The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Osmifinále vystavilo stopku zbývajícím Netopýrům na světovém šampionátu

Osmifinále vystavilo stopku zbývajícím Netopýrům na světovém šampionátu


Stačilo první kolo play-off a už nyní je jasné, že žádný z hráčů Valencie se letos na mistrovství světa v Kataru žádného cenného kovu nedočká. V osmifinále totiž vypadly všechny tři týmy, které ještě na šampionátu měly v kádru někoho z Netopýrů. Před branami čtvrtfinále zůstalo USA, Švýcarsko a překvapivě i Španělsko. Všichni Netopýři se tak pomalu slétnou zpět na Mestallu a po přiměřené době na odpočinek budou k dispozici trenéru Gattusovi v přípravě na pokračování sezóny. Mimochodem za účast současných a některých bývalých Netopýrů na šampionátu se Los Che dočkají finančního příspěvku od FIFA.

Zrekapitulujme si (ne)účast hráčů Los Che na letošním mistrovství světa. Původně to vypadalo, že se v Kataru představí šest valencijských hráčů, ale Jose Luis Gaya si krátce před startem šampionátu poranil kotník, a třebaže se dle dostupných informací jednalo o lehčí zranění, tak přesto se ho trenér španělského národního týmu Luis Enrique rozhodl v nominaci nahradit. Gaya tak zamířil zpět do Španělska ještě před vlastním startem mistrovství světa. Od té doby už zranění doléčil a nyní se normálně účastní přípravy v Paterně. Na startu bojů v základních skupinách tak bylo v Kataru pět Netopýrů. Dál nepostoupili dva. Edinson Cavani za Uruguay do všech skupinových zápasů sice nastoupil, ale gólově se neprosadil a navíc se s Katarem po vypadnutí jihoamerického celku z turnaje loučil incidentem, kdy porazil panel s obrazovkou VAR. Za to mu samozřejmě hrozí disciplinární postih, ale ten by se vztahoval jen na zápasy za národní tým, takže pro Valencii to není žádný problém. Uros Racic do Kataru sice zamířil jako hráč portugalské Bragy, ale tam je jen na hostování a stále je tak Netopýrem. Na turnaji však nedostal příležitost se předvést a v dresu Srbska se vůbec nedostal na hřiště.

Tento týden se v Kataru odehrálo osm osmifinálových zápasů. Hned v tom prvním se střetlo USA s Holandskem. Evropský celek byl favoritem, nicméně vzhledem k předchozím výkonům v základních skupinách se očekávala celkem vyrovnaná podívaná. Holandsko však svému soupeři předvedlo lekci z produktivity. Hned v 10. minutě ho do vedení dostal Memphis Depay a těsně před přestávkou náskok oranžových navýšil Daley Blind. Když pak v 76. minutě Haji Wright snížil, tak Holandsko dokázalo hned reagovat gólem Denzela Dumfriese. Tulipány tak zvítězily 3:1 a postoupily do čtvrtfinále. Valencijský Yunus Musah opět nechyběl v základní sestavě a potřetí ze čtyř zápasů USA na turnaji odehrál plný počet minut. Právě Musah se z hráčů Los Che na světovém šampionátu nejvíce ukázal. Zámořský celek měl v Kataru jeden z nejmladších kádrů, takže je tu dostatek potenciálu, který by se mohl projevit za čtyři roky, kdy právě USA bude spolu s Mexikem a Kanadou spolupořadatelem světového šampionátu.

Další týmy, které mají v Kataru v kádru Netopýry, odehrály svá osmifinálová utkání včera. Odpoledne nastoupilo favorizované Španělsko proti Maroku. Evropský celek byl favoritem i navzdory tomu, že ve své základní skupině skončilo až druhé za Japonskem, zatímco Maroko svou skupinu ovládlo před Chorvatskem a Belgií, která tak ani nepostoupila do vyřazovacích bojů. Maroko v základní skupině zaujalo především defenzivou. Udrželo čistá konta proti oběma favorizovaným evropským celkům a při vítězství nad Kanadou inkasovalo jen vinou vlastního gólu. Že marocké výkony ve skupině nebyly náhodné, o tom se přesvědčilo i Španělsko. To mělo drtivou převahu v procentuálním držení míče (77:23) i v celkovém počtu střel (13:6), ale přitom na střely na branku bylo nakonec lepší Maroko (3:1). Nicméně ke vstřelení gólu se během základních devadesáti minut zápasu, ani během třiceti minut prodloužení nepropracoval nikdo, a tak musel o postupujícím rozhodnout penaltový rozstřel. V tom naprosto zklamalo Španělsko, za které se nedokázal prosadit ani jeden ze tří exekutorů. Naopak za Maroko se prosadili tři exekutoři ze čtyř a dál už nemělo smysl v penaltovém rozstřelu pokračovat. Maroko se tak stalo historicky teprve čtvrtým africkým týmem, který se dokázal dostat do čtvrtfinále světového šampionátu, naopak Španělsko opouští Katar zklamané. Blízký východ tak opouští i valencijský Hugo Guillamon, který se na šampionátu na hřiště ani jednou nepodíval.

