The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Po reprezentační přestávce zamíří Valencia na hřiště Deportiva Alaves

Po reprezentační přestávce zamíří Valencia na hřiště Deportiva Alaves


Po dvou týdnech vyplněných zápasy národních týmů se vracejí ligové soutěže, a to samozřejmě včetně španělské La Ligy. Valencia bude chtít navázat na domácí vítězství nad Realem Madrid v neděli večer od 21:00 na hřišti Deportiva Alaves.

Z valencijského tábora

Po 9. kole La Ligy se Valencia v ligové tabulce nacházela na 9. místě se ziskem 11 bodů za zápasovou bilanci 3-2-4 při skóre 15:14. Z venkovních zápasů mají Netopýři bilanci 1-0-3 při skóre 4:6. Mimo Mestallu zatím Valencia bodovala jen na hřišti Realu Sociedad, kde zvítězila 1:0. Překvapivě tak přivezla body ze hřiště aktuálně vedoucího týmu ligy, ale naopak naprázdno vyšla na hřištích Celty Vigo, Villarrealu a Elche. Mimochodem ve všech třech případech prohrála shodně 1:2.

Do konce kalendářního roku 2020 čeká na Valencii velmi náročný program. Po zítřejším utkání na hřišti Deportiva Alaves Valencia v dalším kole přivítá na svém hřišti Atletico Madrid. Na Mestallu by se tak, nyní jako soupeř, mohl vrátit Geoffrey Kondogbia. Prosincový program Netopýrů začne v Eibaru, po němž přijde na řadu další baskický soupeř, a to Athletic Bilbao. Tento zápas bude pro Valencii domácí. Následuje pohárové intermezzo a zápas Copa del Rey na hřišti Terrassy FC ze čtvrté nejvyšší ligové soutěže. Před Vánoci pak ještě Valencia stihne náročný dvojboj. Nejprve Barcelona venku a následně Sevilla doma na Mestalle. Mezi vánočními svátky a Novým rokem si letos La Liga nedá tradiční pauzu a Netopýři se tak v posledním zápase roku 2020 vydají do Granady.

Během uplynulých dvou týdnů zamířilo hned několik hráčů na srazy národních týmů. Největší pozornost zřejmě poutal dosavadní mládežnický reprezentant Anglie Yunus Musah, který nyní proti Walesu a Panamě odehrál dva přátelské zápasy za seniorskou reprezentaci USA. Již pevnou součástí španělské reprezentace je naopak Jose Luis Gaya. Proti Holandsku nastoupil v základní sestavě, ale brzy musel střídat, neboť po jednou ze soubojů utrpěl tržnou ránu na hlavě, což si vyžádalo několik stehů. Proti Švýcarsku valencijský kapitán odpočíval, ale proti Německu už v základní sestavě nechyběl a dvěma asistencemi přispěl k nečekaně vysokému vítězství 6:0. Gólově se z reprezentujících Netopýrů prosadil Denis Cheryshev, ale ani jeho gól neodvrátil ruskou porážku v Turecku. Dále se v reprezentačních dresech představili Dán Daniel Wass, Korejec Kangin Lee, Španěl Hugo Guillamon (národní tým U21) a Portugalec Thierry Correia (národní tým U21).

Jak už je v poslední době zvykem, tak i proti Deportivu Alaves opět budeme na zápasovou nominaci trenéra Javiho Gracii čekat až do dne utkání. Důvodem je tentokrát útočník Maxi Gomez, který po posledním ligovém zápase proti Realu Madrid neodcestoval kvůli zranění na sraz národního týmu Uruguaye. Během dvou týdnů reprezentační přestávky se však jeho stav postupně zlepšoval a Gracia chce do poslední chvíle počkat, zda bude mít svého preferovaného útočníka k dispozici. Podle informací v médiích mu však v týdnu na individuálních trénincích dělala problémy práce s míčem a pouze běhal, takže se nedá předpokládat, že zítra nastoupí. O kom můžeme stoprocentně říct, že nenastoupí, to je holandský gólman Jasper Cillessen, který se během reprezentační přestávky podrobil operaci a mimo hru bude tři až čtyři měsíce. Dalším hráčem na marodce pak má být stále i stoper Mouctar Diakhaby. Naopak si Graci může oddechnout v případě Kangina Lee. Ten sice nemá žádné zranění, ale během reprezentačního srazu bylo několik jeho spoluhráčů v národním týmu pozitivně testováno na koronavirus. Sám Kangin Lee měl však všechny testy negativní jak u národního týmu, tak i po návratu do Španělska. Tedy by měl být k utkání připraven. Jinak oproti zápasu s Realem Madrid může trenér Gracia využít i pravého beka Thierryho Correiu, který si proti Bílému baletu odpykával disciplinární trest za červenou kartu v utkání proti Getafe.

Jak by mohla vypadat sestava Netopýrů? Otazníky jsou vlastně jen ve středu zálohy a s tím souvisejícím pravým krajem obrany a v útoku. Trenér Gracia musí vyřešit především otázku umístění Daniela Wasse v sestavě. Pokud dánského reprezentanta postaví na pravý kraj obrany jako v utkání proti Realu Madrid, tak budou ve středu zálohy hrát Carlos Soler a Uros Racic. Ostatně před reprezentační přestávkou to takto fungovalo a mladý Racic ukázal, že se na něj trenér může klidně spolehnout. Pokud ho však Gracia přesto v záloze nahradí Wassem, tak se na pravý kraj obrany vrátí Thierry Correia. Jako jistoty v sestavě můžeme označit brankáře Jaume Domenecha, levého beka Jose Luise Gayu a stopery Huga Guillamona a Gabriela Paulistu, neboť ve středu obrany Gracia až tolik možností nemá. Na krajích zálohy má valencijský trenér sice k dispozici hned několik hráčů, ale v poslední době jsou očividně preferováni Yunus Musah vpravo a Denis Cheryshev vlevo. Na složení útoku si naopak budeme muset počkat až podle toho, zda bude k dispozici Maxi Gomez. Ovšem ledacos naznačuje to, že Gracia na trénincích vpředu zkouší duo Kevin Gameiro a Goncalo Guedes.

