The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

OFICIÁLNĚ: Třetí letní posilou áčka Valencie je Dimitri Foulquier

OFICIÁLNĚ: Třetí letní posilou áčka Valencie je Dimitri Foulquier


VIDEO - Před týdnem nastoupil osmadvacetiletý Dimitri Foulquier v ligovém utkání za Granadu proti Valencii, nyní však už bude oblékat právě dres valencijských Netopýrů. Zkušený Francouz se tak znovu setká s trenérem Pepem Bordalasem, s kterým jednu sezónu působil v Getafe. Valencii vyjde nová posila v součtu pevné částky a budoucích bonusů na necelé 4 miliony eur. Univerzál především pro prostor u pravé postranní čáry s Netopýry podepsal smlouvu do roku 2025.

K základu dohody mezi kluby došlo během čtvrtka a hned poté Foulquier vyrazil na cestu z Andalusie na východošpanělské pobřeží, kam dorazil už ve čtvrtek večer. V pátek ráno se podrobil lékařské prohlídce, před níž stihl prohodit pár slov s čekajícími novináři. Mimo jiné řekl, že třebaže dosud není nic oficiálního, tak že ho těší, že může být ve Valencii a dále pronesl pochvalná slova na práci valencijského trenéra Pepa Bordalase, s kterým se Foulquier dobře zná ze sezóny 2018/2019, kdy spolu působili v Getafe. Následně se ale až nezvykle dlouho čekalo na oficiální potvrzení přestupu, neboť kluby řešily ještě poslední smluvní náležitosti. Do kanceláří klubu k podpisu smlouvy tak zamířil až dnes večer a teprve před pár minutami jsme se konečně dočkali oficiálního stvrzení přestupu, a to skrze následující oznámení na klubovém webu valencijských Netopýrů: „Valencia CF dosáhla dohody s Granadou CF o začlenění Dimitriho Foulquiera. Osmadvacetiletý krajní bek podepsal svou novou smlouvu toto pondělí na další čtyři sezóny, tedy do 30. června 2025. Francouzský hráč přichází na Mestallu poté, co hrál za Stade Rennes, RC Strasbourg, Getafe CF, Watford FC a Granadu CF.“

Dimitri Christophe Foulquier se narodil 23. března 1993 v obci Sarcelles, což je předměstí Paříže. Záhy se ale s rodinou přestěhoval na Guadeloupe, odkud pocházeli jeho rodiče. Na karibském souostroví začal Foulquier i s fotbalem. V roce 2007 si ho na jednom mezinárodním turnaji všimli skauti francouzského celku Stade Rennes, do jehož akademie se poté připojil. V dresu Stade Rennes Foulquier v roce 2011 debutoval ve francouzské Ligue 1 a ve své první sezóně mezi profesionály si zahrál dokonce i v Evropské lize, a to proti Atleticu Madrid na jeho nyní již bývalém stadionu Vicente Calderona. V roce 2013 Foulquier prvně zamířil do Granady, zatím jen na roční hostování, ale v roce 2014 ho andaluský klub získal na stálo. V roce 2017 přestoupil do anglického Watfordu, z kterého následně hostoval postupně jednu sezónu ve francouzském Racingu Strasbourg a jednu sezónu ve španělském Getafe. V sezóně 2019/2020 dostal konečně šanci ve Watfordu, ale herního vytížení se moc nedočkal a už v zimě putoval do konce sezóny na hostování do známého prostředí Granady, která ho pak z Anglie v létě roku 2020 vykoupila nastálo. Respektive na rok, protože nyní Foulquier mění dres znovu a stává se Netopýrem.

Co se týče hráčovy reprezentační kariéry, tak v mládežnických kategoriích oblékal dres Francie, s kterou například v roce 2013 oslavil titul na světovém šampionátu věkové kategorie U20. Finálový zápas mezi Francií a Uruguají tehdy rozhodoval penaltový rozstřel a posledním úspěšným střelcem byl právě Foulquier. Na seniorské úrovni ale reprezentuje Guadeloupe. Jelikož je karibské souostroví zámořským departmentem Francie, tak Guadeloupe nemůže být členem FIFA, tedy například na světovém šampionátu se ho nedočkáme. Guadeloupe je alespoň členem CONCACAF (fotbalové konfederace Severní a Střední Ameriky a Karibiku) a může se tak účastnit jejích soutěží, například Gold Cupu. Mimochodem debutu se v dresu Guadeloupe dočkal pod trenérem Jocelynem Anglomou, což je jméno všem valencijským fanouškům jistě velmi dobře známé.

