The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nejdražší obránce klubové historie se loučí

Nejdražší obránce klubové historie se loučí


Po čtyřech letech se v úterý 30. června uzavřelo působení stopera Ezequiela Garaye na Mestalle. Nyní je volným hráčem a bez omezení si může vybrat, kde bude po uzdravení z dlouhodobého zranění pokračovat ve své kariéře. Jeho odchod zůstal trochu nepovšimnutý kvůli jinému dění v klubu v posledních dnech, což je, vzhledem k tomu, jak byl pro tým důležitým prvkem, jistě nezasloužené.

O Garaye měli Netopýři v minulosti několikrát zájem, ale k dohodě došlo až v létě roku 2016, kdy na Mestallu zamířil z ruského Zenitu Petrohrad za 24 milionů eur, což z něho udělalo nejdražšího obránce v klubové historii. Celkově je pak devátým nejdražším nákupem Netopýrů v historii. Tehdy na konci letního přestupového období roku 2016 potřebovali Los Che urgentně vyřešit problémy se středem obrany, neboť dřívější nákupy jako Aderlan Santos či Aymen Abdennour, který byl mimochodem do příchodu Garaye nejdražším obráncem valencijské historie, se příliš nevyvedly. Proto Garay přišel do Valencie zároveň s Eliaquiem Mangalou, který sice tehdy ve Valencii pouze rok hostoval, ale následně se spolu ve valencijském dresu znovu sešli v Garayově poslední sezóně u Los Che.

Pokud byl Garay zdravý, tak byl během celého svého působení na Mestalle nezpochybnitelným článkem základní sestavy. Bohužel zdravotní problémy ho dost limitovaly a přišel kvůli nim o celou řadu zápasů. I posledních několik měsíců u Los Che strávil na marodce. Naposledy si tak za Valencii zahrál na začátku letošního února. V té době mu již zbýval poslední půlrok ze smlouvy a fanoušci netrpělivě očekávali, zda dojde k jejímu prodloužení. Garay totiž sice letos oslaví už čtyřiatřicáté narozeniny, ale na hřišti na něm jeho fotbalově pokročilejší věk nebyl znát. Nakonec však bohužel k prodloužení smlouvy nedošlo. Když z klubu na začátku této sezóny odešli trenér Marcelino a následně generální ředitel Mateu Alemany, tak už ze strany klubu zájem o podpis zkušeného obránce nebyl příliš velký. A když se pak na začátku letošního února Garay vážně zranil, tak to bylo spolu s jeho věkem  a vyšším platem pro vedení klubu dostatečné alibi, proč smlouvu neprodloužit. Na konci května dokonce Garay na sociálních sítích vysvětloval, proč ještě nebyla nová smlouva podepsána a víceméně z toho vinil klub, který se proti tomu samozřejmě ohradil. Nicméně v tu chvíli bylo jasně zřejmé, že k dohodě už nejspíš nedojde.

Vicemistr světa z roku 2014 Ezequiel Garay za Valencii odehrál celkem 114 oficiálních zápasů, z toho 92 v La Lize, 8 v Copa del Rey, 8 v Lize mistrů, 5 v Evropské lize a 1 ve španělském Superpoháru. Nejúspěšnější léta prožíval na Mestalle pod vedením trenéra Marcelina, kdy s Valencií dvakrát postoupil do Ligy mistrů a v roce 2019, tedy v roce stého výročí založení valencijského klubu, mohl nad hlavu pozvednout trofej za vítězství v Copa del Rey. Jeho hlavním úkolem samozřejmě bylo gólům bránit, nicméně dokázal se i střelecky prosazovat. Celkem v dresu Los Che vstřelil 6 gólů.

Garay se chtěl se všemi spoluhráči rozloučit u jednoho stolu na velké hostině, nicméně toto řešení mu prozatím hygienické předpisy vydané pro kluby La Ligy v souvislosti s pandemií koronaviru zatím neumožňují. Mimochodem Garay byl prvním hráčem španělské nejvyšší soutěže, u něhož byl potvrzen pozitivní test na nový koronavir. Toto onemocnění už samozřejmě dávno překonal, ale stejně nyní není možné, aby si užil velkou oslavu se všemi spoluhráči. Proto se v poslední den svého valencijského angažmá, tedy v úterý 30. června, rozloučil se spoluhráči i fanoušky prostřednictvím sociálních sítí krátkým prohlášením: „Budu vám navždy vděčný. Díky, že jste mi byli druhou rodinou. Nikdy nezapomenu, co jsem tu všechno prožil a jak jsem si to užíval. Navždy Amunt!“ Tato Garayova zpráva rozhodně nezůstala bez odezvy, protože k příspěvku přidala odpovědi celá řada jeho spoluhráčů, mimo jiné například Gabriel Paulista, Ferran Torres, Daniel Wass, Jaume Costa, Ruben Sobrino, Geoffrey Kondogbia, Alessandro Florenzi či Maxi Gomez. Ve středu, kdy se Valencia neúspěšně pokoušela ukončit svou krizi v zápase s Athleticem Bilbao, již Garay Netopýrem nebyl, nicméně stejně po zmiňovaném utkání poslal svým nyní již bývalým spoluhráčům skrze sociální sítě povzbuzující slova: „Nikdy neskládejte zbraně, jste skvělí hráči, kteří dokáží získat to, co chtějí! Hodně síly a vždy vztyčenou hlavu!“

  • Garay bol, je a i bude môj obľúbenec vo *1* Táto záležistosť ma srala už dlho. Vedenie na čele s Limom, Mendezom a Murphym sú totálny kreténi! *7* Ak by sa Garay nezranil, tak bez pochýb by s ním bola predĺžená zmluva. Ale na čo. Pustili si kvalitného a stabilného člena obrany. Ak nepodpíšu Huga, ktorý sa javí ako veľmi vhodná alternatíva za neho, tak opäť sa bude hľadať ďalší obranca ku Gabrielovi, ak neodíde avšak i on. Mouctar je nespoľahlivý ako Karius. Mangala bol zatiaľ slabo využívaný a pochybujem, že vedenie nastaví Javiho Jimenéza ako ďalšieho odchovanca do obrany *1* Takže opäť všetko bude pokus a omyl pri nákupoch v obrane. Tiež pochybujem, že vedenie alebo nový tréner bude chcieť využívať Francisa alebo Wassa v obrane. Ich miesta sú predsa inde. Isto sa i očakáva návrat Piccinho a osobne i sám očakávam, že podpíšu i rímskeho kapitána Florenziho z AS. Istotne by to bola pravá strana konečne stabilná a silná.

  • *3*