The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vicente Guaita by se mohl vrátit do Valencie

Vicente Guaita by se mohl vrátit do Valencie


Před rokem na Mestallu zamířil holandský reprezentační gólman Jasper Cillessen, ale vysoká očekávání úplně nenaplnil. Jeho budoucnost v klubu tak je minimálně nejistá a sportovní ředitel Los Che Cesar Sanchez už prý pro jistotu monitoruje potenciální posily. Cesar před lety za Netopýry sám chytal a nyní by údajně mohl zpět na Mestallu přivést svého někdejšího spoluhráče.

V této sezóně jsou na soupisce prvního týmu Netopýrů Jasper Cillessen a Jaume Domenech. Třetím gólmanem je Cristian Rivero, který chytá za rezervní celek VCF Mestalla, ale často se v této sezóně dostal i do zápasové nominace áčka, neboť i brankáři pobývali nějaký čas na marodce. Jasnou jedničkou měl být Cillessen, který přišel v létě loňského roku z Barcelony výměnou za dosavadní jedničku Neta. Valencijské fanoušky však od začátku příliš nepřesvědčoval a později to byl právě on, kdo na delší čas zamířil na marodku. Jedničkou se tak stal Jaume, ale za defenzivně často špatně pracujícími Netopýry to měl těžké a nakonec se do branky krátce před přerušením fotbalových soutěží kvůli pandemii koronaviru vrátil Cillessen. I tak je Holanďan největším kandidátem odchodu. Jaume už dokázal, že dokáže fungovat jako spolehlivá dvojka, a Cristian Rivero, který před časem prodloužil v klubu smlouvu, zamíří pravděpodobně do některého z celků Segunda Division, aby se dočkal většího vytížení na vyšší úrovni. Je tu však ekonomická stránka věci. Cillessen přišel za Neta víceméně v rámci jakési výměny s Barcelonou, nicméně oficiálně byl Cillessenův příchod samostatnou transakcí a stejně tak i Netův odchod. Ve finanční fair play tak Cillessen vyšel zhruba na 30 milionů eur a za tuto či podobnou sumu ho Los Che prodají jen těžko. Přitom by to bylo potřeba, aby finanční fair play zůstala vyrovnaná.

Pochyby o možnosti zbavit se přijatelným způsobem Cillessena však nemohou bránit tomu, aby se Valencia nerozhlížela po případných alternativách za holandského gólmana. Mezi brankáři, kteří často mají cenovku vyšší než 20 milionů eur, se jako vhodná posila pro Valencii jeví třiatřicetiletý Vicente Guaita, který třetím rokem hájí svatyni Crystal Palace v anglické Premier League. Je zde několik důvodů, proč by mohl být návrat Guaity na Mestallu dobrým řešením. Sportovní ředitel Valencie Cesar Sanchez Guaitu dobře zná z dob společného působení u Los Che a určitě tak dokáže posoudit, zda by byl pro Netopýry přínosem. Guaita je odchovancem Netopýrů a prostředí v klubu tak zná opravdu velmi dobře, neboť nepůsobil nejen v mládežnických týmech či v rezervním celku, ale na kontě má i několik sezón za áčko. V anglické nejvyšší soutěži působí v řekněme spíše průměrném týmu, ale z hlediska individuálních výkonů je hodnocen jako jeden z nejlepších brankářů z celé Premier League. Rozhodně tak nejsou na místě případné obavy, že je už třiatřicetiletý Guaita ve svém věku za zenitem. Zájem o něj ostatně má mít i Manchester City, no a když se v Anglii rozšířila informace o zájmu Valencie, tak sociální sítě zaplnily smutné statusy fanoušků Crystal Palace. Neposledním pozitivem Guaitova případného přestupu na Mestallu by byla i jeho cena, neboť v Crystal Palace Guaita působí již třetím rokem a jeho smlouva má platnost jen do roku 2021. Letos v létě tak má anglický celek víceméně poslední příležitost hráče alespoň slušně zpeněžit. Dle specializovaného serveru TransferMarkt může být Guaitova aktuální cena zhruba 6 milionů eur.

Cesar Sanchez se s Guaitou potkal hned v první sezóně klubového odchovance ve valencijském áčku. Guaita, který byl v klubu od svých osmi let, měl v sezóně 2008/2009 krýt záda Renana Brita, ale když se tento Brazilec hned na podzim zranil, tak se bohužel rychle ukázalo, že Guaita ještě nemá potřebné kvality, aby hájil branku Los Che. Proto hned v zimním přestupovém období v lednu roku 2009 na Mestallu zamířil právě Cesar Sanchez, kterému mimochodem v té době bylo už osmatřicet let a řada fanoušků tak nad jeho příchodem jen kroutila hlavami. Cesar si však příznivce Los Che rychle získal a nakonec v klubu působil až do roku 2011. Ale zpět k průběhu Guaitovy kariéry. V létě roku 2009 zamířil nabírat zkušenosti do druholigového Recreativa Huelva, kde si vedl velmi dobře a získal dokonce Zamora Trophy pro nejméně inkasujícího gólmana Segunda Division. V létě roku 2010 se vrátil na Mestallu, kde měl plnit až roli trojky za veteránem Cesarem a za nově příchozím Moyou, ale zranění obou zmiňovaných katapultovalo Guaitu mezi tři tyče, kde si tentokrát vedl natolik dobře, že již svým konkurentům nedal šanci k prosazení. V létě roku 2011 přišla Guaitovi konkurence v podobě Diega Alvese a dlouhou dobu se oba gólmani v brance víceméně pravidelně střídali. V sezóně 2012/2013 si vedl lépe Španěl a na konci tohoto ročníku za něho například Arsenal Londýn nabízel nemalou částku, ale vedení Los Che tehdy odmítlo Guaitu prodat, protože na něm chtělo do budoucna stavět. V následující sezóně však od začátku dostával více důvěry naopak Diego Alves, zatímco Guaita si zahrál pouze v obdobích, kdy byl Brazilec zraněn. Svoje šance však nevyužil a naopak často chyboval. Proto se v létě roku 2014 na Mestalle domluvil na ukončení smlouvy a následně jako volný hráč odešel do Getafe, kde strávil další čtyři sezóny, než znovu jako volný hráč zamířil v létě roku 2018 do Crystal Palace, kde působí dosud.