The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Jak se v létě změní střed valencijské obrany?

Jak se v létě změní střed valencijské obrany?


Valencia má v této sezóně na soupisce prvního týmu čtyři stopery, ovšem ukázalo se, že pravděpodobně ne všichni jsou dostatečně kvalitní, respektive u někoho může být problémem ještě určitá nevyspělost, což však nemůže být omluvou. Pokud chce Valencia dosáhnout vytyčených cílů, tak potřebuje pevnou defenzívu. Proto se dá očekávat, že se v létě dočkáme ve středu obrany Los Che personálních změn, no a už se objevují i jména potenciálních posil.

Současný stav

Nejzkušenějším a z pohledu fanoušků pravděpodobně i nejlepším stoperem Netopýrů je už třiatřicetiletý Ezequiel Garay, jehož věk řadí rovněž do pozice veterána týmu. Ovšem ani ve fotbalově pokročilém věku nemá problémy s výkonností. S čím však už problémy má, to je zdraví. V této sezóně se zranil v tu nejhorší možnou chvíli, a to těsně po uzavření lednového přestupového okna a těsně před termínem pro odevzdání soupisek pro jarní část evropských pohárů příslušným orgánům UEFA. Garay si poškodil kolenní vazy, což ho vyřadilo ze hry pro zbytek sezóny. Později se navíc stal prvním hráčem ze španělské nejvyšší soutěže, u kterého byla potvrzena nákaza novým koronavirem. Od začátku února tak bývalý argentinský reprezentant nemohl pomáhat svým spoluhráčům na hřišti, no a bylo to znát. V tuto chvíli není ani jisté, zda bude Netopýrem i v příští sezóně, neboť smlouva mu na Mestalle končí už toto léto a k jejímu prodloužení ještě nedošlo. Teoreticky tak již může o své budoucnosti jednat s kýmkoliv a následně ho v létě jako volný hráč posílit.

Parťákem Garaye ve středu valencijské obrany bývá v ideálním případě brazilský stoper Gabriel Paulista, který už letos získal i španělský pas a v několika rozhovorech se nechal slyšet, že by se nebránil případnému reprezentování Španělska. Oproti Garayovi má Gabriel občas přece jen větší sklony k možným chybám, ale na druhou stranu je ukázkovým příkladem klubové oddanosti a vysoké bojovnosti, kterou ukázal například v loňské sezóně ve vypjatém čtvrtfinále Copa del Rey proti Getafe. Že ale přehnaná bojovnost může být i na škodu, to se ukázalo v této sezóně, kdy byl Gabriel celkem zbytečně vyloučen v posledním utkání základní skupiny Ligy mistrů na hřišti Ajaxu a následně kvůli dvouzápasovému trestu nemohl zasáhnout ani do jednoho utkání osmifinále proti Atalantě. Nicméně i tak s ním panuje ve Valencii spokojenost a už letos by se měla o rok prodloužit jeho smlouva, která přitom vyprší až v roce 2022.

Třetím do party stoperů, kteří už na Mestalle působili v minulé sezóně, je Mouctar Diakhaby. Třiadvacetiletý Francouz si však dosud přízeň fanoušků nevybojoval, to spíše naopak. Když působil ve dvojici s Garayem či Gabrielem, tak ještě defenziva Los Che nějakým způsobem fungovala, ale když nehrál pod jejich přímým vedením, tak působila obrana Netopýrů až moc chaoticky. Diakhaby má rovněž na kontě celou řadu penaltových zákroků či jiných chyb. Bohužel pro něj se v tom asi nejhorším světle za celé své působení u Los Che ukázal těsně předtím, než byly všechny fotbalové soutěže kvůli koronavirové pandemii přerušeny, takže fanoušci Los Che mají v živé paměti jeho dva penaltové zákroky v odvetném osmifinále Ligy mistrů proti Atalantě. Drtivá většinu valencijských příznivců by tak nyní byl určitě pro jeho odchod, nicméně nebylo by to unáhlené? Ve svém věku má pořád prostor pro herní růst, samozřejmě v případě, že mu bude po boku nějaký zkušený kolega. Krom toho by za něho Valencia letos v létě určitě nedostala 40 milionů eur. Tolik prý loni v létě nabízel anglický Wolverhampton. Nabízí se tedy otázka, zda ho prodat alespoň za pár milionů nebo zda nebude lepší mu dát přece jen ještě šanci. Třebaže sám Diakhaby bohužel leckdy nepředvádí, že by si ji zasloužil.

