The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Ohlédnutí za přestupovým létem 2021

Ohlédnutí za přestupovým létem 2021


Před pár dny se uzavřelo letní přestupové okno, během něhož byla Valencia velmi aktivní. Deset hráčů odešlo, zatímco šest naopak klub posílilo. Navíc se Valencii podařilo udržet všechny opory. Trenér Pep Bordalas tak bude mít při skládání zápasových sestav rozhodně z čeho vybírat. Zamíří nové tváře ve velkém do základní sestavy Los Che? A bylo to vlastně z pohledu Valencie úspěšné přestupové období? To se všechno uvidí až časem, ale vy klidně můžete své názory sdělit ostatním fanouškům Valencie hned po dočtení tohoto článku v komentářích.

Záchranné lano od CVC

Řada fanoušků se obávala, že se letos v létě dočká něčeho podobného jako před rokem, kdy často za neadekvátní sumu odešla kostra úspěšného týmu. Kufry si tehdy balili například Dani Parejo, Francis Coquelin, Geoffrey Kondogbia, Rodrigo Moreno či Ferran Torres. A přitom za ně nepřišla žádná náhrada. Letos k tomu však naštěstí nedošlo. Valencijští Netopýři udrželi důležité hráče jako Maxiho Gomeze, Jose Luise Gayu, Daniela Wasse či Goncala Guedese. Jistě, zájem o ně byl. Ale Valencia letos rozhodně nebyla ochotna slevovat z jejich ceny. A tak například anglický Wolverhampton nezískal Guedese ani za 28 milionů eur. Čím to je, že si Valencia mohla dovolit odmítnout takovou nabídku? Krom radikálního řezu z loňského léta je důvodem především smlouva mezi La Ligou a investičním fondem CVC, díky které ke španělským klubům doputovalo nemalé množství peněz. Všechny nejsou určeny jen na přestupy, ale i tak to klubům výrazně pomohlo. Ovšem ani tak se Netopýrům nepodařilo realizovat všechny vysněné obchody. Valencia se například nedokázala dohodnout s Getafe na záložníkovi Mauru Arambarrim či na stoperovi Djenem. Ony neuskutečněné nákupy mají spojitost i s tím, že se Netopýrům nepodařilo zbavit všech postradatelných hráčů. V případě adekvátní nabídky by už v kádru nebyli například Mouctar Diakhaby, Cristiano Piccini, Alex Blanco či Jason.

Odchody

I tak však ve valencijském kádru proběhl značný průvan a klub opustilo hned deset hráčů. Trojice Ferro, Christian Oliva a Patrick Cutrone se po půlroce neúspěšného hostování na Mestalle vrátila do svých klubů. Stoper Ferro do Benficy Lisabon, záložník Christian Oliva do Cagliari a útočník Patrick Cutrone do Wolverhamptonu, odkud však v létě zamířil na další hostování, a to do Empoli. Dva Francouzi ve Valencii skončili s vypršením jejich smluv. Stoper Eliaquim Mangala je nyní bez angažmá, zatímco útočník Kevin Gameiro se vrátil do své vlasti a obléká dres Racingu Strasbourg. Nejbolestivějším letním odchodem je zřejmě ten Kangina Lee, neboť po roce Valencia znovu přichází o svůj velký talentovaný klenot. A zatímco minulý rok v létě jsme si mohli myslet, že šel Ferran Torres do Manchesteru City pod cenou, tak jihokorejského reprezentanta Valencia pustila nakonec úplně zadarmo. Ofenzivní záložník Kangin Lee se pak upsal Mallorce. Zatímco jeho odchodu bude řada fanoušků asi litovat, tak v případě přesunu útočníka Rubena Sobrina do Cadizu tomu tak zřejmě nebude. A to navzdory tomu, že i on odešel víceméně zadarmo. Volným hráčem se stal i stoper Javi Jimenez, který se následně upsal Albacete. Dočasně pak Mestallu opustili stoper Jorge Saenz, který zamířil na hostování do portugalského Maritima, a záložník Vicente Esquerdo, který bude jako host oblékat pro změnu dres Castellonu.

Příchody

Prvním letním příchodem se stal dvacetiletý brankář Giorgi Mamardashvili, který k Netopýrům zamířil formou hostování z Dinama Tbilisi. S Mamardahsvilim se původně počítalo jako s trojkou u áčka a s jedničkou v rezervním týmu VCF Mestalla, ale během předsezónní přípravy při zranění dvojice Jasper Cillessen a Jaume Domenech předvedl gruzínský brankář takové kvality, že je najednou jedničkou u áčka. Valencia ho může odkoupit nastálo za 1 milion eur. Pokud by to stihla do konce tohoto kalendářního roku, tak by ji vyšel dokonce jen na 0,85 milionu eur.

Dalším hostem na Mestalle je stoper Omar Alderete, který přišel z Herthy Berlin. I v jeho případě má Valencia opci na přestup a dle dosavadních výkonů čtyřiadvacetiletého paraguayského reprezentanta se zdá, že i u něj ji východošpanělský klub využije.

