The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vrátí se zapuzený mladík na Mestallu?

Vrátí se zapuzený mladík na Mestallu?


V posledních dnech je v médiích blízkých valencijskému klubu často zmiňováno jméno jednadvacetiletého Gonzalo Villara. V roce 2018 za poněkud dramatických okolností u Netopýrů skončil, ale teď se zdá, že by se mohl na Mestallu vrátit. Co by bylo dobré o jeho případu vědět? To se dočtete v našem článku.

Od fotbalových začátků po léto 2018

Gonzalo Villar pochází z Murcie, ale fotbalově vyrůstal o něco severněji, a to v Elche. To platilo do roku 2015, kdy zamířil do Valencie. U Netopýrů působilo nejprve v mládežnických celcích, z kterých se na sezónu 2017/2018 přesunul do rezervního celku VCF Mestalla hrajícího Segunda Division B. V květnu 2018 dokonce poprvé nastoupil za valencijské áčko, třebaže jen v přátelském utkání proti arabskému celku Al-Nassr. Villar odehrál první poločas a přímo na trávníku se tak potkával s bývalými hvězdami světového fotbalu, které při této příležitosti dres arabského týmu oblékly. Do utkání zasáhli například Deco, Hernan Crespo, Alessandro Del Piero či Ronaldinho. Následně byl Villar nominován i k ligovému utkání proti Gironě, ale na hřiště se nedostal. A pak přišlo léto roku 2018.

Villar proti Valencii

Co se tehdy stalo? Valencijský klub si byl vědom hráčových kvalit a nabídl mu proto novou smlouvu, dle slov tehdejšího generálního ředitele Mateu Alemanyho se jednalo o dosti nadstandardní smlouvu. V tu chvíli mu u Netopýrů zbýval poslední rok smlouvy. Na tento fakt měli jiný názor hráčovi agenti z agentury Media Base Sports, kterou v roce 2009 založil Per Guardiola, což je bratr bývalého hráče Barcelony a současného trenéra Manchesteru City. Ti totiž přišli s tím, že Villar s Valencií uzavřel smlouvu jako nezletilý a že s ohledem na ustanovení příslušných zákonů už vypršela a žádali od Valencie prohlášení o tom, že je Villar volným hráčem. V tu chvíli už totiž měli mít domluveno, že hráč zamíří do jednoho z klubů, který patří do vlastnictví skupiny Abu Dhabi United Group. Mimo Španělsko tato skupina vlastní například Manchester City, New York City či Melbourne City, ve Španělsku pak vlastní Gironu, která se měla stát Villarovým novým působištěm. Valencia si však stála za svým a Mateu Alemany prohlásil, že vzhledem k vývoji situace klub stáhl návrh na prodloužení Villarovy smlouvy a že je hráč určen k prodeji, ale že kupující musí vyplatit výkupní klauzuli ve výši 8 milionu eur. Kdyby v té době měla agentura Media Base Sports pravdu se svým výkladem ohledně hráčovy smlouvy, tak by pravděpodobně celá věc putovala k soudu, nicméně to se nestalo, tedy je zřejmé, na čí straně byla pravda. Villar se poté se svými agenty rozešel a do kanceláří klubu zamířil za doprovodu rodičů s omluvou, nicméně Mateu Alemany ze svého postoje neustoupil a dál trval na hráčově odchodu s tím, že není možné mít u Netopýrů hráče, který se dokázal tak zásadně postavit proti vlastnímu klubu. Nakonec Villar zamířil do Elche, kde fotbalově vyrůstal.

V Elche od zranění až do národního týmu

Elche svého odchovance získalo celkem levně, média uvádějí částku kolem 200 tisíc eur. Ve smlouvě však bylo uvedeno, že 80 % hráčových práv bude nadále držet Valencia, která zároveň bude mít do budoucna i právo přednostní koupě či reakce na nabídku ke koupi ze strany jiného klubu. Tyto body ze smlouvy z roku 2018 nabývají v těchto dnech na důležitosti, ale k tomu se ještě dostaneme. V Elche má Villar smlouvu do roku 2021 a výkupní klauzuli 25 milionů eur. V první sezóně u týmu, ve kterém například dříve hostoval valencijský odchovanec Carles Gil, ho bohužel na několik měsíců ze hry vyřadilo zranění. Na letošní sezónu se však připravil velmi dobře a od začátku sezóny patří do základní sestavy Elche. Několik zápasů svého týmu v Segunda Division však musel vynechat, protože během loňského podzimu začal být povoláván do španělského národního týmu věkové kategorie U21 a druhá nejvyšší španělská soutěž nedrží v nejvyšších soutěžích tradiční reprezentační přestávky.

