The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Netopýry čeká další regionálním derby, tentokrát se představí na hřišti ligového nováčka

Netopýry čeká další regionálním derby, tentokrát se představí na hřišti ligového nováčka


Valencia před necelým týdnem neuspěla na hřišti Villarrealu a náladu by si ráda zlepšila v souboji s jiným regionálním rivalem, a to s Elche. Třebaže je však tento skromný klub z valencijského regionu ligovým nováčkem, rozhodně Netopýry nečeká snadná práce. Pomineme-li skutečnost, že pro Valencii v jejím aktuálním rozpoložení bude každý zápas těžký, tak Elche si na startu sezóny vede slušně a aktuálně je s Los Che bodově nastejno. Ovšem to má odehráno o dva zápasy méně. Jak se oba celky popasují se vzájemným měřením sil, to se dozvíme už dnes večer od 21:00.

Připomeňme, že páteční předehrávky a pondělní dohrávky jednotlivých kol La Ligy jsou jablkem sváru mezi vedením soutěže, které je chce v programu zachovat, a španělským fotbalovým svazem RFEF, který je odmítá. V této sezóně se již několikrát páteční a pondělní zápasy objevily v prvních rozpisech příslušných kol, ale jak se blížil víkend, tak došlo k jejich přesunutí na sobotu a neděli. Tentokrát to ale vypadá, že se chce vedení La Ligy držet původního rozpisu. A to navzdory rozhodnutí soudu. Madridský soud totiž tento týden zamítl žádost vedení La Ligy o posvěcení pátečních a pondělních zápasů a zároveň vyzval obě znesvářené strany k dohodě. Ovšem vedení španělské ligové soutěže si myslí, že je pravda na jeho straně, neboť s jeho názorem před časem souhlasila vláda prostřednictvím vrchní sportovní rady. A vedení La Ligy je toho názoru, že názor federativního orgánu je nadřazen soudnímu rozhodnutí. Každopádně se jedná o velmi nepříjemnou záležitost, a to především pro zainteresované týmy, které neměly jistotu, kdy vlastně budou hrát. I když v tuto chvíli už nejspíš k přesunu zápasů v rámci 7. kola opravdu nedojde a Netopýři tak na hřiště v Elche vyběhnou již za několik hodin.

Z valencijského tábora

Valencia je aktuálně na 13. místě ligové tabulky se ziskem 7 bodů za zápasovou bilanci 2-1-3 při skóre 8:9. Netopýři doma porazili Levante 4:2, prohráli na hřišti Celty Vigo 1:2, remizovali doma s Huescou 1:1, zvítězili na hřišti Realu Sociedad 1:0, prohráli doma s Betisem Sevilla 0:2 a prohráli na hřišti Villarrealu 1:2. Poslední dva zápasy tedy Valencia prohrála. Sezóna se sice stále teprve rozjíždí, ale už nyní se dají při pohledu na tabulku vypozorovat zajímavá fakta. Třeba, že Valencia má aktuálně stejně daleko k sestupovému pásmu (3 body náskok na Deportivo Alaves na 18. místě), jako do pohárové Evropy (3 body ztráta na Granadu na 6. místě).

Ani pro zápas s Elche nemá trenér Javi Gracia k dispozici kompletní kádr. Absence jsou sice jen dvě, protože se do nominace naopak vrátil uzdravený Eliaquim Mangala, ale bohužel se jedná v obou případech o důležité hráče. Záložník Geoffrey Kondogbia nehrál už minulý týden, oficiálně kvůli problémům s patou. Myslet si však o jeho absencích můžeme ledacos, neboť pár dní před zápasem s Villarrealem zveřejnil na sociálních sítích ostrá slova proti prezidentovi Los Che Anilu Murthymu. Kondogbia se tak nevyhne ze strany vedení klubu postihu, ale dle spekulací v médiích by se mělo jednat jen o finanční trest. Trenér Gracia s ním totiž i do budoucna počítá jako s klíčovým hráčem týmu, což znovu zopakoval na dnešní tiskové konferenci před utkáním s Elche. V současné době Kondogbia trénuje v Paterně samostatně mimo tým. Novým hráčem na valencijské marodce je pak nejlepší střelec Los Che Maxi Gomez. Uruguayský reprezentační útočník se zranil na úterním odpoledním tréninku a ve středu a ve čtvrtek rovněž netrénoval s ostatními hráči a nakonec jsme se ho nedočkali ani v zápasové nominaci. 

