The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Zakončení sezóny 2021/2022 se blíží, jaká je vizitka Netopýrů?

Zakončení sezóny 2021/2022 se blíží, jaká je vizitka Netopýrů?


Soutěžní ročník 2021/2022 se pomalu blíží ke svému konci. Tento víkend proběhne poslední 38. kolo nejvyšší španělské fotbalové soutěže, ve kterém se z pohledu Valencie žádné drama konat nebude. Klidné zakončení sezóny proběhne na Mestalle v utkání proti Celtě Vigo, tedy mezi dvěma týmy, které se nachází přesně uprostřed ligové tabulky. Ještě než tento ročník upadne v zapomnění, jelikož se nic chvályhodného nestalo, podívejme se na vizitku Netopýrů.

Celkový pohled na sezónu

Před sezónou Valencii opustil odchovanec Kangin Lee a Javi Jimenez, útočník Kevin Gameiro a Rubén Sobrino a nevyužívaný stoper Mangala. Hlavní posilou se stal útočník Marcos André za 8,5 milionů eur a obránce Dimitri Foulquier za zhruba 2 miliony eur. Dále na Mestallu přišel v rámci hostování stoper Omar Alderete, útočník Hugo Duro, křídelník Helder Costa a mladý brankář Mamardashvili.

Cíl pro tuto sezónu byl jasný – vrátit se opět na mapu evropského fotbalu. To se naposledy povedlo díky vítězství v poháru Copa del Rey v ročníku 2018/2019. Tohoto úkolu se zhostil nový trenér Jose Bordalas, který se vydal do nelehkého boje s nízkým rozpočtem a omezenými možnostmi. Začátek sezóny přinesl úspěch a radost pro valencijského fanouška. Po prvních pěti kolech Valencia držela 3. místo v ligové tabulce, bohužel v tomto bodě došlo k úpadku formy a ligové pozice.

První polovina sezóny byla završena 9. pozicí, stále s nadějí se vrátit na vyšší pozice v tabulce a také s progresem v poháru Copa del Rey. Během ledna tým opustil nastálo zkušený univerzál Daniel Wass, nechtěný křídelník Jason a obránce Piccini. Na hostování dále odešel Manu Vallejo či Alex Blanco. Mezi posily, které měli Valencii pomocí v druhé polovině sezóny patřil stoper Eray Comert a v rámci hostování talentovaný Bryan Gil a Iliax Moriba.

V druhé polovině sezóny bohužel nedošlo ke zlepšení výkonu v ligových utkáních, ale povedlo se alespoň vždy dobře připravit na pohárová utkání. Cesta v poháru CdR skončila až neúspěchem ve finále proti Betisu Sevilla, které bylo napínavé až do samotného konce. Neúspěchem ve finále CdR došlo fakticky i ke konci celé sezóny 2021/2022, jelikož v LaLize už nebyly téměř žádné naděje ani na 7. místo v tabulce, které by zajistilo alespoň účast v předkole Konferenční ligy. Valencia zakončí sezónu 2021/2022 ve středu tabulky se značnou ztrátou na pozice zajišťují účast v evropských pohárech, ale zároveň i se solidním náskokem před pásmem sestupu.

SEDM DŮVODŮ, PROČ VALENCIA ZAŽÍVÁ DALŠÍ PODPRŮMĚRNOU SEZÓNU

  1. Absence výhody domácího zázemí

Jak už to ve fotbale bývá, domácí stadión poskytuje nepsanou výhodu – říká se, že fanoušci jsou 12 hráčem na hřišti. V tomto ročníku ale Netopýři na domácím stadionu získali pouze 23 bodů (ve venkovních utkáních 22 bodů), což je 4. nejnižší bodový zisk z domácích utkáních v porovnání se všemi týmy LaLigy.

  1. Nezvládnuté koncovky utkáních

O finálním výsledku se často rozhoduje až v posledních minutách utkání. Inkasování v závěru utkání je často velice bolestivé a může stát i značný počet bodů. V posledních 10 minutách utkání Valencia inkasovalo 25 procent ze všech svých inkasovaných branek. Ligový průměr je pouze 20 procent ze všech inkasovaných branek.

  1. Velké množství faulů a penaltových situací

Pokud tým nemá míč pod svojí kontrolou, musí bránit výpady protihráčů, čímž se zvyšuje počet obranných soubojů. Pokud obránci tyto souboje prohrají nebo do soubojů vkročí pozdě, tak dochází k pomoci v podobě faulů. Valencia se dopustila průměrně 17 faulů na zápas (nejvíce v celé LaLize), obdržela celkem 120 žlutých a 8 červených karet (nejvíce v LaLize). Z penaltových kopů obdržela celkem 8 gólů (druhý nejvyšší počet v LaLize).