Z tábora soupeře

Deportivo Alaves se po 9. kole nacházelo na 15. místě ligové tabulky. Na kontě má zatím 9 bodů za zápasovou bilanci 2-3-4 při skóre 7:10. Oproti Valencii tak má jen o jedno vítězství méně a zároveň o jeden nerozhodný výsledek více. Proto má na svého nedělního soka jen dvoubodovou ztrátu a v případě vítězství by se tak v tabulce dostalo před Valencii. S formou z poslední doby může být Deportivo Alaves spokojeno, vždyť z posledních pěti utkání má pozitivní bilanci 2-2-1 při skóre 5:4 a v tomto období tak uhrálo drtivou většinu svých bodů. Na vlastním stadionu má v této sezóně bilanci 1-2-2 při skóre 2:4, což sice není úplně nejlepší, ale další soupeře by mělo varovat to, že Deportivo Alaves doma dokázalo udolat Athletic Bilbao 1:0 či remizovat s Barcelonou 1:1 a s Getafe 0:0.

Trenér baskického celku Pablo Machin bude v zítřejším utkání určitě postrádat záložníka Edgara Mendeze, který byl vyloučen v posledním ligovém utkání Deportiva Alaves před reprezentační pauzou a nyní si tak musí odpykat disciplinární trest. Další záložník Pere Pons je pro změnu na marodce. Absentovat by měl rovněž Burgui, což je také středopolař. Ten je v karanténě kvůli koronaviru. Na pátečním tréninku zítřejšího soupeře Valencie scházel i obránce Tavares, ale u něho bylo důvodem zpoždění na cestě z plnění reprezentačních povinností. K zápasu by však měl být připraven. Deník Marca uvádí otazník nad startem dvojice obránců Ximo Navarro a Lejeune, nicméně dle oficiálních stránek baskického klubu na posledních trénincích před zápasem nechyběli, takže by spíše měli hrát. Ovšem ani protějšek valencijského trenéra Javiho Gracii dosud nezveřejnil svoji nominaci, tudíž bohužel nemůžeme přinést zcela přesné informace.

Vzájemná utkání

Deportivo Alaves většinu své historie strávilo v nižších soutěžích, v Primera Division se vždy na pár sezón objevilo jen ve 30. a 50. letech minulého století a pak od roku 1998 do roku 2003. Po jednosezónním účinkování v nejvyšší soutěži v ročníku 2005/2006 se pak na delší dobu do La Ligy vrátilo až v roce 2016, od kdy jde součástí španělské ligové elity. S Valencií tak na kontě nemá až tolik vzájemných zápasů. Dle databáze serveru SoccerWay má Valencia z posledních 22 vzájemných utkání s baskickým celkem bilanci 14-4-4 při skóre 36:19. Co se týče zápasů hraných v místě konání zítřejšího zápasu, tak na hřišti Deportiva Alaves má Valencia bilanci 6-3-2 při skóre 12:10.

Od posledního návratu Deportiva Alaves do nejvyšší soutěže v roce 2016 se oba týmy potkaly na hřišti v osmi ligových zápasech a v jednom dvoutkání v rámci Copa del Rey. V pohárové soutěži to byl v lednu 2018 tuhý boj o postup. Valencia zvítězila doma 2:1 (góly vítězů vstřelili Goncalo Guedes a Rodrigo), ale stejně triumfoval v odvetě Alaves (gól Valencie vstřelil Santi Mina), takže se prodlužovalo, no a nakonec zápas došel až k penaltovému rozstřelu, ve kterém byli úspěšnější Netopýři. Mimochodem v obou zápasech v Copa del Rey se za baskický celek prosadil Ruben Sobrino, který nyní obléká dres Los Che. Co se týče vzájemných ligových zápasů od roku 2016, tak v nich má Valencia bilanci 5-1-2. Na hřišti Deportiva Alaves pak mají Netopýři v ligových zápasech od roku 2016 bilanci 1-1-2. V Alavesu prohráli v únoru 2017 a v lednu 2018.

V minulé sezóně měla lepší vzájemnou bilanci Valencia, která doma zvítězila 2:1 a v Baskicku remizovala 1:1. Na Mestalle vstřelili valencijské góly Maxi Gomez a z penalty Dani Parejo. Ve venkovním utkání se pak za Los Che střelecky prosadil opět Dani Parejo, tentokrát však ke skórování využil volného přímého kopu.

Základní informace

Deportivo Alaves – Valencia CF; 10. kolo La Ligy 2020/2021; neděle 22. 11. 2020 v 21:00

Předpokládané sestavy

Deportivo Alaves: Pacheco, Duarte, Lejeune, Laguardia, Ximo, Rioja, Battaglia, Pina, Jota Peleteiro, Joselu, Lucas Perez

Valencia CF: Domenech, Gaya, Guillamon, Gabriel, Wass, Cheryshev, Racic, Soler, Musah, Guedes, Gameiro

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.