek schoval na závěr zápasu, kdy v 88. minutě skóroval Jorge Molina.

V minulé sezóně, v níž se andaluský celek po dvouleté přestávce vrátil do nejvyšší soutěže, se Valencia s Granadou utkala celkem třikrát, dvakrát v La Lize a jednou v Copa del Rey. V ligovém setkání na Mestalle Valencia zvítězila 2:0 po gólech Daniela Wasse a Ferrana Torrese. Ve čtvrtfinále Copa del Rey měla výhodu domácího prostředí Granada a využila ji, když zvítězila 2:1. Hned v úvodu poslal Granadu do vedení Roberto Soldado, na jehož gól ještě v první půli odpověděl Rodrigo. Když už se zdálo, že zápas půjde do prodloužení, tak dostala Granada k dispozici pokutový kop, který proměnil ve svůj druhý gól v zápase Roberto Soldado. Do třetice se pak oba celky potkaly znovu v Granadě, ale tentokrát v rámci ligových bojů. Po čtyřech gólech ve druhém poločase skončil zápas remízou 2:2. Granadu poslal do vedení Carlos Fernandez z penalty, ale dvojice Manu Vallejo a Goncalo Guedes překlopila vedení na stranu Los Che. Dělbu bodů pak zařídil Fede Vico.

Před sestupem v roce 2017 hrála Granada v nejvyšší španělské soutěži šest sezón v řadě, nicméně vždy se pohybovala v druhé polovině tabulky blízko sestupového pásma, do kterého však nakonec propadla až v sezóně 2016/2017. Valencia měla z tohoto období mezi roky 2011 a 2017 s Granadou skvělou bilanci 10-2-0 při skóre 20:6. Ale Granada, která se v roce 2019 vrátila do nejvyšší soutěže, to o poznání náročnější protivník.

Základní informace

Valencia CF – Granada CF

28. kolo La Ligy 2020/2021; neděle 21. března 2021 v 16:15

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Cillesen, Gaya, Ferro, Paulista, Correia, Blanco, Soler, Racic, Wass, Guedes, Gomez

Granada CF: Rui Silva, Quini, German, Domingos Duarte, Victor Diaz, Domingos Quina, Gonalons, Yangel Herrera, Kenedy, Soldado, Puertas

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.