The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

V sobotu odpoledne se na Mestalle představí Athletic Bilbao

V sobotu odpoledne se na Mestalle představí Athletic Bilbao


Dnes večer odstartovalo 13. kolo La Ligy. Valencia se v rámci něho utká s baskickým Athleticem Bilbao, a to konkrétně zítra, tedy v sobotu 12. prosince. Úvodní výkop je naplánován na 14:00. Athletic je tabulkovým sousedem Netopýrů a oba mají před vzájemným utkáním motivaci vzdálit se díky vítězství sestupovému pásmu.

Z valencijského tábora

Netopýři jsou aktuálně na 13. místě ligové tabulky se ziskem 13 bodů za zápasovou bilanci 3-4-5 při skóre 17:17. Na sestupové pásmo mají Netopýři momentálně jen dvoubodový náskok. Zajímavé je, že třebaže má Valencia čtvrtou nejproduktivnější ofenzivu v celé La Lize, tak aktuálně má za sebou dva góly bez vstřeleného gólu. Na druhou stranu valencijská defenziva pro změnu patří k těm prostupnějším, ale v posledních dvou zápasech inkasovala dohromady jeden jediný gól. Bohužel defenzivní zpevnění je zjevně vykoupeno ofenzivní nemohoucností. S Athleticem se Valencia zítra odpoledne utká doma na Mestalle, kde má zápasovou bilanci 2-2-2 při skóre 11:9. V posledním domácím utkání Los Che těsně nestačili na Atletico Madrid, no předtím na Mestalle deklasovali Real Madrid.

Zápasové nominace jsme se den před utkáním od Javiho Gracii tradičně nedočkali. Určitě se v ní ale neobjeví valencijští marodi brankář Jasper Cillessen, obránci Hugo Huillamon a Jose Luis Gaya, záložník Kangin Lee a útočník Kevin Gameiro, který je posledním přírustkem valencijského lazaretu. O valencijském kapitánovi dnes Gracia na předzápasové tiskové konferenci řekl, že by snad mohl být připraven na zápas s Barcelonou. Ten je na programu už o příštím víkendu. Proti Athleticu tak zítra znovu nastoupí Toni Lato. Před ním by mohl hrát Denis Cheryshev, který se konečně dočkal negativního koronavirového testu a v týdnu se zapojil do tréninku. A který se zřejmě těší větší důvěře trenéra než nejdražší nákup v historii valencijského fotbalového klubu Goncalo Guedes. Velké důvěře se těší i Yunus Musah, ale možná by bylo vhodné, aby se dočkal i odpočinku. To by pak na jeho místě zaskočil Jason. Otazník visí i nad středem obrany. Před týdnem hrál po boku Gabriela Paulisty Eliaquim Mangala, ale u něho bohužel není nikdy jisté, kolik toho jeho tělo vydrží. Vzhledem k tomu, že v týdnu Valencii čeká zápas Copa del Rey, tak by možná odpočinek pro tohoto veterána nebyl od věci. Návratu do sestavy se tak možná dočká Mouctar Diakhaby.

Z tábora soupeře

Athletic Bilbao je tím nejtěsnějším soupeřem Valencie v aktuální ligové tabulce. Athletic má shodný bodový zisk 13 bodů, ale rozdílnou zápasovou bilanci 4-1-6. Skóre baskického celku je stejně jako skóre Valencie vyrovnané, jen s trochu jinými číselnými hodnotami. Athletic má skóre 12:12, tedy méně gólů vstřelil, ale zároveň méně gólů inkasoval. Podle skóre tedy není možné určit, zda by měla být v tabulce výše Valencia nebo Athletic, takže je tu další kritérium, a to vstřelené góly. Athletic jich oproti Valencii vstřelil o pět méně, takže tabulkově je až za Los Che, čili je aktuálně na 14. místě. Co se týče venkovních zápasů, tak z těch mají baskičtí Lvi nepříliš lichotivou bilanci 1-1-4 při skóre 4:8. Athletic venku bodoval jen díky vítězství na hřišti Eibaru a díky remíze na hřišti Getafe. Prohrál v Granadě, na hřišti Deportiva Alaves, v Pamploně s Osasunou a ve Valladolidu. Tedy teoreticky nedokázal bodovat ani na hřištích papírově slabších soupeřů. Proto i on je velmi blízko pásmu sestupu.

