The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Přichází čas Javiho Guerry?

Přichází čas Javiho Guerry?


V prvním utkání 21. kola La Ligy porazil v pátek večer Cadiz Gironu a předběhl tak v tabulce Valencii, která se tím propadla až do sestupového pásma. To jen potvrzuje, co už je fanouškům Valencie nějaký čas jasné – závěr sezóny, respektive skoro celá její druhá polovina, která ještě zbývá odehrát, bude v podání Netopýrů bojem o přežití. To na první pohled nevypadá jako ideální chvíle, kdy by měl trenér nasadit do hry víceméně neodzkoušeného devatenáctiletého mladíka, obzvlášť když by měl dotyčný působit jako defenzivní štít ve středu hřiště, tedy na pozici s velkou zodpovědností. Pro valencijského lodivoda Vora to však může být naopak řešení nejvhodnější. Ovšem je potřeba důkladně promyslet nejen to, zda má vyvolený hráč dostatečné herní kvality, ale i to, zda situaci ustojí psychicky.

Je nanejvýš vhodné, aby Los Che udělali první důrazný krok k záchraně už dnes večer doma na Mestalle, kde přivítají Athletic Bilbao. Tedy stejný tým, který si z valencijského svatostánku před pár týdny odvezl postup do semifinále Copa del Rey. Netopýry tedy nečeká nic snadného. A to má ještě navíc valencijský trenér Voro starosti s poskládáním sestavy, konkrétně především se záložní řadou. Mimo hru jsou totiž oba defenzivní záložníci. Nico Gonzalez je už nějaký ten pátek na marodce, zatímco Hugo Guillamon si proti Athleticu musí odpykat trest za žluté karty. Jak tedy bude vypadat záložní řada? Lze předpokládat, že své místo si udrží Andre Almeida. Ale koho k němu, pokud budou Netopýři hrát třeba 4-2-2? V kádru áčka jsou do středu zálohy k dispozici vlastně už jen Yunus Musah a Ilaix Moriba. Američan hrál v posledních zápasech skoro druhého útočníka, ale proti baskickému celku už bude k dispozici Justin Kluivert, takže Musaha může trenér stáhnout do zálohy. Problém však je, že Musah se podobně jako Almeida raději věnuje ofenzivnějším záležitostem, takže při takovémto složení středu zálohy by mohla mít Valencia v defenzivě problémy. A ani nasazení Ilaixe Moriby místo Musaha by tento problém nevyřešilo. Podobně by toto trio pohromadě nebylo dobrým řešením asi ani pro rozestavení 4-3-3.

Celkem silně tak zaznívají hlasy, že by měl šanci dostat Javi Guerra. Samozřejmě to je hodně riskantní krok, kdy by zodpovědnost na postu defenzivního záložníka padla na bedra devatenáctiletého záložníka, který v této sezóně pravidelně nastupoval za VCF Mestalla. Co se týče věku, tak tam by Guerra příliš nevyčníval, protože všichni valencijští střední záložníci jsou podobně mladí. Ale jde o zkušenosti. Tam samozřejmě vytáhlý mladík z valencijské rezervy ztrácí. Za áčko Los Che si zahrál v soutěžním utkání jen jednou, v minulé sezóně se dostal na hřiště na pár závěrečných minut v utkání Copa del Rey na hřišti Atletica Balearos. V této sezóně ho nyní již bývalý trenér Valencie Gennaro Gattuso několikrát nominoval na zápasy Copa del Rey, zatímco současný trenér Netopýrů Voro ho nominoval k oběma ligovým zápasům, ve kterých Los Che zatím vedl. Na hřiště se však Guerra v této sezóně v zápasech prvního týmu Netopýrů ještě nedostal.

Nabízí se tak v úvodu článku nastíněná otázka, zda by Guerra situaci zvládl psychicky. Valencia jasně bojuje o záchranu a případné selhání, které by následně vedlo třeba až k sestupu Los Che do Segunda Division, by hráče mohlo silně poznamenat. Okolnosti by tak mohly zničit hráče, od kterého si ve Valencii hodně slibují. V budoucnu by měl být oporou áčka a asi by rozhodně bylo lepší, když by větší zápasové porce za první tým nabíral ve chvíli, kdy by Netopýři nebyli v tak ožehavé situaci. Kdy by se nemusel bát, že by každá chyba mohla mít fatální následky. Ovšem vlivem dlouhodobého způsobu budování valencijského kádru, neaktivitou Netopýrů na letošním zimním přestupovém trhu a aktuální indispozicí dvou defenzivních záložníků tu je situace, která si žádá nějaké řešení. A jako ideální by třeba mohlo být to řešení, nad kterým bychom jindy ani nepřemýšleli. Guerra má talent a z dosavadního průběhu sezóny VCF Mestalla je dostatečně rozehraný. Rezervnímu celku se navíc celkem daří, takže by mladík, který k Netopýrům zamířil v létě roku 2019 z Villarrealu, mohl mít i nějaké to sebevědomí, které se naopak u hráčů áčka může po posledních nepovedených zápasech pomalu vytrácet. Dá se tedy říct, že je Javi Guerra na svou velkou šanci připraven. Troufne si ho ale trenér Voro nasadit?

Valencijského trenér jistě mrzí především nucená absence Huga Guillamona, protože Valencia se dostala do situace, kdy by se měla spoléhat hlavně na ty nejoddanější fotbalisty, což jsou většinou ti, kteří vyrůstali v klubové akademii v Paterně a s valencijským znakem na prsou už strávili celou řadu let. Právě Guillamon je názorný příklad. V kritických chvílích totiž lze očekávat, že odchovanci budou mít výrazně větší touhu nepříznivé dění zvrátit, zatímco u hráčů přicházejících odjinud tomu tak být úplně nemusí. Obzvlášť když je ve Valencii řada hráčů pouze na hostování. Těm vlastně může být jedno, jak to s Valencií dopadne, protože oni se stejně v létě vrátí do svých původních klubů. Voro potřebuje valencijskou krev. A třebaže je Guerra Netopýrem teprve od roku 2019, tak přesto už v Paterně strávil hodně času a můžeme doufat, že si je dobře vědom, co to znamená, nosit na prsou valencijský znak.

Takže když si to shrneme, tak jisté místo v sestavě má zřejmě Andre Almeida, Nico Gonzalez je zraněný, Hugo Guillamon vykartovaný, Yunus Musah a Ilaix Moriba slabší v defenzivě. Navíc Moriba se údajně dle španělského novináře Salva Folgada více zajímá o své sociální sítě, než o to, jak být na hřišti co nejlepší. Pokud tento přístup nezmění, tak zde můžeme mít jasný příklad promarněného talentu. Nasazení Javiho Guerry do sestavy proti Athleticu Bilbao tak už nevypadá úplně absurdně. Situace pro jeho větší začlenění do áčka sice není ideální, byla by to pro něho především velká psychická zátěž, nicméně klub ho potřebuje. A klub je nad jakýmkoliv hráčem. Teď už je to jen o rozhodnutí trenéra Vora.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.