The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Byl by návrat ztraceného valencijského syna na Mestallu vytouženým (po)vánočním dárkem nebo spíše danajským darem?

Byl by návrat ztraceného valencijského syna na Mestallu vytouženým (po)vánočním dárkem nebo spíše danajským darem?


Je období Vánoc, čas rozdávání dárků. Fotbaloví fanoušci se však na dárky v podobě posil svých oblíbených klubů mohou těšit dvakrát do roka v rámci přestupových období. A zimní přestupové období je právě za dveřmi. Dočkají se fanoušci Los Che v lednu nějakého toho dárku? Zatímco dlouhodobě se mělo za to, že Netopýři chtějí defenzivního záložníka, tak dle posledních prohlášení představitelů klubu to vypadá, že tomu tak není. Záložníka ano, ale ne defenzivního specialistu. A hned se do spekulací dostalo jedno nanejvýš zajímavé jméno, které již s Valencií mělo co dočinění. Mimochodem před nedávnem se Valencii uvolnilo jedno místo v kvótě pro hráče bez evropského pasu.

Po kom vlastně Valencia touží?

Dle přestupových spekulací (nejen) posledních měsíců to vypadalo, že Los Che chtějí posílit na postu defenzivního záložníka, nicméně nyní to vypadá, že je vše jinak. Jako první vyvrátil tuto, i mezi fanoušky Netopýrů, zažitou představu v nedávném rozhovoru pro deník Marca technický ředitel valencijského klubu Miguel Angel Corona. Ten ohledně posilování na blížícím se zimním přestupovém trhu řekl: „Nemáme nutnost posílení. Jsme spokojeni s kádrem, který máme aktuálně k dispozici, a nemyslíme si, že je pozice, která by byla špatně pokryta. Nechceme udělat nějakou chybu, které se v lednu dělají snáze než v létě. Nechceme proto nic uspěchat a uděláme jen to, o čem budeme všichni přesvědčeni.“ Corona se dále vyjádřil i konkrétně k možnému posílení na postu defenzivního záložníka: „Myslím, že to je problém minulosti, a my jsme jen jasně neotočili stránku, když jsme tento problém vyřešili. Co se týče defenzivního záložníka, tak máme na tuto pozici dva hráče, což je běžná záležitost. Huga Guillamona a Nica. Pravda je, že Nico je univerzálnější a nemusí hrát jen čistě defenzivního záložníka, ale v La Masii byl vychováván jako defenzivní záložník s tím, že jednou nahradí Busquetse. Když se ho zeptáte, řekne vám, že je to jeho přirozená pozice. O posílení na postu defenzivního záložníka není potřeba diskutovat.“

Coronova slova jistě zaskočila nejednoho fanouška Netopýrů, nicméně tento týden je potvrdil i trenér Gennaro Gattuso. „Miguel Angel Corona samozřejmě pracuje na hledání hráčů, kteří by mohli zlepšit úroveň našeho kádru. Rozhodně se ale nechystá někoho podepsat jen proto, aby tu byla nějaká nová tvář v lednu,“ řekl valencijský lodivod všeobecně k možnému posílení týmu. Dále promluvil i o tom, kde konkrétně vidí potřebu posílení: „Chci být upřímný. Mám tři hráče na křídla a ještě jednoho bych rád přivítal. Dále mám pět záložníků a rovněž mi tu jeden chybí, protože bych každou pozici v sestavě měl rád zdvojenou. Defenzivní záložníky však už dva máme, a to Huga a Nica, takže pokud přijde nějaký záložník, tak to nebude defenzivní specialista, ale bude to středopolař, který bude v našem systému hrát vpravo nebo vlevo.“ I Gattuso tedy odmítl potřebu posílit tým o defenzivního záložníka.

Valencia může posily hledat i mezi „cizinci“

Pokud z Mestally nikdo v lednu neodejde, tak mohou Netopýři přivést maximálně dva hráče, protože právě tolik mají volných míst v kádru áčka. Dosud byli navíc omezeni tím, že by v zimním přestupovém období mohli přivést maximálně jednoho hráče bez evropského pasu. Každý tým španělské La Ligy totiž takové hráče může mít na soupisce jen tři, no a Los Che měli od konce letního přestupového období ve svých řadách dva, a to konkrétně dva Brazilce Marcose Andreho a Samuela Lina. Před pár dny se však situace Valencie na přestupovém trhu z tohoto pohledu zlepšila, neboť Marcos Andre získal španělský pas a tím pádem už nezabírá místo v oné zmiňované kvótě pro „cizince“. Jediným hráčem bez evropského pasu tak v kádru Valencie zůstává Samuel Lino, který je však na Mestalle pouze na hostování z Atletica Madrid. Pokud tak Valencie v lednu nepřivede žádného hráče bez evropského pasu a pokud se Linovo hostování na Mestalle neprodlouží, tak pro letní přestupový trh bude mít Valencia volná všechna tři místa kvóty pro hráče bez evropského pasu. To bude pro Valencii opravdu výjimečná situace, protože v poslední době měli Netopýři problémy spíše s tím, že „cizince“ přivést nemohli, protože jich v kádru už několik měli. Vždyť například právě při příchodu Marcose Andreho se Los Che museli s omezeními pro hráče bez evropského pasu vypořádat tak, že Kangina Lee urychleně (a nevýhodně) poslali na Mallorcu.