Gaizka Garitano, trenér Athleticu Bilbao, se se zápasovou nominací netají a už zveřejnil třiadvacet jmen. Velkým posílením pro Lvi je návrat reprezentačního stopera Iniga Martineze, který v minulém kole nehrál kvůli žlutým kartám. Dalším návratem do nominace je záložník Inigo Cordoba. Zmiňované návraty však rozhodně neznamenají, že by měl Garitano k dispozici kompletní kádr. Dlouhodobě zraněný je obránce Peru Nolaskoain a v nominaci nejsou ani útočník Inigo Vicente, záložníci Ibai Gomez a Oier Zarraga a brankář Iago Herrerin. Kdo naopak v nominaci Athleticu nechybí, to je obránce Yuri Berchiche, třebaže na něm v posledních dvou zápasech byly patrné známky únavy, což je přisuzováno možným následkům říjnového nakažení koronavirem. V základní sestavě pravděpodobně nebude scházet útočník Inaki Williams, který na hřišti nechyběl už 132 ligových zápasů v řadě. Uvidíme, jak zareaguje na zeleném trávníku na kritiku fanoušků, kterým se nelíbí jeho letošní výkony. V týdnu si na kritiku, dle jeho názoru přehnanou, postěžoval skrze sociální sítě. No, to asi nebude ideální cesta, jak si fanoušky naklonit na svoji stranu.

Vzájemná utkání

Dle databáze serveru SoccerWay.com má Valencia s Athleticem Bilbao ve vzájemných zápasech bilanci 25-15-16 při skóre 84:66. Ze zápasů, ve kterých Netopýři vystupovali jako domácí tým, je pak valencijská bilance ještě výrazně optimističtější, a to 18-7-3 při skóre 53:29.

Z výše uvedeného je patrné, že Valencia s Athleticem historicky doma mnohokrát nepadla, no jedna z oněch porážek je ale velmi čerstvá, neboť Netopýři ji utrpěli letos v červenci, kdy se kvůli koronaviru dohrávala sezóně 2019/2020. Ano, v minulé sezóně Valencia Athleticu na Mestalle podlehla 0:2 po dvou gólech Raula Garcii. Fanoušci Los Che mohou mít navíc v paměti i další domácí porážku s baskickým celkem, ke které došlo v sezóně 2015/2016 v únoru roku 2016. Tehdy Athletic na Mestalle zvítězil dokonce 3:0. Stejným skóre Athletic na hřišti valencijských Netopýrů zvítězil i v prosinci roku 2007 v rámci sezóny 2007/2008, kdy Valencii vedl současný trenér Barcelony Ronald Koeman.

Abychom však nezmiňovali jen domácí neúspěchy s baskickým Athleticem, tak vězte, že mezi prohranými zápasy z let 2016 a 2020 Valencia baskické Lvy doma na Mestalle v ligových zápasech hned třikrát porazila. V sezóně 2016/2017 2:0, když se za vítěze prosadili Nani a Simone Zaza, v sezóně 2017/2018 po gólech Simone Zazy, Daniho Pareja a Rodriga Morena 3:2 a v sezóně 2018/2019 znovu 2:0, když se prosadili Rodrigo Moreno a Kevin Gameiro.

Základní informace

Valencia CF – Athletic Bilbao; 13. kolo La Ligy 2020/2021; sobota 12. 12. 2020 ve 14:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Domenech, Lato, Diakhaby, Gabriel, Wass, Cheryshev, Soler, Racic, Musah, Vallejo, Gomez

Athletic Bilbao: Unai Simon, Yuri, Inigo Martinez, Yeray, Capa, Vesga, Garcia, Berenguer, Muniain, Williams, Raul Garcia

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.