The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Přeruší Valencia sérii porážek?

Přeruší Valencia sérii porážek?


Ve Španělsku se v těchto dnech koná cyklistická Vuelta a zrovna dnes odpoledne zamíří závodníci na prý nejnáročnější stoupání v zemi, a to na vrchol Angliru. Nečeká je tak nic snadného. Těžká práce však dneska čeká i na hráče Valencie, a to v rámci 8. kola La Ligy. Fotbalisté Los Che se sice po dvou venkovních zápasech vrátí domů na Mestallu, ale právě tam začala jejich aktuálně již třízápasová série porážek, kterou je nutně potřeba ukončit. Ovšem urputné Getafe není zrovna lehkým soupeřem. Valencijský trenér Javi Gracia sice ještě nezveřejnil nominaci, nicméně dle informací španělských médií se v zápase nedočkáme záložníka Geoffreye Kondogbii. Ten už ostatně v čase utkání, které má výkop ve 21:00, možná ani nebude hráčem Los Che, protože valencijský klub se údajně dohodl s Atleticem Madrid na jeho odchodu.

Z valencijského tábora

V rámci rozehraného 8. kola La Ligy už Valencii v tabulce přeskočili Athletic Bilbao, který si poradil se Sevillou, a dokonce i Deportivo Alaves, které doma uhrálo remízu s Barcelonou. Mimochodem i úřadující vítěz Evropské ligy ze Sevilly tak má nyní na kontě sérii tří porážek v řadě. To je však pro Netopýry jen slabá útěcha. Los Che jsou nyní na 16. místě tabulky se ziskem 7 bodů za zápasovou bilanci 2-1-4 při skóre 9:11. Valencia v této sezóně doma porazila Levante 4:2, prohrála na hřišti Celty Vigo 1:2, remizovala doma s Huescou 1:1, zvítězila na hřišti Realu Sociedad 1:0, prohrála doma s Betisem Sevilla 0:2, prohrála na hřišti Villarrealu 1:2 a stejně tak prohrála 1:2 na hřišti Elche. Pokud se zaměříme pouze na domácí zápasy na Mestalle, neboť proti Getafe se dnes představí právě v domácím prostředí, tak z těch Valencia vytěžila 4 body za zápasovou bilanci 1-1-1 při skóre 5:5. V tuto chvíli mají Los Che na sestupové pásmo náskok pouhé 2 body.

Během týdne to vypadalo, že by hlavním tématem před zápasem proti Getafe mohl být návrat Geoffreye Kondogbii. V týdnu se vrátil k tréninkům s ostatními hráči a čekalo se, zda se vrátí i do nominace a do sestavy. No jak už bylo v úvodu řečeno, tak nominaci prozatím valencijský trenér Javi Gracia nezveřejnil, dle jeho slov k tomu dojde až v průběhu neděle. Včerejší informace španělských médií pak odhalily, na co Gracia čeká. O jakých informacích je řeč? Dle různých zdrojů se Valencia dohodla s Atleticem Madrid a Kondogbia ještě před 5. listopadem přestoupí směr hlavní město Španělska. Madridský celek může posílit díky tomu, že ho v poslední den letního přestupového období, tedy 5. října, přes zaplacení výkupní klauzule londýnský Arsenal připravil o Thomase Parteye. V tomto případě totiž postižený klub může do měsíce za určitých podmínek přivést náhradu. Prezident Los Che Anil Murthy říkal, že pokud má Atletico o Kondogbiu zájem, tak musí zaplatit výkupní klauzuli, u které tedy není jasné, zda je 80 milionů eur, kolik byla ještě v letním přestupovém období, nebo už klesla na 30 milionů eur, kolik má být v zimním přestupovém období. Ovšem fanoušci Valencie už si zvykli, že co řekne vedení, to nemusí mít s realitou vůbec nic společného, nebo chcete-li, můžeme současnou valencijskou situaci popsat slovy klasika – slibem nezarmoutíš. Čili dle médií Netopýři nevyinkasují ani jednu z výše zmíněných částek, dohoda mezi kluby je prý na částku mezi 15 a 20 miliony eur. A už během dneška má jeden z kapitánů Valencie zamířit do Madridu na zdravotní prohlídku. V nominaci Javiho Gracii se tak nejspíš opravdu neobjeví.