Zimní přestupové okno 2020

V čase se dostáváme do současnosti, tedy do letošního ledna a (což je nejdůležitější) do otevřeného zimního přestupového období. Villar si totiž svými výkony, díky kterým se dostal až k reprezentačnímu dresu, řekl o pozornost hned několika klubů. Spekuluje se o zájmu Atalanty, Juventusu či Evertonu. Nejvážnějším zájemcem se však jeví AS Řím, který už na stůl Elche položil i první nabídku, a to ve výši 3 miliony eur. Tuto nabídku však Elche odmítlo. Ono je důležité si uvědomit, co jsme psali výše o smlouvě o přestupu Villara z Valencie. Současný  hráčův zaměstnavatel má jen 20 % hráčových práv, zatímco zbytek drží Netopýři. Pokud by tedy teoreticky Villar do Říma opravdu odešel za 3 miliony eur, tak by do pokladnice Elche putovala jen pětina, tedy zhruba 600 tisíc eur, zatímco zbytek by zamířil na účty Valencie. Elche proto vyhlásilo, že se nemíní zabývat nabídkami nižšími než 7 milionů eur. Podívejme se tedy teoreticky na případ, že by Řím svoji nabídku vylepšil a odhodlal by se vyplatit oněch požadovaných 7 milionů eur, což by bylo více než dvojnásobek jeho nabídky původní. Pokud by se Villar za tuto částku stal hráčem římského AS, tak by Elche bralo 1,4 milionu eur, zatímco Valencia by inkasovala 5,6 milionu eur.

K přestupu Villara do jiného klubu však má co říct i Valencia, nejde jen o to, že budou na Mestalle čekat, až jim doputují peníze. V okamžiku, kdy by Elche něčí nabídku přijalo, tak se  totiž Valencii rozbíhá lhůta 72 hodin, během které mohou Netopýři prohlásit, že chtějí Villara přivést zpět. Valencia však Elche nemusí platit celou sumu nabídnutou jiným týmem, ale jen tu část, která je pro Elche určená, tedy 20 % z celkové částky nabídnuté jiným týmem. Nabídku Říma ve výši 3 miliony eur však Elche nepřijalo, tedy Valencia zatím nemusela nijak reagovat. Pokud by Řím například nabídl zmiňovaných 7 milionů eur a Valencia by se rozhodla, že chce Villara zpět, tak by musela Elche vyplatit 1,4 milionu eur.

Nejpozději v létě na Mestallu?

Netopýři tedy zatím na přestupové nabídky jiných týmů stran Gonzalo Villara reagovat nemuseli, nicméně informovaná média z valencijského regionu tvrdí, že se přesto Valencia s Elche spojila s tím, že je celek z Mestally připraven uplatnit svá práva a Villara přivést zpět na Mestallu. Samozřejmě by záleželo na tom, jakou částku by případný zájemce na stůl položil. Pokud by někdo chtěl jít přes výkupní klauzuli 25 milionů eur, tak by Valencia svůj úmysl zřejmě přehodnotila a raději by přivítala 20 milionů eur ve své pokladně než aby za hráče do Elche poslala 5 milionů eur. Pokud by však zájemce předložil nabídku do zhruba 10 milionů eur, tak by Netopýři pravděpodobně uplatnili své předkupní právo, neboť v klubu v něm vidí ideální alternativu za Daniho Pareja. Prezident valencijského klubu Anil Murthy o návratu Villara na Mestallu jednal už i s vlastníkem Los Che Peterem Limem. Pokud by Valencia byla nucena svá práva uplatnit již nyní v zimě, tak Villara po zbytek sezóny nechá v Elche na hostování. Pokud by však Elche žádnou nabídku nepřijalo, tak jsou Netopýři připraveni v létě sami jednat o hráčově návratu na Mestallu, za který by jeho stávajícímu klubu vyplatili přiměřenou částku. Samozřejmě by bylo potřeba se domluvit na podmínkách smlouvy i se samotným hráčem. Pozitivem je alespoň to, že už ho nezastupuje agentura Media Base Sports.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.