Uskuteční se návrat ztraceného syna?

Hráč, o němž před pár dny přinesl server ElDesmarque.com informaci, že by mohl zamířit na Mestallu, se však s žádnou kvótou pro hráče bez evropského pasu trápit nemusí, neboť se jedná o fotbalistu španělského. A o fotbalistu, který prostředí valencijského klubu zná velmi dobře. Ač je rodákem z Malagy, tak podstatný čas fotbalově vyrůstal právě u Netopýrů. Když však na sebe v dresu Valencie hned v prvních zápasech za áčko výrazně upozornil, tak než se stihl nastálo přesunout do prvního týmu, tak si sbalil kufry a přestoupil do Malagy, která tehdy měla bohatého vlastníka, hodně peněz, kvalitní kádr a velké plány. V rodném městě se jeho talent ukázal naplno a za pár let se hráč přesunul do Realu Madrid, kde pilně sbíral trofeje a kde strávil dlouhých devět sezón, třebaže vždy úplně nebyl členem základní sestavy. Na San Bernabeu se rozloučil letos v létě, kdy zamířil do svého rodného kraje, tedy do Andalusie, a posílil Sevillu. Ze stručného životopisu by jistě každý fotbalový fanoušek odvodil, že řeč je o hráči jménem Isco Alarcon.

Možná si říkáte, proč by tento třicetiletý hráč měnil znovu prostředí po pouhém půlroce na jihu Španělska. Faktem je, že Seville se v této sezóně nedaří. Aktuálně je v La Lize až na 17. místě, tedy v sestupovém pásmu. Na kontě má pouhých 11 bodů. Příliš se nepředvedla ani v Lize mistrů, kde nestačila na Manchester City ani Borussii Dortmund a v tabulce skončila až na 3. místě, takže na jaře bude účinkovat už jen v Evropské lize. Z šesti zápasů základní skupiny dokázala zvítězit jen jednou, a to když doma porazila Kodaň, která nakonec v tabulce základní skupiny jako jediná skončila až za Sevillou. Isco měl být jako velká letní posila z Realu Madrid tahounem mužstva, ale třebaže zasáhl do drtivé většiny zápasů Sevilly v této sezóně, tak se jako lídr úplně neprezentoval. Na kontě má 1265 minut v 19 zápasech a ve statistikách více žlutých karet než „kanadských bodů“. Gólově se prosadil jen jednou, a to při výše zmiňovaném jediném vítězství andaluského celku v Lize mistrů.

Isca si v létě přímo vyžádal trenér Julen Lopetegui, který s fotbalistou spolupracoval už dříve v Realu Madrid či ve španělském národním týmu, a to nejen v seniorském, ale i ve výběrech hráčů do jednadvaceti, dvaceti nebo devatenácti let. V roce 2013 spolu například triumfovali na evropském šampionátu hráčů věkové kategorie U21. Isco tehdy skóroval ve třech utkáních v řadě, a to v posledním zápase základní skupiny, v semifinále a ve finále. Zajímavé je, že třebaže si trenér Lopetegui Isca do Sevilly žádal a třebaže hráči v Realu skončila smlouva 30. června letošního roku, tak jako nový hráč andaluského klubu byl oznámen až 7. srpna. Podstatnou část předsezónní přípravy tak s týmem neabsolvoval. Bohužel pro Isca trenér Lopetegui odnesl špatné výkony Sevilly a už v průběhu října byl odvolán. Novým trenérem jihošpanělského klubu se pak stal Jorge Sampaoli. Ten sice Isca nadále nasazoval, ale hráč se nejspíš necítil úplně komfortně. O tom svědčí i jeho konflikt se sportovním ředitelem Monchim, ke kterému dle médií došlo na začátku prosince. Isco pak bez uvedení důvodů nebyl nominován k přípravným zápasům, které Sevilla hrála během ligové přestávky vyvolané konáním světového šampionátu. Nominace se pak nedočkal ani k předvánočnímu zápasu Copa del Rey. Zdálo se být zřejmé, že čas Isca v Seville se naplňuje.