Valencii se v této sezóně příliš nedaří a trenér Gracia jako možnou cestu ke zlepšení vidí ve změně systému z 4-4-2 na 4-2-3-1 nebo na 5-3-2. Se systémem 5-3-2 je problém, že jsou potřeba tři stopeři, a to je přesně počet, kolik jich aktuálně má valencijský trenér k dispozici. Mouctar Diakhaby si totiž před týdnem v zápase s Elche přivodil svalové zranění a nějaký čas bude mimo hru. Takže Gracia může využít Gabriela Paulistu, Huga Guillamona a Eliaquima Mangalu. Uvidíme, zda se valencijský lodivod odváží znovu vsadit na Mangalovo zdraví, jako tomu bylo na začátku sezónu. V 1. kole nastoupila proti Levante stoperská dvojice Gabriel a Mangala, ale Francouz už za čtvrt hodiny musel pro zranění střídat. Jenomže tehdy měl Gracia na lavičce hned několik možností, jak ho nahradit. Tentokrát by však měl v systému 5-3-2 na hřišti všechny své stopery. Přesto však dle tréninků v uplynulém týdnu možná Mangala znovu dostane šanci, a to znovu ve dvojici s Gabrielem. Gracia tuto dvojici zkoušel v rozestavení 4-2-3-1 a na pravém kraji obrany jim překvapivě hrál Jason. V záloze hrála dvojice Daniel Wass a Carlos Soler, ostatně při výše vysvětlené očekávané absenci Kondogbii a při zranění Vicente Esquerda už tu mnoho jiných možností nezbývá. Především bychom se však dle zmíněných tréninků mohli dočkat návratu Kangina Lee do základní sestavy. Mladý korejský reprezentant by hrál v podhrotové trojici spolu s Yunusem Musahem a Goncalem Guedesem či Denisem Cheryshevem za osamělým útočníkem Maxi Gomezem, který se po absenci proti Elche vrátil z marodky.

Mimochodem právě Kangin Lee má na zápasy s Getafe vesměs dobré vzpomínky. V lednu 2019 na Mestallu madridský klub přijel k odvetě Copa del Rey. Chvíli před koncem byl stav 1:1 a Netopýři potřebovali k postupu vstřelit ještě dva góly. Kangin Lee byl na hřišti od 71. minuty a byl to právě on, kdo režíroval valencijský postup. Nevstřelil gól a ani si nepřipsal asistenci, ale u gólů na 2:1 i na konečných 3:1 byl tím, kdo se postaral o předfinální přihrávky. Do statistik se tak nezapsal, ale jeho přínos pro postup byl nezpochybnitelný. Další den pak byl oficiálně oznámen jeho přesun do prvního týmu. O několik měsíců později, v září 2019, dorazilo Getafe na Mestallu znovu a Kangin Lee se poprvé objevil v rámci La Ligy v základní sestavě. Tuto skutečnost navíc oslavil vstřeleným gólem, čímž se stal třetím nejmladším ligovým střelcem v historii valencijského klubu. To, že tehdy zápas skončil remízou 3:3, rozhodně nebyla jeho vina.

Z tábora soupeře

Getafe je aktuálně v tabulce La Ligy na 8. místě se ziskem 10 bodů za zápasovou bilanci 3-1-2 při skóre 5:4. Madridský celek má například oproti Valencii (a mnoha dalším týmům) zápas k dobru. Odloženo bylo jeho utkání 1. kola proti Realu Madrid. Do sezóny tak Getafe vstoupilo až ve 2. kole domácím vítězstvím 1:0 nad Osasunou. V dalších zápasech pak remizovalo 0:0 na hřišti Deportiva Alaves, porazilo doma 3:0 Betis Sevilla, prohrálo 0:3 na hřišti Realu Sociedad, porazilo doma 1:0 Barcelonu a prohrálo doma 0:1 s Granadou. Venku toho prozatím mnoho neodehrálo a na cizích hřištích získalo jen 1 bod za zápasovou bilanci 0-1-1 při skóre 0:3. Getafe tak v této sezóně nečeká jen na první venkovní vítězství, ale i na první venkovní gól.