Jak by mohla vypadat sestava Valencie proti Elche? Dle informací v médiích si trenér Gracia pohrává s myšlenkou, že by vyztužil levý kraj sestavy tím, že by nasadil dvojici levých obránců Toniho Lata a Jose Luise Gayu za sebou, přičemž valencijský kapitán by byl tím ofenzivnějším a nehrál by tak v obraně, ale spíše v záloze. Netopýři už takhle hráli v závěru zápasu na hřišti Realu Sociedad a dopracovali se tak i k vítěznému gólu, který vstřelil Maxi Gomez po přihrávce Gayi. Tentokrát by však Gaya musel svými přihrávkami v útoku hledat někoho jiného. Dle odhadů španělských médií by se do útoku měl posunout Goncalo Guedes, který v minulém utkání na hřišti Villarrealu vstřelil jediný valencijský gól, jehož by doplnil bojovník Manu Vallejo. Střed zálohy by měl stejně jako proti Žluté ponorce nastoupit ve složení Daniel Wass a Carlos Soler a na pravém kraji obrany by tak zbylo místo pro Thierryho Correiu.

Kompletní nominace Valencie pro zápas s Elche: Domenech, Cillessen, Rivero, Gabriel, Gaya, Correia, Lato, Diakhaby, Guillamon, Mangala, Esquerdo, Guedes, Soler, Cheryshev, Wass, Racic, Kangin, Jason, Musah, Gameiro, Sobrino, Manu Vallejo, Blanco.

Z tábora soupeře

Elche je v tabulce aktuálně na 12. místě se ziskem 7 bodů za zápasovou bilanci 2-1-1 při skóre 3:3. Ligový nováček je tedy jen o jednu příčku před Los Che, a to ještě navíc jen díky lepšímu skóre, neboť bodově jsou oba zástupci valencijského regionu vyrovnaní. Přesto se dá předpokládat, že větší spokojenost s dosavadním průběhem sezóny panuje na Estadio Manuel Martinez Valero v Elche. Elche si za prvé jako ligový nováček určitě neklade tak vysoké cíle, jako Valencia, která pravidelně hrávala v pohárové Evropě. No a navíc Elche prozatím odehrálo jen čtyři zápasy, takže oproti většině ostatních prvoligových celků má dva zápasy k dobru. Elche se nevydařil první krok po návratu do La Ligy a doma prohrálo s Realem Sociedad 0:3. Od té doby však už znovu neprohrálo. Nejdříve vyhrálo na hřišti Eibaru 1:0, poté remizovalo doma s Huescou 0:0 a v zatím posledním zápase uspělo na hřišti Deportiva Alaves 2:0. V posledních třech zápasech tak ani jednou neinkasovalo. Na druhou stranu z dosavadních výsledků Elche vyplývá, že prozatím bylo svým soupeřům nebezpečnější mimo vlastní stadion.