Jednání mezi Valencií a Granadou se ze začátku jevila být celkem rychlá a bezproblémová, ale jak už bylo zmíněno, tak v posledních dnech se ještě táhla, třebaže už Foulquier ve Valencii v pátek absolvoval lékařskou prohlídku. Andaluský celek původně za svého hráče požadoval částku 4 miliony eur, ale to dle dostupných informací rozhodně inkasovat nebude. Výše přestupové částky se dle jednotlivých zdrojů mírně liší. Koncem minulého týdne média uváděla, že Los Che nyní zaplatí pevnou částku zhruba 2,5 milionu eur a ve formě budoucích bonusů by mohli doplatit maximálně další 1 milion eur. Právě kvůli otázce budoucích bonusů se ale jednání mezi kluby táhla i po páteční hráčově lékařské prohlídce ve Valencii. Granada chtěla vyjednat bonusy tak, aby na ně dobře dosáhla. Později se tak objevila informace, že by se kvůli tomu pevná částka lehce navýšila na 2,6 milionu eur, zatímco možné bonusy by byly sice pro Granadu relativně dobře dosažitelné, ale zároveň by byly lehce sníženy, takže by se celková přestupová částka vyšplhala jen na 3,2 milionu eur. Na bonusech by tak Los Che doplatili maximálně 0,6 milionu eur. I tato suma má být dle posledních informací rozdělena a 0,3 milionu eur by prý Valencia Granadě doplatila už poté, kdy by Foulquier za Netopýry odehrál pouhých deset utkání. Ani zbytek bonusů by pak pro andaluský klub nebyl zcela nedosažitelný. Ovšem určitou část přestupové sumy bude inkasovat i Watford, odkud Foulquier před rokem do Granady zamířil.

Co může Foulquier Valencii přinést? Když se podíváme na jeho statistiky, tak většinu zápasů odehrál jako pravý obránce. Na tomto místě měla Valencia dlouhodobě problémy, vždyť v posledních letech na tomto postu nejčastěji hrával záložník Daniel Wass. Nicméně v průběhu minulé sezóny šel s formou nahoru Thierry Correia, který se tak na pravém kraji obranné řady stal jedničkou. Foulquier by mu tak mohl krýt záda a Wass by pak byl k dispozici v záložní řadě. Zároveň to není dobrá zpráva pro Cristiana Picciniho, kterého bohužel hodně limitují zranění. Ostatně i v současné době je na marodce. To je tedy jedna možnost Foulquierova využití. Ovšem podíváme-li se jen na statistiky ze sezóny 2018/2019, kdy hostoval v Getafe a kdy tedy působil pod vedením současného trenéra Los Che Pepa Bordalase, tak tehdy se na pravém kraji obrany moc často neobjevil, naopak v drtivé většině zápasů nastupoval jako pravý záložník. Bordalas by ho tak i nyní mohl využívat na kraji středové řady v pozici před Correiou. Ostatně v Getafe takto nevyužíval jen Foulquiera, ale i další klasické krajní beky, jako třeba Damiana Suareze či Allana Nyoma. Pro střed zálohy by pak měl k dispozici nejen Wasse, ale třeba i Carlose Solera, kterého na začátku letošní sezóny staví právě na pravý kraj záložní řady, a Yunuse Musaha, který pro změnu jako pravý záložník hrával ve Valencii v minulé sezóně. Nicméně Bordalas už deklaroval, že on chce amerického reprezentanta využívat ve středu zálohy. Jinak Foulquier v kariéře dost zápasů odehrál i jako levý obránce a v ojedinělých případech zaskočil i ve středu defenzivní linie. Bordalas tedy s jeho příchodem získal hned několik možností pro tvorbu sestavy.

Uvítací video valencijského klubu:

  • Doufám, že teď Musah nebude dostávat míň prostoru. *7*

  • Však Bordalás mu nájde jeho miesto v zostave *9*

  • V odpovědi na: JakubOcko

    Teoreticky by to tak být nemuselo, protože Bordalas dle všeho s Musahem počítá spíš do středu zálohy, ne na pravý kraj. Tak se to alespoň píše ve španělských médiích. Když ve středu zálohy nastoupil v přípravě proti Atromitosu, tak to působilo dobře, bohužel ještě před poločasem ho jeden ze soupeřů poslal na marodku, z které se vrátil až teď proti Alavesu. Takže teprve v budoucnu uvidíme, jaké s ním má Bordalas vlastně plány. V prvním přípravném utkání proti Villarrealu totiž nastoupil v rozestavení 4-4-2 dokonce v útoku. Tam byl v roli, jakou v Bordalasově ideální sestavě hrává Guedes, a podporoval klasického hroťáka, kterým byl tehdy Sobrino.