Server ElDesmarque.com tak přispěchal se spekulací, že Isco nejspíš v Seville v lednu skončí a že by hráč následně mohl zamířit do Valencie. Vývoj dění však byl nakonec ještě rychlejší, než kdokoliv očekával. Sevilla totiž ještě před Vánoci oficiálně oznámila, že spolupráci s Iscem ukončila. Ten se tak stal volným hráčem a může se svobodně rozhodnout, kam zamíří. Pokud by si vybral Valencii, tak ta by tedy za jeho služby nemusela nikomu platit žádnou přestupovou částku a jediným problémem z finančního hlediska by tak byly platové nároky samotného hráče. A pravdou je, že z Realu Madrid a ze Sevilly je určitě zvyklý na jiné sumy na výplatní pásce, než co by mu mohli nabídnout Netopýři. Navíc tu jsou další zájemci. Dobře známou věcí je, že španělské kluby nemohou konkurovat klubům z anglické Premier League. Spekulovalo se sice dokonce o zájmu špičkových londýnských klubů Tottenhamu či Arsenalu, ale největší šanci na jeho získání bude mít nejspíš Wolverhampton. Ten je sice aktuálně v Premier League na sestupových příčkách, takže v tomto ohledu by si Isco oproti Seville nepolepšil, ale asi by tam neměl problémy s trenérem. Vlky vede jeho starý známý a v tomto článku několikrát zmiňovaný Julen Lopetegui. V médiích však několikrát zazněl názor, zda by vůbec Isco na oproti La Lize fyzicky náročnější Premier League měl. Nejednou totiž v minulosti novináři řešili otázku jeho nadváhy či fyzické kondice všeobecně. Někteří tak jeho budoucnost vidí spíše v nějaké méně fyzicky náročné soutěži, třeba v zámořské MLS. Zájem už měl projevit celek Los Angeles Galaxy.

Chcete ho?

Valencia tedy zřejmě není úplně favoritem na Iscovo získání, ale ono je otázkou, zda by vůbec byl jeho příchod na Mestallu pro Netopýry dobrým tahem. Pokud to vezmeme z pohledu využití Isca v sestavě, tak by pro Los Che přínosem bezpochyby mohl být. Když vstupoval do seniorského fotbalu, tak hrával podhrotového útočníka či ofenzivního záložníka ve formaci 4-2-3-1. Postupem času mu však trenéři našli i jiná místa v sestavě. Například v rozestavení 4-3-3, které nyní často preferují i Netopýři, nastupoval na krajích v ofenzivní trojici nebo i o něco níže v záložní řadě. Teoreticky by tak mohl pokrýt přesně ty posty, které by trenér Gattuso rád posílil. Co se týče Iscova stylu hry, tak pravděpodobně všichni fanoušci Valencie dobře vědí, že se jedná o kreativního hráče s vynikající technikou a čtením hry, který je svým spoluhráčům schopný vytvářet brankové příležitosti, ale zároveň dokáže být i sám gólový.

