The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Bude Valencia posilovat v Brazílii (a na Ukrajině)?

Bude Valencia posilovat v Brazílii (a na Ukrajině)?


Přestupový trh se pomalu blíží, což je lehce poznat dle velkého množství přestupových spekulací v médiích. V posledních dnech se z různých zdrojů objevily dvě zprávy, přičemž obě pojednávaly o zájmu Los Che o hráče působící aktuálně v brazilském klubu Internacional de Porto Alegre. Dle první zprávy by na Mestallu mohl zamířit záložník Johnny Cardoso, dle druhé pak stoper Vitao, který je však ve své vlasti pouze na hostování z ukrajinského Šachtaru Doněck. Zatímco v záložní řadě Valencia posílit určitě chce, tak příchod nového stopera by možná jen vyplynul z vývoje událostí, kdy například není jasná budoucnost Mouctara Diakhabyho u Los Che.

Že chce trenér valencijských Netopýrů Gennaro Gattuso posílit záložní řadu, to je věc dostatečně známá. V poslední době se v médiích nejčastěji přetřásá jméno Diego Demme, což je zkušený jednatřicetiletý německý středopolař aktuálně působící v italské Neapoli, kde však v poslední době ztratil místo v sestavě a rád by tak v zimě změnil prostředí. Cestu na Mestallu by mu mohl ulehčit fakt, že se dobře zná s trenérskými metodami italského lodivoda Los Che, který před časem vedl právě Neapol. Více jsme o této možnosti psali v našem nedávném článku. Demme však určitě není jedinou možností, jak posílit střed sestavy Netopýrů.

Další může být hráč brazilského Internacionalu de Porto Alegre. Jednadvacetiletý záložník Johnny Cardoso se sice narodil brazilským rodičům, ale stalo se tak ve městě Denville ve státě New Jersey v USA. Ale už když mu byly tři roky, tak se rodina vrátila do Brazílie. Ve svém současném klubu od mala fotbalově vyrůstal a v roce 2019 prvně nakoukl do áčka. Podíváme-li se na rok 2022, tak má Johnny (tuto jmenovku nosí v klubu na dresu) na kontě přes 2000 odehraných minut ve 39 zápasech. Na začátku roku se objevoval v utkáních Campeonato Gaucho, což je vlastně liga brazilského regionu Rio Grande do Sul. Ta se tradičně hraje v období od ledna do dubna. Až poté startuje celostátní brazilská liga nesoucí název Serie A. V ní Johnnyho význam pro sestavu Internacionalu postupně rostl a ve druhé polovině sezóny, během které se třikrát gólově prosadil, byl velmi často členem základní sestavy. Krom výše uvedeného se Johnny představil i v Copa Sudamericana, což je jihoamerická obdoba Evropské ligy. Analytik Javi Mera prozkoumal jeho hru a dle jeho sledování je Johnny v brazilské nejvyšší soutěži čtvrtým nejlepším záložníkem v počtu  úspěšných defenzivních akcí na zápas a celkově má v obranných duelech vysokou úspěšnost. Zároveň má vysoké i procento úspěšných přihrávek, a třebaže je založením spíše defenzivní záložník, tak přesto směřuje velké množství přihrávek směrem vpřed.

Informaci o zájmu Valencie o tohoto hráče přinesl většinou dobře informovaný italský novinář Gianluca Di Marzio. Východošpanělský klub však není jediným zájemcem o jeho služby. V Itálii si na něho myslí Spezia, Bologna či AS Řím, přímo ve Španělsku pak bude mít Valencia konkurenci minimálně v Betisu Sevilla. Dá se očekávat, že  zájemců bude přibývat, neboť dle dostupných informací Johnny navštívil Itálii, aby si zařídil italský pas. Až ho získá, tak nebude žádnému klubu zabírat místo v tříčlenné kvótě vyhrazené pro hráče bez evropského pasu. Dle specializovaného serveru Transfermarkt je hráčova aktuální cena 2,5 milionu eur. Mimochodem na mezinárodní scéně je Johnny spoluhráčem valencijského Yunuse Musaha, protože obléká dres reprezentace USA. Johnny měl podobně jako právě valencijský mladík na výběr a mohl reprezentovat i Brazílii, ale rozhodl se pro zemi, kde se narodil. Zatím byl tedy povolán jen k přátelským zápasům a v nominaci pro letošní světový šampionát se neobjevil.