Velmi těžká jednání svedla Valencia s Realem Valladolid ohledně čtyřiadvacetiletého útočníka Marcose Andreho. Z původní nabídky zhruba 4 miliony eur musela jít na více než dvojnásobek. Nakonec brazilského útočníka Netopýři získali za 8,5 milionu eur. Mimochodem to byl první valencijský nákup od příchodu Thierryho Correii na konci letního přestupového období v roce 2019. Od té doby přicházely k Los Che posily jen formou hostování. Marcos Andre byl prvním novým hráčem Valencie poté, kdy byla uzavřena již výše zmiňovaná smlouva mezi La Ligou a investičním fondem CVC.

Netopýři se tak se zvýšenou finanční jistotou nebáli realizovat přímo přestupy. Dalším se stal pravý obránce či pravý záložník Dimitri Foulquier z Granady. Starý známý valencijského trenéra Pepa Bordalase ze společné sezóny v Getafe vyšel Valencii prozatím na 2,6 milionu eur. Bonusy pak můžou přestupovou částku za osmadvacetiletého hráče zvýšit až na 3,2 miliony eur.

Valencia byla oproti očekávání na přestupovém trhu aktivní i v poslední den přestupového okna. Po odchodu Rubena Sobrina klub hledal do útoku náhradu a nakonec získal Huga Dura z Getafe. Jednadvacetiletý útočník, který před dvěma lety nechtěně přispěl k triumfu Valencie v Copa del Rey, přichází na hostování, které však Netopýři mohou přeměnit na trvalý přestup, a to za 4 miliony eur.

Poslední letní posilou valencijských Netopýrů se však stal až sedmadvacetiletý Helder Costa, který z anglického Leedsu přichází rovněž na hostování. Klub v oficiálním prohlášení opci na přestup v jeho případě nezmiňoval, nicméně dle španělských médií Valencia může hráče odkoupit za 20 milionů eur. Angolský rodák s portugalským pasem se nejlépe cítí na křídlech.

Plná šatna Netopýrů

Prvoligové týmy mohou mít ve Španělsku v kádru pětadvacet hráčů a Valencia po letním přestupovém období hlásí plný stav. Ironií je, že v kádru prvního týmu jsou zapsáni brankáři Jaume Domenech, Jasper Cillessen a Cristian Rivero, ale v bráně nastupuje Giorgio Mamardashvili, který je oficiálně hráčem rezervního celku VCF Mestalla. Krom gruzínského gólmana se do ideální základní sestavy trenéra Pepa Bordalase z nových posil protlačil ještě stoper Omar Alderete. Jak na tom budou ostatní, to ještě nemůžeme posoudit, protože útočník Marcos Andre přišel na Mestallu těsně před zápasem s Deportivem Alaves, ve kterém dostal pár minut alespoň jako střídající hráč, no a trojice Dimitri Foulquier, Hugo Duro a Helder Costa přišla dokonce až po zápase proti baskickému týmu, takže ještě neměli příležitost za Los Che nastoupit. Nyní probíhá reprezentační přestávka, takže prvně budou moct nastoupit až příští víkend na hřišti Osasuny.

Fanoušky jistě zajímá odpověď na otázku, jak trenér Pep Bordalas využije tak širokého kádru, když bude Valencia hrát v této sezóně jenom dvě soutěže, tedy krom La Ligy už jen španělský pohár Copa del Rey. A promluví do ideální jedenáctky dle Pepa Bordalase nové posily? Už jsme zmiňovali, že Giorgio Mamardashvili a Omar Alderete se v ní usadili celkem pevně. Ale co ostatní, jaké mají šance? Přesune se třeba Goncalo Guedes časem zpět na levý kraj zálohy a bude v útoku nastupovat dvojice Maxi Gomez a Marcos Andre? Nebo se naopak do základní sestavy protlačí Helder Costa na úkor Denise Cherysheva? A jak bude využíván Dimitri Foulquier, bude alternativou za Thierryho Correiu nebo budou nastupovat oba, přičemž jeden z nich by hrál pravou zálohu? A kdo by v tom případě přišel o místo v sestavě? Carlos Soler asi těžko, takže by se jen přesunul do středu zálohy a tam by spolupracoval s jedním z tria Uros Racic, Daniel Wass a Hugo Guillamon. Každopádně nové posily přinášejí mnoho možností a snad se už nedočkáme situace, kterou jsme viděli v zápase s Granadou, kdy valencijský trenér Pep Bordalas dlouho nestřídal, protože na lavičce prostě neměl k dispozici tak kvalitní hráče, kteří by mohli přinést zásadní impuls do hry týmu. A jak to vidíte vy? Upřednostňujete pokračování dosavadní základní sestavy nebo byste ji oživili o nějakou tu letní posilu? A jaká posila se v letošní sezóně nejvíce prosadí a která bude naopak zklamáním?

  • Predpokladám, že ak by niet dohody medzi LaLigou a CVC, tak vedenie *1* nedotiahne ani toho Foulquira z Granady *37* a nie to Andrého z Valladolidu za 8M€ *14* Ináč tie odchody sú opäť o ničom, ale stále lepšie aspoň na ušetrených platoch *9* Sklamalo ma, že Murthy s Coronom nedokázali dotiahnuť žiadneho záložníka *26* Povedal by som, že málo sa snažili *31*