The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Před rokem téměř bez práce, nyní snový debut za reprezentační áčko

Před rokem téměř bez práce, nyní snový debut za reprezentační áčko


Fotbalový život stopera Huga Guillamona se za poslední rok výrazně posunul. Před rokem touto dobou mu u Netopýrů končila smlouva a valencijský odchovanec tak pořádně nevěděl, kde bude dál hrát. Nakonec k radosti fanoušků zůstal na Mestalle a stal se z něho platný člen prvního týmu. K tomu pravidelně nastupoval za španělskou jednadvacítku a včera se souhrou různých okolností dočkal i debutu za reprezentační áčko, který ozdobil i vstřeleným gólem.

Jak probíhal poslední rok Huga Guillamona na klubové úrovni?

Do sezóny 2019/2020 Hugo Guillamon vstupoval jako hráč rezervního celku VCF Mestalla, ale marodka áčka mu umožnila i debut za první tým. Shodou okolností se tak stalo v jeho rodném San Sebastianu, kde v únoru 2020 v ligovém utkání na hřišti místního Realu Sociedad vystřídal zraněného Eliaquima Mangalu. O pár týdnů později pak fotbalový svět postihla dlouhá koronavirová pauza. Po restartu sezóny na něho trenér Albert Celades začal hodně spoléhat, ale k hráčově smůle byl valencijský kouč zanedlouho odvolán a prozatímní trenér Voro ho na hřiště pustil už jen jednou. To už byl červenec a Guillamonovi tak už tehdy vlastně vypršela smlouva s klubem, protože ta měla platnost do 30. června 2020. Klub se svým odchovancem dlouho nechtěl podepsat novou smlouvu, přičemž hlavním argumentem byla hráčova menší výška, která ho údajně měla limitovat pro fotbal té nejvyšší úrovně. Guillamon však měl štěstí, že Valencia v létě loňského roku přešla na hodně úsporný režim a zároveň chtěla sázet na odchovance, a tak se nové smlouvy dočkal.

Pro sezónu 2020/2021 tak už byl nastálo hráčem valencijského áčka, nicméně pro nového trenéra Javiho Graciu byl ze začátku až stoperem číslo čtyři. Nakonec však nastupoval celkem často a napříč všemi soutěžemi nasbíral z valencijských stoperů druhý nejvyšší počet odehraných minut za Gabrielem Paulistou. Delší absenci měl vlastně jen v prosinci, který strávil na marodce. Mimochodem s jeho zraněním je svázaná i kauza kolem páté žluté karty v sezóně. Guillamon se zranil na konci listopadu v zápase s Atleticem Madrid a ještě než vystřídal, tak si vysloužil žlutou kartu. Vzhledem k tomu, že byla jeho pátá žlutá karta v sezóně, tak samozřejmě následovala jednozápasová absence. Což hráči nevadilo, neboť byl stejně na marodce. Příslušné ligové orgány však situaci prošetřovaly a nakonec po necelých třech měsících došly k závěru, že si Guillamon nechal dát kartu úmyslně, a tak byl potrestán zákazem startu ještě v dalším utkání. V polovině února tak nemohl hrát proti Realu Madrid. Potrestán byl i trenér Javi Gracia, který Guillamona k oné páté žluté kartě v sezóně údajně navedl. Lodivod Netopýrů nemohl svůj tým vést několik zápasů ze střídačky. Ke konci sezóny se Voro stal znovu prozatimním trenérem Valencie, ale tentokrát Guillamona neposadil na střídačku, naopak ho využil ve všech zápasech, ve kterých Los Che vedl.

Za Valencijské áčko už Guillamon nasbíral 2639 minut za 33 zápasů. V sezóně 2019/2020 to bylo 494 minut za 6 zápasů v La Lize a v sezóně 2020/2021 pak 1989 minut za 25 zápasů v La Lize a 156 minut za 2 zápasy v Copa del Rey. Střelecky se prosadil zatím jen jednou, a to v uplynulé sezóně v zápase na hřišti Deportiva Alaves, kde přispěl ke konečné remíze 2:2.

Jak probíhal poslední rok Huga Guillamona na reprezentační úrovni?