Už koncem listopadu přinesl novinář Daniele Sobis informaci, že by prvním zimním podpisem Valencie mohl být dvaadvacetiletý stoper Vitao, který v současné době obléká také dres Internacionalu, ale tam je pouze do 30. června 2023 na hostování z ukrajinského Šachtaru Doněck, kde má smlouvu ještě o rok delší. Mimochodem Šachtar je zajímavým příkladem tolik propíraného nemíchání politiky do sportu. Vyprávějte o tom hráčům klubu, který od roku 2014 nehrál na vlastním stadionu. Domov měl od té doby postupně ve Lvovu, Charkovu, Kyjevu, no a letos na podzim už své domácí zápasy ve skupině Ligy mistrů hrál v polské Varšavě. Každopádně to jsme odbočili. Ohledně možného příchodu Vitaa na Mestallu není jasné, zda by se jednalo o rozšíření stávajícího počtu středních obránců, nebo zda už tímto směrem Netopýři hledají možnou náhradu pro případ, kdy by některý stávající stoper valencijský klub opustil. Aktuálně je nejvíc otazníků kolem budoucnosti Mouctara Diakhabyho. Tomu končí smlouva na konci aktuální sezóny, tedy v létě roku 2023. To znamená, že už od ledna může beztrestně vyjednávat s kýmkoliv o přestupu, a kdyby k němu došlo až v létě, tak by Mestallu opustil jako volný hráč. Donedávna byli zájemci o Diakhabyho služby například z Turecka, no nyní údajně možnost jeho získání sonduje i Inter Milán. Byly doby, a není to nijak dávno, kdy by ho fanoušci Valencie klidně pustili i zadarmo, neboť byl znám množstvím chyb, nicméně v aktuální sezóně to vypadá, že konečně dozrál a že by z něho mohl být přece jen lídr valencijské obrany. Naštěstí si toho všimlo i vedení Los Che a hráč má mít již na stole návrh nové smlouvy, která by z něho učinila jednoho z nejlépe placených hráčů Netopýrů.

Ale třeba budoucnost Diakhabyho nakonec nebude mít žádnou souvislost se zájmem Los Che o Vitaa. Třeba prostě klub chce jen posílit obranu o nového talentovaného hráče. Vitao fotbalově vyrůstal v Palmeiras, odkud v roce 2019 zamířil do Evropy, konkrétně tedy do již zmiňovaného Šachtaru Doněck. Ostatně tento klub měl v minulých letech ve svých řadách vždy několik Brazilců. Vitao se tedy vydal v jejich stopách. V Šachtaru si od roku 2019 do letošního léta připsal přes 2500 minut ve 36 zápasech a nezahrál si jen ukrajinskou nejvyšší soutěž či ukrajinské pohárové soutěže, ale nastoupil i v zápasech Evropské ligy a Ligy mistrů. Přesto se letos v létě rozhodl pro návrat do vlasti, a to na hostování do Internacionalu. Tam se celkem rychle usadil v základní sestavě a i jeho zásluhou bylo, že se klub umístil v Serii A na konečném 2. místě za vítěznými Palmeiras a že byl Internacional i druhým nejméně inkasujícím týmem ligy. Krom plnění defenzivních povinností se Vitao v rámci Serie A i dvakrát gólově prosadil. Co se týče onoho plnění defenzivních povinností, tak je zajímaví, že si jako stoper za 31 zápasů Serie A připsal jednu jedinou žlutou kartu. Celkem za Internacional dosud odehrál přes 3300 minut ve 38 zápasech. Krom Serie A nastupoval i v Copa Sudamericana. Uvidíme, jak se jeho situace vyvine. Ještě na konci listopadu jeho agent prohlašoval, že je Valencia nekontaktovala a že je Vitao v Internacionalu spokojený, nicméně že zásadní bude postoj Šachtaru Doněck, kterému hráč patří.

Mimochodem Valencia má před zimním přestupovým oknem na soupisce prvního týmu dvě volná místa, neobsazena jsou čísla 10 a 23. Obsadí je v lednu dvojice z brazilského Internacionalu de Porto Alegre?

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.