The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Na závěr roku se Los Che představí v Granadě

Na závěr roku se Los Che představí v Granadě


Z roku 2020 zbývá už jen několik desítek hodin, ale i do tohoto relativně krátkého časového úseku lze natěsnat celé ligové kolo nejvyšší španělské soutěže. Konkrétně se jedná o 16. kolo La Ligy, které odstartovalo dnes a dohráno bude v poslední den tohoto kalendářního roku. Netopýři vyběhnou na hřiště zítra v podvečer, kdy je čeká utkání v Granadě. Úvodní hvizd zazní v andaluském městě v 17:00.

Z valencijského tábora

Dobrý pocit z remízy na Camp Nou před necelými dvěma týdny? Ten už je zapomenut, neboť v předvánočním utkání Valencia doma nestačila na Sevillu a prohrála 0:1. Aktuálně je tak v tabulce až na 14. místě se ziskem 15 bodů za zápasovou bilanci 3-6-6 při skóre 21:22. Valencia má (spolu s Granadou) čtvrtou nejhorší obranu v La Lize. Útok má pátý nejlepší. Spolu s Levante, Elche, Eibarem, Realem Valladolid a Osasunou mají Los Che na kontě druhý nejnižší počet vítězných zápasů. Všichni zmiňovaní zvítězili zatím jen třikrát a hůře je na tom v tomto ohledu jen Huesca, která se z tříbodového zisku radovala jen jednou. Valencia má aktuálně na kontě sérii šesti ligových zápasů bez vítězství. Díky všemu výše uvedenému jsou Netopýři jen jeden bod nad pásmem sestupu. Z venkovních zápasů mají Los Che bilanci 1-3-3 při skóre 8:10. Valencia dosud v této sezóně venku zvítězila jen na hřišti Realu Sociedad a po bodu brala v Barceloně, Eibaru a Alavesu. Naprázdno pak venku vyšla s Villarrealem, Elche a Celtou Vigo.

Tak jako v každém zápase, tak i tentokrát se musí trenér Javi Gracia při skládání sestavy vypořádat s množstvím absencí. Zápasovou nominaci tradičně den před utkáním neoznámil, nicméně obsazení marodky prozradil na předzápasové tiskové konferenci. Záložník Uros Racic se pokoušel v uplynulých dnech trénovat se svými spoluhráči, ale nikdy nebyl schopen absolvovat plnohodnotný trénink, takže zítra proti Granadě nenastoupí. Gracia sice na tréninku při absenci srbského středopolaře ve středu záložní řady zkoušel dvojici Carlos Soler a Vicente Esquerdo, ale v zápase bude parťákem penaltového specialisty Valencie spíše Daniel Wass, takže na pravém kraji obranu bude muset hrát Thierry Correia. Valencijský trenér opravdu nemá moc možností a není tedy divu, že začínají sílit spekulace o možném lednovém návratu Cristiana Picciniho z nepovedeného hostování v Atalantě Bergamo. Další nepříjemnou absencí je stoper Gabriel Paulista. Vzhledem k tomu, že je na marodce i jeho kolega ze středu obranné řady Hugo Guillamon, tak lze celkem jistě odhadnout, že se zítra dočkáme francouzské stoperské dvojice Eliaquim Mangala a Mouctar Diakhaby. Krom Urose Racice a Gabriela Paulisty by dle trenérových slov měli být na marodce už jen Toni Lato a Jasper Cillessen.

Z tábora soupeře

Granada si v minulé sezóně překvapivě vybojovala vstupenku do pohárové Evropy a dobře si vede i v této sezóně, třebaže na podzim musela kombinovat utkání v La Lize se zápasy v Evropské lize. Aktuálně je na 7. místě ligové tabulky se ziskem 21 bodů za zápasovou bilanci 6-3-5 při skóre 17:22. Granada je tedy o šest bodů lepší než Los Che, třebaže má horší útok a stejně (ne)propustnou obranu. Na domácím hřišti má zítřejší soupeř Valencie bilanci 4-2-1 při skóre 12:8. Granada doma porazila Athletic Bilbao, Deportivo Alaves, Sevillu a Betis, remizovala s Levante a Huescou a podlehla jen Realu Valladolid. Jak již bylo výše zmíněno, tak v letošní sezóně Granada hraje i v Evropské lize. V předkolech vyřadila postupně Teuta Durres, Lokomotiv Tbilisi a Malmo. V základní skupině pak vybojovala druhé místo a postoupila do jarních bojů. Lepší bylo jen PSV Eindhoven, naopak za španělským klubem zůstal PAOK Solun a Omonia Nikosie. Granada ztratila body jen při domácí porážce s PSV a při dvou remízových zápasech s PAOKem. Před pár týdny pak podobně jako Valencia vstoupila i do nové sezóny Copa del Rey, v 1. kole si bez problémů poradila se San Juanem.