Hugo Guillamon ve Španělsku procházel jednotlivými mládežnickými reprezentačními výběry a pravidelně s nimi dosahoval i úspěchů. V roce 2017 se stal evropským šampiónem se španělským národním týmem věkové kategorie U17, o dva roky později pak získal titul pro změnu na Euru věkové kategorie U19. Mimochodem v obou případech byl jeho spoluhráčem Ferran Torres, ale jeho kariéra poté nabrala vyšší tempo a bývalý Netopýr už je aktuálně stálým hráčem reprezentačního áčka. To Guillamon se teprve v září loňského roku dočkal debutu za španělskou reprezentaci věkové kategorie U21. Hned se však propracoval do základní sestavy a s týmem se úspěšně kvalifikoval na evropský šampionát této věkové kategorie. Ze základní skupiny, kde mu byla soupeřem mimo jiné i Česká republika, Španělsko bez problémů postoupilo a zvládlo i osmifinále s Chorvatskem, třebaže až v prodloužení. V semifinále však před necelým týdnem nedokázalo zdolat sousedy z Pyrenejského poloostrova a s Portugalskem prohrálo nešťastným vlastním gólem 0:1. Guillamon v tomto zápase nehrál, protože si odpykával trest za žluté karty. Každopádně všichni hráči španělské jednadvacítky předpokládali, že jim neúspěšným semifinále začala ve čtvrtek 3. června dovolená.

Ovšem fotbalový život je především v dnešní koronavirové době nevyzpytatelný. Španělské reprezentační áčko se již nějaký čas připravuje na Euro, ale o víkendu mu přípravu narušil pozitivní test na koronavirus záložníka Sergia Busquetse. Celý tým tak zamířil do karantény a v ohrožení byl včerejší přátelský zápas proti Litvě. Španělsko chtělo zápas zrušit, ale narazilo na odpor UEFA, a to především kvůli televizním právům, která krom vlastního Eura zahrnovala právě i přípravná utkání na evropský šampionát. Hledalo se tak řešení, které se nakonec našlo formou povolání týmu věkové kategorie U21. Trenér jednadvacítky Luis de la Fuente musel svolat své hráče, kteří již z velké části zamířili na dovolené. Hugo Guillamon ne, neboť ten se snaží skloubit život fotbalového profesionála se studiem biomedicínského inženýrství na polytechnické univerzitě ve Valencii a týden po vyvrcholení evropského šampionátu si vyhradil pro přípravu na důležitou zkoušku, kterou měl naplánovanou na úterý 8. června. No nakonec se z ní musel omluvit a večer prvně nastoupil za španělské reprezentační áčko.

Španělsko sice proti Litvě vyslalo do hry hráče jednadvacítky, nicméně oficiální statut zápasu byl ponechán a jednalo se tak o zápasy seniorských reprezentací. Všichni hráči, kteří proti Litvě nastoupili, se tak dočkali reprezentačního debutu. Teda krom sevillského Bryana Gila, který už za reprezentační áčko jednou nastoupil. Nicméně včera večer na stadionu Leganes debutovalo za dospělou španělskou reprezentaci hned šestnáct hráčů, což je samozřejmě historický rekord. Hugo Guillamon na sebe dres reprezentačního áčka oblékl jako třiasedmdesátý hráč Valencie v historii. A svou premiéru vyšperkoval hned ve 3. minutě, kdy se po rohovém kopu gólově prosadil. Stal se tak druhým nejrychlejším střelcem při debutu ve španělské reprezentaci. Guillamon na gól potřeboval 158 sekund. Rychleji se při reprezentačním debutu prosadil jen Fernando Morientes, kterému v roce 1998 proti Švédsku na gól stačilo jen 53 sekund. Guillamon se stal pátým Netopýrem, který se dokázal gólově prosadit hned při svém debutu. Před ním to dokázali Mundo, Guillot, Valdez a Fernando. Mladý Netopýr se stal nejmladším skórujícím obráncem (21 let a 128 dní) ve španělské reprezentaci od Sergia Ramose (19 let a 196 dní), který v roce 2005 proti San Marinu vstřelil hned dva góly.

Guillamon včera proti Litvě odehrál celé utkání a Španělsko zvítězilo přesvědčivě 4:0. Následně bylo několik hráčů ze včerejšího kádru vybráno, aby se dále připravovali jako možná alternativa, pokud by se v reprezentačním áčku více rozšířil koronavir. Vybraní hráči se tak připojili k již dříve jmenované šestce fotbalistů, ve které jsou například i Carlos Soler, Rodrigo Moreno a Raul Albiol. Guillamon vybrán nebyl a tak mu už opravdu začala dovolená. I když v dnešní době vlastně jeden nikdy neví. Jinak dneska měl být španělský tým chystající se na Euro očkován proti koronaviru a stejného očkování se mělo dostat i hráčům, kteří hráli včera proti Litvě. Tím pádem můžeme nyní i Guillamona brát jako alternativu pro Olympijské hry, protože pro cestu do Japonska je očkování vyžadováno. Připomeňme, že v předběžném seznamu pro olympijskou nominaci čítajícím na šest desítek jmen byli z Valencie Carlos Soler, Toni Lato a Manu Vallejo.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.