Staronovým stoperem se na Mestalle během loňského léta stal Eliaquim Mangala. Mnohem zkušenější Diakhabyho krajan se po několika letech vrátil k Netopýrům, u kterých již z Manchesteru City hostoval v sezóně 2016/2017. Tentokrát do Valencie přišel jako volný hráč, ale bohužel po dvou letech, kdy ho často trápily zdravotní problémy. Od začátku bylo zřejmé, že je u Los Che jen do počtu, aby měli trenéři, nejdříve ještě Marcelino Garcia Toral, ale od začátku září už Alberto Celades, k dispozici v kádru prvního týmu alespoň čtyři stopery. Příležitostí mnoho nedostával, poprvé si kvůli rozsáhlé marodce zahrál až koncem listopadu. Když pak měl valencijskou obranu držet při absencích Garaye a Gabriela, tak o jednom víkendu odehrál ligové utkání s Atleticem Madrid (remíza 2:2), v týdnu pak úvodní osmifinále Ligy mistrů proti Atalantě Bergamo (porážka 1:4), ale další ligové utkání o následujícím víkendu proti Realu Sociedad (porážka 0:3) už fyzicky nezvládl a o poločasové pauze musel být kvůli zranění střídán. Později byl i on jedním z valencijských hráčů pozitivně testovaných na koronavir. Jeho budoucnost u Netopýrů je dosti nejasná, spíše však lze předpokládat jeho letní odchod.

Ve zmiňovaném utkání proti Realu Sociedad Mangalu na hrací ploše vystřídal dvacetiletý Hugo Guillamon, což je jinak hráč rezervního celku VCF Mestalla, ale vzhledem k rozsáhlé marodce valencijského áčka se několikrát dostal do nominace prvního týmu, no a v utkání v San Sebastianu za áčko Los Che i debutoval. Guillamon je věrným souputníkem Ferrana Torrese v mládežnických reprezentačních výběrech a spolu tak vybojovali zlato na evropském šampionátu U17 v roce 2017, stříbro na světovém šampionátu U17 v roce 2017 a zlato na evropském šampionátu U19 v roce 2019. Leckdo by tak na základě výše uvedeného řekl, že se jedná o nadějného stopera Valencie pro budoucnost, nicméně to není vůbec jisté. Smlouva s Netopýry mu končí už letos v létě a donedávna se nikdo nezabýval jejím možným prodloužením. Změnit se to mělo s příchodem Cesara Sancheze na post sportovního ředitele, ale je otázkou, zda již není pozdě. Silný zájem má mít totiž o Guillamona Barcelona, které nevadí ani hráčův menší vzrůst.

Budoucnost?

Pokud někteří stávající stopeři Valencii opustí, tak samozřejmě bude potřeba je alespoň adekvátně nahradit a média už nabízejí první jména hráčů, kteří by v létě mohli na Mestallu zamířit. Server PlazaDeportiva uvádí, že trenér Celades má o možném posílení středu obrany jasno, jeho favoritem má být dvaadvacetiletý Jorge Mere a valencijský kouč už na něho měl upozornit sportovního ředitele. Mere fotbalově vyrůstal v Realu Oviedo a ve Sportingu Gijon, za který odehrál i jednu prvoligovou sezónu, po níž zamířil v létě roku 2017 do Německa, kde působí v celku 1. FC Koln. S tím nakoukl dokonce i do pohárové Evropy, kde odehrál několik utkání v Evropské lize. Za hráče základní sestavy ho však označit nemůžeme. Celadesovu důvěru však očividně má, přičemž její původ musíme hledat v době, kdy současný valencijský trenér působil u mládežnických reprezentačních výběru Španělska, za něž toho Mere dost odehrál. Podle serveru PlazaDeportiva by se hráčova cena mohla pohybovat kolem částky 7 milionů eur, třebaže má v německém klubu smlouvu až do roku 2023.