Rok 2020 je rokem celosvětové koronavirové pandemie. Ta zasáhla i fotbalové prostředí a například by se jen těžko hledal klub, který by neměl nějaké nakažené hráče. Pokud bychom hledali nejvíce zasažený klub ve Španělsku, tak by jím mohla být zřejmě právě Granada, která již od jarního příchodu koronaviru do Evropy zaznamenala 13 pozitivních hráčů. Většina jich pak byla nakažených v této sezóně, no podle výše uvedeného se s tím andaluský klub vypořádal celkem dobře. Bez pozitivně testovaného hráče není zítřejší soupeř Los Che ani v tuto chvíli, od neděle je v karanténě záložník Luis Milla. Trenér Granady Diego Martinez se však při skládání sestavy pro zápas s Netopýry musí vypořádat s daleko větším množstvím absencí. Jako poslední na marodku přibyl pravý obránce Victor Diaz, který se na včerejším tréninku neobjevil kvůli svalovým problémům. Již déle pak jsou ve stavu zraněných záložníci Angel Montoro a Fede Vico, útočník Darwin Machis a obránce Neyder Lozano.

Při pohledu na kádr Granady si fanoušci Valencie můžou všimnout hned několika známých jmen. Z bývalých hráčů Valencie si však proti Netopýrům může zahrát jen útočník Roberto Soldado, neboť jak jsme už výše zmínili, tak záložník Angel Montoro je na marodce. Soldado v této ligové sezóně už třikrát skóroval a spolu s Luisem Suarezem je tak nejlepším střelcem týmu. I jméno kolumbijského útočníka, který na sebe v minulé sezóně upozornil v dresu druholigového Realu Zaragoza, je valencijským fanouškům dobře známé, protože v létě o něj měla Valencia zájem. Ovšem dovolit si ho nemohla, a tak Suarez z Watfordu zamířil do Granady. Dalším hráčem, o kterého měli Netopýři v létě zájem a který proti nim může zítra nastoupit, je záložník Yangel Herrera. Ten v Granadě hostoval už v minulé sezóně z Manchesteru City. V létě se měl stát první posilou Los Che, ale Valencia neměla prostor pro hráče bez evropského pasu. Ono i kdyby ten prostor měla, tak by zřejmě nebyla schopná uspokojit finanční nároky anglického klubu. A tak Herrera pokračuje v Granadě, za kterou už v této ligové sezóně dvakrát skóroval.

Vzájemná utkání

Dle databáze serveru SoccerWay.com má Valencia s Granadou ve vzájemných zápasech velmi dobrou bilanci 13-3-1 při skóre 32:10. Na hřišti soupeře je to pak bilance 6-2-1 při skóre 16:8. Ona jediná valencijská porážka ve vzájemných zápasech se zrodila letos na jaře ve čtvrtfinále Copa del Rey. V ligových zápasech tedy Valencia se svým zítřejším soupeřem ještě neprohrála.

Po letech v nižších soutěžích se Granada do La Ligy probojovala v roce 2011 a od tohoto okamžiku má Valencia na Estadio Nuevo Los Carmenes bilanci 5-2-0. Pokud se vám to zdá jako malé množství zápasů, tak vězte, že od zmiňovaného roku 2011 se Granada ještě na dva roky ponořila do Segunda Division. V minulé sezóně Valencia v Granadě remizovala 2:2, o její góly se postarali Manu Vallejo a Goncalo Guedes. Předchozí dvě sezóny andaluský celek strávil v Segunda Division a do sezóny, na jejímž konci Granada sestoupila z La Ligy, tedy do sezóny 2016/2017, se datuje prozatím poslední triumf valencijských Netopýrů na Estadio Nuevo Los Carmenes. Los Che tehdy zvítězili 3:1 díky jednomu gólu Santiho Miny a dvěma gólům Simoneho Zazy.

Základní informace

Granada CF – Valencia CF; 16. kolo La Ligy 2020/2021; středa 30. 12. 2020 v 17:00

Předpokládané sestavy

Granada CF: Rui Silva, Neva, Domingos Duarte, German, Foulquier, Yangel Herrera, Gonalons, Eteki, Kenedy, Soldado, Luis Suarez

Valencia CF: Domenech, Gaya, Diakhaby, Mangala, Correia, Cheryshev, Soler, Wass, Musah, Guedes, Gomez

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • No som zvedavý. Dlhodobá bilancia s Granadou je dobrá, ale posledné 2 zápasy boli dosť vyrovnané a odvtedy sa nič nezlepšilo.

  • Ja som zvedavý na to rozostavenie pri absencii Račića. Hra na 3 stopérov bola fajn podľa mňa proti Sevilli a *1* mala svoje šance na skórovanie, i keď sa veľmi bránila *35*