Dle dostupných informací může trenér madridského celku Jose Bordalas, který byl v létě zmiňován i v souvislosti s možným příchodem na Mestallu, vybírat sestavu z kompletního kádru, protože marodka Getafe je prázdná. Na druhou stranu ani z Madridu jsme se ještě nedočkali nominace pro zítřejší utkání. Getafe prozatím vstřelilo o poznání méně gólů než Valencia, na střelecké listině klubu jsou zatím zapsáni jen dvougóloví Jaime Mata a Angel Rodriguez a Marc Cucurella, který přispěl jedním kolem. Slabší produktivita může být způsobena například tím, že klub po mnoha letech opustil útočník Jorge Molina, dlouholetý kapitán Getafe. Kdo naopak v Madridu zůstal, to je bývalý Netopýr Nemanja Maksimovic, který si tak možná znovu zahraje proti svým bývalým spoluhráčům. Mimochodem na druhé straně, tedy v kádru Valencie, má s působením v týmu zítřejšího soupeře zkušenosti Jason, který v minulé sezóně v Getafe hostoval.

Vzájemná utkání

Dle databáze serveru SoccerWay má Valencia z 35 vzájemných utkání s Getafe bilanci 17-7-11 při skóre 58:46. Co se týče zápasů hraných na Mestalle, tak tam má Valencia s madridským soupeřem bilanci 11-4-3 při skóre 39:24. V poslední době to však není žádná sláva.

Vezmeme-li v potaz pouze ligová vzájemná utkání, tak Valencia svého soupeře nedokázala doma na Mestalle už čtyřikrát v řadě porazit. V loňské sezóně se zrodila již výše zmiňovaná divoká remíza 3:3, při níž se za Valencii gólově prosadili Kangin Lee a dvakrát Maxi Gomez. O sezónu dříve na Mestalle v zápase Valencie s Getafe nepadl pro změnu vůbec žádný gól a zrodila se tak remíza 0:0. V sezóně 2017/2018 Valencie s Getafe doma dokonce prohrála, a to 1:2. O jediný gólový úspěch Netopýrů se zasloužil Rodrigo Moreno. Sezónu 2016/2017 Getafe strávilo v Segunda Division, takže na sebe oba kluby nenarazily. O sezónu dříve se na Mestalle diváci dočkali remízy 2:2, přičemž domácí góly vstřelili Paco Alcacer a Santi Mina. No a konečně v sezóně 2014/2015 se zrodilo poslední domácí ligové vítězství Los Che nad Getafe. Netopýři tehdy v únoru 2015 porazili Getafe 1:0 gólem Alvara Negreda z pokutového kopu.

Základní informace

Valencia CF – Getafe CF; 8. kolo La Ligy 2020/2021; neděle 1. 11. 2020 v 21:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Domenech, Gaya, Gabriel, Mangala, Correia, Wass, Soler, Guedes, Kangin Lee, Musah, Gomez

Getafe CF: Soria, Olivera, Cabaco, Djene, Suarez, Cucurella, Maksimovic, Arambarri, Nyom, Mata, Cucho

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Vicente Esquerdo má problémy s pravým kolenom. Dĺžka je rehabilitácie nie je momentálne známa. Takže po Kondogbiovi, ktorý by mal natrvalo odísť z *1* sa dočasne pridáva aj Esquerdo. Gracia to bude mať veru ťažké v túto sezónu so stredom poľa. Pre nič za nič nepýtal posilu do obrany a stredového kruhu.