Na závěr osmifinálového programu přišel na řadu ten nakonec nejjednoznačnější zápas. Účinkování Portugalska na turnaji je tak nějak ve stínu Cristiana Ronalda. Nejprve se řešil jeho divoký konec v Manchesteru United, pak jeho budoucí působiště, no a nebo i to, jak snášel, když byl v zápasech základní skupiny střídán. Trenér Portugalska Fernando Santos však pro osmifinále proti Švýcarsku ukázal velkou odvahu a Cristiana Ronalda nechal od začátku zápasu jen mezi náhradníky. Místo legendy v portugalském útoku zaujal víceméně neznámý jednadvacetiletý útočník lisabonské Benficy Goncalo Ramos. No pokud byl někomu před šampionátem neznámý, tak teď už to určitě neplatí. K vysokému vítězství Portugalska nad Švýcarskem 6:1 přispěl hattrickem a jednou asistencí. Další góly vítězů vstřelili Pepe, Raphael Guerreiro a Rafael Leao. Debakl Švýcarska mírnil jen Manuel Akanji. Mimochodem Cristiano Ronaldo se dostal na hřiště v 74. minutě. Účastníkem neslavného švýcarského vystoupení byl i valencijský obránce Eray Comert, který do druhého poločasu vystřídal Fabiana Schara. Pro Comerta to byla největší porce odehraných minut na šampionátu, předtím nastoupil jen v úvodním utkání Švýcarska v základní skupině, ale to se proti Kamerunu dostal na hřiště až v 90. minutě.

Níže jsme se tedy seznámili s koncem posledních tří valencijských hráčů na turnaji. Ve hře tak už zůstává jen několik bývalých hráčů Los Che. I když i jejich počet byl osmifinálovými zápasy výrazně snížen. Vždyť jen výše zmiňovaným vyřazením Španělska Katar opustila hned trojice bývalých Netopýrů, a to Jordi Alba, Ferran Torres a Carlos Soler. Poslední jmenovaný minulou sezónu ve Valencii pravidelně kopal penalty, no v osmifinálovém zápase s Marokem byl jedním z neúspěšných exekutorů. Na turnaji nepokračuje ani Kangin Lee, neboť Jižní Korea jasně podlehla Brazílii. V osmifinálovém zápase mezi Argentinou a Austrálií byli bývalí Netopýři na obou stranách. Šťastnější byla po vítězství 2:1 argentinská dvojice Rodrigo de Paul a Nicolas Otamendi, naopak australský brankář Mathew Ryan musel balit kufry. Kromě Argentinců už na šampionátu z bývalých Netopýrů zůstává jen portugalský pravý bek Joao Cancelo.

Čtvrtfinálové zápasy jsou na programu v pátek a v sobotu. V pátek odpoledne se Chorvatsko utká s Brazílií, večer pak poměří síly Holandsko s Argentinou. V sobotu odpoledne se o postup do semifinále utkají Maroko s Portugalskem a večer pak poslední semifinalista vzejde z klání Anglie s Francií. Později v semifinále se pak v jednom zápase utkají mezi sebou vítězové pátečních čtvrtfinálových zápasů, zatímco druhý semifinálový zápas obsadí sobotní vítězové.

Účast současných i některých nedávných hráčů Los Che na světovém šampionátu přinese Valencii i určitý finanční obnos. Ten se stanovuje podle času, který daný hráč v dějišti šampionátu stráví. Konkrétně FIFA vyplatí 10 000 dolarů za každý den hráče na šampionátu, ale i na oficiální přípravě. Netopýři tak vyinkasují peníze i za Joseho Luise Gayu, který španělský národní tým opustil ještě před šampionátem, ale do přípravy se zapojit stihl. Celá částka však vždy nepůjde klubu, za který hráč hraje v současné době, ale zohledňují se poslední tři sezóny. Valencia tak například za Yunuse Musaha dostane plnou částku, protože poslední tři sezóny strávil celé u Netopýrů. Naopak za Edinsona Cavaniho Los Che dostanou jen třetinu celkové částky, protož uruguayský útočník na Mestallu přišel teprve před touto sezónou, zatímco předchozí dvě sezóny strávil jinde. Za své současné hráče dostane Valencia následující částky: Jose Luis Gaya (70 000 dolarů), Hugo Guillamon (250 000 dolarů), Yunus Musah (220 000 dolarů), Eray Comert (125 000 dolarů), Edinson Cavani (70 000 dolarů). Za bývalé hráče (samozřejmě jen za ty, kteří ve Valencii hráli v posledních třech letech) dostane Valencia následující částky: Carlos Soler (166 666 dolarů), Uros Racic (140 000 dolarů), Maxi Gomez (140 000 dolarů), Daniel Wass (95 000 dolarů), Kangin Lee (80 000 dolarů). Celkem tak na účet Los Che doputuje zhruba 1,3 milionu dolarů.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.