  1. Nízké držení míče a citelné chyby v rozehrávce

Valencia působila ve většině utkáních spíše pasivně (44 procent průměrné držení míče), nechávala soupeře hrát a čekala na rychlé protiútoky do otevřené obrany soupeře. To v zásadě věci není negativní přístup, ale hlavním problémem se stala přesnost rozehrávky a přesun hry. Procento úspěšnosti přihrávek je pouze na úrovni 72 procent (druhé nejhorší skóre v LaLize). Velké procento slibných akcích bylo přerušeno a nevedlo k finálnímu zakončení.

  1. Nízký počet vytvořených šancí

Kdo se nedostane do brankové situace, nemůže logicky skórovat. Hráči Valencie během sezóny vyprodukovali průměrně 11 střel na branku na zápas (třetí nejhorší skóre v LaLize). Z těchto střeleckých pokusů zamířily průměrně pouze 4 mezi všechny tři tyče během jedno utkání.

  1. Častější absence dirigenta obrany

Gabriel Paulista je a byl hlavním stavebním kámenem stoperské dvojice v posledních sezonách (někdy i trojice stoperů). V této sezóně kvůli zraněním odehrál pouze 18 soutěžních utkáních (v předešlých sezónách: 31, 33, 30 a 30 utkáních). V utkáních, do kterých nastoupil Paulista, tým inkasoval průměrně 1,02 gólu na utkání, totožné skóre pro Alderetoho je 1,28, pro Cumarta 1,33 (nízký počet startů) a pro Diakhabyho 1,50. Z těchto čísel jasně vyplývá jeho důležitost pro udržení lepšího výsledku.

  1. Mnoho podprůměrných až špatných výkonů

Aby si hráč v průběhu celé sezóny udržel dobrou výkonnost není lehký úkol. V letošní sezóně to dokázalo pouze několik hráčů Valencie. V následujícím shrnutí rozdělíme hráče do 4 výkonnostních skupin, budeme uvažovat pouze hráče, kteří odehráli alespoň 1000 minut na hřišti v ligových utkáních.

Dobré výkony:

Carlos Soler – hlavní tvůrce hry, celkem 5 gólových asistencích, celkem 11 vstřelených gólů (hlavně z penalt)
Goncalo Guedes – rychlé protiútoky a střelba z dálky, celkem 6 gólových asistencích, celkem 11 vstřelených gólů
Gabriel Paulista – dirigent obrany, 1,02 obdržených gólů na zápas, 4,5 důležitých obranných zákroků na zápas

Nadprůměrné výkony:

Omar Alderete – stabilní výkony, 1,28 obdržených gólů na zápas, 5,2 důležitých obranných zákroků na zápas
Giordi Mamardashvilli – stabilní výkony, 1,06 obdržených gólů na zápas, 3,1 důležitých zákroků na zápas
Thierry Correia – rychlost na pravé straně, 0,73 obdržených gólů na zápas, 1,2 důležitých obranných zákroků na zápas
Hugo Duro – vstřelené důležité góly, celkem 7 ligových branek, 265 minut na 1 gól
Jose Gaya – solidní výkony, ale očekávaní bylo vyšší, 1,56 obdržených gólů na zápas, 1,4 důležitých obranných zákroků na zápas
Daniel Wass – zkušenost a všestrannost, 81,2 % úspěšných přihrávek, 1,3 důležitých obranných zákroků na zápas

Podprůměrné výkony:

Maxi Gomez – nízká produktivita, špatná morálka, celkem 4 ligové branky, 474 minut na 1 gól
Jassper Cillessen – nestabilní výkony, 1,73 obdržených gólů na zápas, 2,9 důležitých zákroků na zápas
Hugo Guillamon – často v zápasech neviditelný, 80,5 % úspěšných přihrávek, 1,6 důležitých obranných zákroků na zápas
Dimitri Foulquier – často v zápasech neviditelný, 1,26 obdržených gólů na zápas, 1,4 důležitých obranných zákroků na zápas
Yunus Musah – pouze málo světlých chvilek, 76,9 % úspěšných přihrávek, 0 asistencí a 1 vstřelený gól
Uroš Račič – často v zápasech neviditelný, 73,4 % úspěšných přihrávek, 0,7 důležitých obranných zákroků na zápas

Špatné výkony:

Mouctor Diakhaby – spousta velkých hrubek, 1,50 obdržených gólů na zápas, 2,8 důležitých obranných zákroků na zápas
Helder Costa – žádné pozitivum, 70,8 % úspěšných přihrávek, 1 asistence a 0 vstřelený gól

Nehodnocení hráči s účastí mezi 500 až 1000 minutami: Marcos André, Jesus Vazques, Ilaix Moriba, Bryan Gil, Toni Lato, Denis Cheryshev.

Jak byste zhodnotili sezónu 2021/2022 vy? Vnímáte další důvody, proč se Netopýrům nedařilo nebo naopak naleznete nějaká pozitiva, který tento ročník přinesl?