Elche si v loňském ročníku Segunda Division vybojovalo postup do nejvyšší soutěže až v dodatečném play off, ve kterém přešlo přes Zaragozu a Gironu. I tehdy stavělo na pevné defenzivě, v play off neinkasovalo ani jednou. Po vybojovaném postupu však překvapivě došlo k trenérské výměně. Pacheta, který klub během tří let vytáhl ze Segunda Division B až do nejvyšší soutěže, se totiž nedohodl na nové smlouvě a skončil. Ligového nováčka tak vede Jorge Almiron. A zatím si vede celkem dobře. V zápase s Valencií by měl dle dostupných informací postrádat jen útočníka Lucase Boyeho. Vypadá to tak, že hned dva útočníci se Elche naopak uzdravili. Do sestavy se mohou vrátit Guido Carrillo, ale především již čtyřicetiletá klubová legenda Nino. Soupeř Netopýrů však ještě nezveřejnil svoji nominaci, takže to nelze tvrdit s naprostou jistotou.

Pokud bychom měli jmenovat fanouškům Los Che nějaká známá jména v kádru ligového nováčka, tak na prvním místě si jistě zmínku zaslouží pravý obránce Antonio Barragan, který v letech 2011 až 2016 oblékal dres Valencie. Z Mestally odešel do anglického Middlesbrough a následně přes Betis Sevilla doputoval do Elche, které posílil až v úplném závěru letošního letního přestupového období. Novou posilou Elche je pak i záložník Raul Guti. Ten sice za sebou oproti Barraganovi nemá minulost ve valencijském dresu, ale v létě se spekulovalo, že by v něm naopak mohl mít budoucnost. Vzhledem k tomu, že ale Valencia v létě neutrácela, tak nakonec Raul Guti z Realu Zaragoza zamířil do Elche, tedy shodou okolností do týmu, který právě Zaragozu vyřadil v play off o postup do nejvyšší soutěže.

Vzájemná utkání

Elche hrávalo v nejvyšší španělské ligové soutěži především v 60. a 70. letech 20. století, ale od roku 1990 odehrálo v La Lize pouze dvě sezóny, a to v letech 2013 až 2015. Server SoccerWay ve své databázi eviduje právě jen vzájemné zápasy z této poslední prvoligové anabáze Elche, tedy 4 utkání, z nichž má Valencia bilanci 3-0-1 při skóre 10:4. Na Estadio Manuel Martinez Valero, tedy domovském stánku Elche, mají Netopýři padesátiprocentní úspěšnost, tedy bilanci 1-0-1 při skóre 5:2.

Netopýři s Elche prohráli hned první vzájemný zápas s Elche v sezóně 2013/2014, když na hřišti soupeře podlehli 1:2. Čestný valencijský gólový úspěch zaznamenal Juan Bernat. Že spolu nakonec měli Valencia a Elche v sezóně 2013/2014 vyrovnanou bilanci, o tom rozhodlo domácí vítězství Netopýrů, kteří na Mestalle vyhráli rovněž 2:1. Góly vítězů tehdy vstřelili Pablo Piatti a Dani Parejo. V další sezóně, na jejímž konci Elche nejvyšší španělskou soutěž na pět let opustilo, již byly vzájemné zápasy čistě ve valencijské režii. Doma Los Che zvítězili 3:1 a na hřišti soupeře dokonce 4:0. Na Mestalle za Netopýry skórovali Shkodran Mustafi a Dani Parejo a ještě navíc se David Lomban trefil do vlastní sítě. V dosud posledním vzájemném utkání se pak o kanonádu Valencie postarali Andre Gomes, Paco Alcacer a Nicolas Otamendi opět se našel i jeden nešťastník, který se v dresu Elche trefil do vlastní sítě. Tentokrát se jím stal Enzo Roco. Mimochodem jediným valencijským pamětníkem tohoto zápasu je ze současného kádru Los Che kapitán Jose Luis Gaya.

Základní informace

Elche CF – Valencia CF; 7. kolo La Ligy 2020/2021; pátek 23. 10. 2020 v 21:00

Předpokládané sestavy

Elche CF: Badia, Fidel, Calvo, Verdu, Barragan, Mino, Marcone, Raul Guti, Josan, Milla, Morente

Valencia CF: Domenech, Lato, Gabriel, Diakhaby, Correia, Wass, Soler, Lato, Musah, Guedes, Vallejo

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.