I další možná posila valencijské defenzivy je mladá a působí v německé Bundeslize. Na mysli máme dokonce teprve dvacetiletého Evana N´Dickeho z Eintrachtu Frankfurt. Urostlý mladý Francouz je ve Frankfurtu od roku 2018, kdy přišel zhruba za 6 milionů eur ze svého rodného Auxerre. N´Dicka má ve Frankfurtu rozhodně lepší pozici než Mere v 1. FC Koln. V minulé ligové sezóně chyběl jen sedmkrát, ze začátku letošní to bylo sice horší, ale od listopadu už absentoval jen jednou. V Evropské lize pak má za poslední dvě sezóny na kontě víc jak patnáct utkání. Dá se tedy předpokládat, že jeho pořizovací cena by byla vyšší než u výše jmenovaného Španěla. Dle specializovaného serveru TransferMarkt je jeho současná cena více než 20 milionů eur a vzhledem k tomu, že má N´Dicka ve Frankfurtu smlouvu až do roku 2023, tak Eintracht může být při vyjednáváních neústupný. Krom toho je dle serveru PlazaDeportiva o tohoto hráče zájem i u takových klubů, jako jsou Real Madrid či Liverpool.

Server SuperDeporte jako přestupový cíl Valencie pro posílení středu obrany uvádí jiného mladíka. Jednadvacetiletý Diogo Leite je hráčem FC Porto. Za první tým toho sice tento urostlý mladík ještě mnoho neodehrál, ale právě toho by Netopýři chtěli využít a získat ho dřív, než stihne více prorazit a tím i navýšit svoji cenu. O jeho kvalitách svědčí však například to, že je vítězem mládežnické obdoby Ligy mistrů (tzv. UEFA Youth League) ze sezóny 2018/2019, kde Porto ve finále porazilo anglickou Chelsea. Krom toho prošel všemi mládežnickými reprezentačními výběry Portugalska, aktuálně je nezpochybnitelným členem základní jedenáctky ve výběru věkové kategorie U21. Dle specializovaného serveru TransferMarkt je jeho současná cena zhruba 7 milionů eur. S Portem má uzavřenou smlouvu do roku 2023.

Zatímco dosud jsme ve výčtu možných posil jmenovali nadějné mladíky, kteří si na světové scéně teprve musejí udělat jméno, tak posledním v řadě je naopak zkušenost sama a sběratel úspěchů. Server ElDesmarque s odvoláním na italský list Corriere dello Sport uvádí, že by se Netopýři mohli pokusit získat již čtyřiatřicetiletého Diega Godina. Toho Diega Godina, který jako obránce Villarrealu či hlavně Atletica Madrid mnohokrát trápil útočníky Los Che. V madridském celku se vypracoval na jednoho z nejlépe hodnocených stoperů světa a posbíral mnoho trofejí, triumfoval například v La Lize, Copa del Rey, španělském Superpoháru, dvakrát v Evropské lize a dokonce třikrát v evropském Superpoháru. Krom toho je samozřejmě i pravidelným reprezentantem Uruguaje, za níž odehrál už více než sto padesát zápasů. V létě 2019 zamířil po dlouhých letech v Atleticu Madrid jako volný hráč do Interu Milán, kde nastupuje celkem pravidelně, nicméně dle médií s ním prý pro příští sezónu už trenér Conte nepočítá. Toho by ráda využila Valencia v případě, že se jí nepodaří udržet Garaye. Místo jednoho zkušeného veterána by tak přivedla jiného, možná dokonce ještě zkušenějšího.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.