  • Tak dám pohled na příští sezonu:

    Brankáři:
    Giorgi - vypadá slibně a i když dělá chybičky, získává další a další zkušenosti a často ty chybičky nahradí dalšími důležitými zákroky
    Jasper - Je třeba se ho konečně zbavit, hlavně kvůli platu
    Jaume - nechal bych ho jako dvojku za Giorgim
    příští rok: Giorgi-Jaume a jako trojku bych vzal klidně někoho mladého z "B" týmu

    Obrana:
    Thierry (RB) - rychlost na pravé straně, zlepšit se trošku směrem dozadu a bude super. Stalé mladý kluk...
    Dimitri (RB) - i když byl občas "neviditelný" jak píšete, tak u obránce mi to až tak nevadí... Sice občas dělal chyby, ale jinak uhrál celkem svoje. Střídal perfektní zápasy s průměrnými - vyloženě slabých zápasů moc neměl...
    José (LB) - kapitán, za mě pořád skvělý, i když by mohl být ještě malinko lepší - občas zapadal do průmeru se zbytkem týmu
    Toni (LB) - za mě příjemné překvapení, konečně ke konci sezony, při zranení Gayi ukázal, že už to není ta nervózní náhrada, ale dokázal výborně držet míč a kombinovat
    Jesús (LB,LW) - hrál až teď ke konci sezony... moc neodehrál, potenciál tam je, nicméně oproti Tonimu zaostává
    Gabriel (CB) - režisér defenzívy, s ním obrana působila dost jistěji a to nejenom v číslech, ale i v herním projevu
    Mouctar (CB) - už aby byl pryč... sice předváděl občas výkony, které byly skvělé - nenahradilo to v mém obrazu ty okamžiky zkázy které tolikrát způsobil svojí blbostí (neohrabaností)
    Omar (CB) - jihoamerický bojovník, při absnci Gabriela měl být on režisér obrany, což se mu ne vždy dařilo - nicméně s Gabrielem působí dobře
    Eray (CB) - počkal bych na přípravu a příští sezonu, letos toho moc neodehrál a taky přestoupil až v zímě. S Omarem se zná, mohl by příjemně překvat a při trojčlenné obraně si sednou s Omarem a Gabrielem
    Christian (CB) - mladý kluk, ukázal že talent má, klidně by mohl být čtvrtý bek a zaskakovat při zranění/vykartování a příští rok by se mohl zase o kousek zlepšit
    příští rok: napravo bych nechal dvojici Thierry a Dimitri - při našich finančních možnostech dobrá dvojice na kraj obrany. Nalevo José a Toni - v případě prodeje Gayi bych věřil Tonimu a v ideálním případě sehnat druhého levého beka levně na rok na hostování a nechat rozehrát Jesúse někde, kde by pravidelně nastupoval. Střed bych nechal Gabriel-Omar-Eray + Christian Mosquera jako záskok.

    Záloha:
    Hugo G. (DM, CM) - za mě neodehrál moc dobrou sezonu, ale částečně bych to přisuzoval i tomu, že jako mladík se svezl s podprůměrnými výkony celého týmu
    Uroš (DM, CM) - nevím, stručně - čekal jsem prostě více...
    Carles (CM) - mě teda moc jako tvůrce hry nepřišel... dal sice hodně gólů, ale z penalt... z našich hvězd (Gaya, Guedes, Carles) za mě nejvíce postradatelný... často neviditelný
    Ilaix (CM) - omyl... ten kluk by měl mít talentu "po kokot" - ale nevím, u nás ho prostě neukázal...
    Koba (CM) - skoro nehrál
    Yunus (CM, RW, LW, AM) - moc neodehrál, za mě potenciál má, nechal bych ho na lavičce - v naší situaci na lavici moc lepších hráčů nenajdeme...
    Denis (LW) - postradatelný hráč
    příští rok: Střed zálohy - potřebujeme tvůrce hry, mozek zálohy... Defenzivní část by mohl splnit Hugo G., jako alternativy by mohli být Koba s Yunusem. Carlese bych prodal (potřebujeme 35m, pokud by ho zvládli prodat za cca 25 míčů, tak těch deset by se dalo nasbírat z prodeje Maxiho, Mouctara atd...) a další možnost je zkusit přes léto někoho z "B" týmu - co jsem četl, dobře si prej vede Burlamaqui


    Útok (včetně křídel):
    Goncalo - letos davál občas zavzpomínat na výkony po dobu jeho hostování z PSG, spolu s Durem a Bryanem vytvořili výbornou útočnou trojku
    Bryan - Neunavitelně napadal, hrál často velice zarputile, mě se líbil - doufám, že hostování se podaří ještě o rok prodloužit
    Helder Costa - nic, šeď až čerň
    Maxi - prodat, ať jsou peníze - nic jiného...
    Hugo D. - Neúnavný hráč, často napadal a běhal většinu zápasu. Když dal gól, byl často důležity - je dobře že Vale uplatnila opci. Jediná výtka - často podle mě až moc přihrával souboje...
    Marcos André - přestup mu asi moc nesednul - nicméně já bych ho neodepisoval, příští rok bych mu ještě šanci dal
    příští rok: Udržet trojici Goncalo-Bryan-Hugo a Marcos jako náhradník a Maxi ven