Problém však může být s hráčovou minulostí, konkrétně s děním v roce 2011. Někteří příznivci Valencie na tehdejší události nevzpomínají zrovna rádi. V sezóně 2010/2011 Isco nastupoval za rezervní valencijský celek VCF Mestalla, který v té době hrával až ve čtvrté nejvyšší španělské soutěži Tercera Division. Isco spolu s dalšími talentovanými mladíky, jako byli například Paco Alcacer či Carles Gil, měl za úkol vrátit rezervu Los Che zpět do třetí nejvyšší španělské soutěže Segunda Division B, což se jim nakonec i povedlo. Někteří talentovaní mladíci se však zároveň dočkali i příležitosti v prvním týmu. To byl i případ Isca, který si v sezóně 2010/2011 za áčko Los Che zahrál v Copa del Rey, v La Lize a dokonce i v Lize mistrů. Hned při svém debutu za první tým Valencie vstřelil dokonce dva góly při vítězství 4:1 nad Logrones v Copa del Rey. Do konce sezóny si za valencijské áčko ještě několikrát zahrál, ale hlavní úkoly měl ve VCF Mestalla, takže toho kvůli tomu možná za první tým odehrál méně, než by mnozí čekali. Přesto okolo něho kroužili zájemci, které lákala mimo jiné i skutečnost, že Isco měl tehdy u Netopýrů smlouvu jen jako hráč rezervního celku, takže jeho výkupní klauzule byla jen 6 milionu eur. Ještě na začátku července 2011 Isco prohlašoval, jak se v další sezóně těší na spolupráci s tehdejším trenérem Unaiem Emerym ve valencijském áčku. Zhruba o týden později bylo ale vše jinak a Isca jako svoji novou posilu ohlásila Malaga. Ta tehdy měla nového bohatého katarského vlastníka a budovala ambiciózní projekt, v rámci něhož v klubu hráli například Joaquin, Santi Cazorla, Martin Demichelis, Julio Baptista či Ruud van Nistelrooy. Isca do tohoto kádru Malaga získala za již zmiňovaných pouhých 6 milionů eur. V Malaze se jeho hvězda rozzářila naplno, tahounem klubu byl nejen v La Lize, ale i v Lize mistrů a v roce 2012 získal cenu Golden Boy pro nejlepšího mladého hráče světa. V dalším roce pak zamířil za trofejemi do Realu Madrid. Mimochodem Malaga to nakonec s katarským vlastníkem příliš nevyhrála. Objevily se dluhy a z týmu, který se dokázal probojovat do Ligy mistrů, se zas rychle stal průměrný tým ligový. U toho to však neskončilo a v současnosti je Malaga v sestupovém pásmu Segunda Division. Případ Malagy může být mementem, že bohatý vlastník nemusí být zárukou úspěchu, ale může být začátkem cesty do pekel.

Pohled na dění kolem Isca v roce 2011 fanoušky Valencie i po letech trochu rozděluje. Jedni mu jeho tehdejší odchod nemohou zapomenout, protože dle jejich názoru z Mestally utekl ještě dříve, než s Netopýry něco dokázal. V sezóně 2011/2012 už měl normálně působit jako plnohodnotný hráč prvního týmu, ale na tuto šanci si nepočkal. A že by prostor nejspíš dostal, o tom svědčí fakt, že na odchod Isca Netopýři zareagovali získáním Sergia Canalese, který následně dostával dost herního času. Tedy než se zranil. Isco navíc v létě roku 2011 přestoupil do Malagy navzdory tomu, že krátce před odchodem ještě v rozhovorech poukazoval na to, že je jeho budoucnost u Netopýrů. Druhá část fanoušků z Iscova odchodu vinila spíše vedení klubu a tehdejšího trenéra Emeryho, který hráči dle jejich názoru nedal dostatek příležitostí v prvním týmu už v sezóně 2010/2011 poté, co se tak dobře ukázal ve svých prvních zápasech za áčko. Ale to, že mu první část fanoušků nemůže zapomenout jeho útěk v roce 2011, nemusí nutně znamenat, že by ho nechtěli vidět zpět na Mestalle. Třeba mají pocit, že Isco klubu něco dluží a že by bylo fajn, kdyby nyní přišel ten klub splatit. Naopak ta skupina fanoušků, kteří za jeho odchodem z klubu viděli především vinu tehdejšího vedení a trenéra, nemusí nutně chtít jeho návrat. Přece jen už uplynulo mnoho let a třeba už si nyní jeho tehdejší zastánci mohou myslet, že je Isco hráčem za zenitem, který současné Valencii nemá co dát. Obzvlášť v systému trenéra Gattusa.

Jaký pohled na odchod Isca z Valencie v roce 2011 máte vy? Zazlíváte ho především hráči nebo vidíte vinu na straně někoho jiného? Podělte se s námi o váš názor v komentářích pod článkem. A chtěli byste vidět hráče zpět na Mestalle? Ponechme stranou finanční stránku věci a vyjádřete se jen čistě k tomu, zda by Iscův návrat k Netopýrům byl dobrým nápadem. Zda by to týmu prospělo nebo spíš uškodilo. Opět se můžete obšírněji vyjádřit v komentářích, ale můžete i jen níže zahlasovat přidělením počtu hvězdiček. Tento systém znáte z pozápasových souhrnů, kdy se takto hodnotí výkony hráčů. Nyní přidělením počtu hvězdiček sdělíte svůj názor. Pokud jste pro návrat Isca na Mestallu, tak hlasujte pěti hvězdičkami. Pokud si myslíte, že by se už neměl vracet, tak hlasujte přidělením půl hvězdičky.

Přivítali byste návrat Isca na Mestallu?

NE 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (14 hlasů) ANO

  • Sice máme Nica, máme Moribu ale koho bude mít na konci sezony? *10**10* Hráči na hostovaní to člověk nikdy neví *30* Isca bych bral, potřebujeme někoho kdo bude řídit hru.