The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nebude-li aktuální sezóna dohrána, bude Valencia v příští sezóně v pohárové Evropě chybět

Nebude-li aktuální sezóna dohrána, bude Valencia v příští sezóně v pohárové Evropě chybět


Španělská fotbalová federace RFEF utnula dohady o tom, jak by se nasazovalo do pohárové Evropy pro příští sezónu v případě, že by se nepodařilo dohrát aktuální sezónu La Ligy. A pro valencijské Netopýry to nejsou dobré zprávy. Zároveň však RFEF trvá na tom, že prioritou je aktuální sezónu, kterou přerušila celosvětová pandemie koronaviru, dohrát.

Aby bylo možné sezónu dohrát, tak dnes RFEF schválila možnost pokračování sezóny i po 30. červnu letošního roku. Zároveň však musí vrcholný španělský fotbalový orgán pracovat i s variantou, že se zdravotnická situace ve Španělsku dostatečně nezlepší a sezóna tak zůstane nedohrána. Na žádost evropské fotbalové asociace UEFA tak RFEF uveřejnila i klíč, podle kterého by se určily španělské týmy, které by v nadcházející sezóně reprezentovaly zemi v pohárové Evropě. Směrodatné by bylo pořadí po posledním odehraném kole, kdy měly všechny týmy na kontě stejný počet odehraných zápasů. Při pohledu na tabulku aktuální sezóny La Ligy je zřejmé, že to je v tuto chvíli splněno, neboť všechny prvoligové kluby odehrály shodně 27 zápasů. Nasazování do pohárové Evropy je tak možné dělat dle aktuální tabulky, v níž je Valencia na 7. místě.

Do Ligy mistrů by dle dnešního usnesení RFEF zamířily první čtyři týmy ligové tabulky (dle aktuální tabulky Barcelona, Real Madrid, Sevilla a Real Sociedad), do Evropské ligy pak další dva (dle aktuální tabulky Getafe a Atletico Madrid) a jeden ze dvou finalistů Copa del Rey, jimiž jsou Real Sociedad a Athletic Club Bilbao. Z uvedeného vyplývá, že Real Sociedad se nám zde ve výčtu objevuje hned dvakrát, a to jako finalista poháru, ale i jako tým na 4. místě aktuální ligové tabulky. Pojďme se ale podívat do dalších částí dnešního usnesení RFEF. Pokud by se finále Copa del Rey odehrálo, tak by se vítěz kvalifikoval do Evropské ligy a pokud by už měl vstupenku do pohárové Evropy zajištěnou skrze domácí ligovou soutěž, tak by místo něho do Evropské ligy zamířil tým na 7. místě ligové tabulky, což je aktuálně Valencia. Prezident RFEF Luis Rubiales ale chce do budoucna změnit i tento bod tak, aby v případě, že bude mít vítěz Copa del Rey zajištěnou pohárovou Evropu přes postavení v La Lize, tak aby jeho místenku do Evropy nepřevzal tým na 7. místě La Ligy, ale neúspěšný finalista domácího poháru. Nicméně tento bod usnesení by v této sezóně došel uplatnění asi těžko, protože se nedá příliš předpokládat, že by v případě nedohrání La Ligy bylo sehráno finále Copa del Rey.

Musíme se tedy v dnešním usnesení RFEF posunout ještě dál, a to k bodu, který řeší postup do pohárové Evropy v případě, kdy by finále Copa del Rey sehráno nebylo. Usnesení hovoří teoreticky, tedy se nejprve podívejme na jeho znění a následně ho dáme do souvislosti s aktuální sezónou. Pokud by tedy finále nebylo sehráno a oba finalisté by zároveň byli v první šestici tabulky La Ligy, tak by do pohárové Evropy postoupil i tým na 7. místě ligové tabulky. Pokud by byl jen jeden finalista v první šestici tabulky La Ligy, tak by se do pohárové Evropy dostal i druhý finalista, bez ohledu na své tabulkové umístění v La Lize. No a pokud by v první šestici tabulky La Ligy nebyl ani jeden z finalistů, tak by do pohárové Evropy postoupil ten finalista, který by byl v La Lize lépe tabulkově postavený. A jak je to tedy v aktuální sezóně? Ve finále Copa del Rey se mají v baskickém derby střetnout Real Sociedad a Athletic Club Bilbao. Real Sociedad je v La Lize na 4. místě, zatímco Athletic Club Bilbao až na 10. místě. Z předchozích tří možností pro případ neodehrání finále Copa del Rey by tedy platila ta prostřední, kdy je jeden z finalistů v elitní šestici tabulky La Ligy (v tomto případě Real Sociedad), ale druhý ne, ovšem i on by zamířil do pohárové Evropy, a to konkrétně do Evropské ligy (v tomto případě Athletic Club Bilbao). Na Valencii by tak místo v pohárové Evropě nezbylo.

Pokud se tak Netopýři chtějí potřetí v řadě podívat do pohárové Evropy, tak musí spoléhat na to, že bude aktuální ligová sezóna dohrána. A sami samozřejmě budou muset zlepšit své výkony, neboť pravdou je, že na příčkách zajišťujících jistotu pohárové Evropy, to znamená mezi nejlepšími šesti, se Valencia během celého dosavadního průběhu La Ligy objevila pouze dvakrát. Po 19. kole byla na 6. místě a po 22. kole byla na 5. místě, což je její ligové maximum v této sezóně La Ligy. Aktuálně je na 7. místě a na Atletico Madrid na 6. místě ztrácí 3 body. Jen o bod lepší pak jsou Getafe na 5. místě a Real Sociedad na 4. místě, tedy ani Liga mistrů nemusí být pro Los Che v případě dohrávání sezóny ztracena.

  • V odpovědi na: Harakant

    No jsem rád, že jsme se shodli se slovenskými zdroji, ale tam teda neřeší to pro Valencii nejdůležitější, respektive úplně ignorují, že do pohárové Evropy půjde ze Španělska sedm týmů, ne šest *5*

  • No :D Je to hnus, takže dohrát ligu udělat top4 a Ferran zůstane a pohoda. *17*

  • Aj keby sa liga dohráva, v LM neverím, hrali sme hrozne tento rok a pochybujem že sa niečo zmení ... *35*

  • Už nebude taková marodka mohlo by to jít

  • ja si myslim,ze praveze teraz na konci by isli hore,kedze hraju uz len v 1 sutazi a aj so zraneniami sme na tom lepsie,ako pocas sezony

  • V odpovědi na: jansosom

    To je fakt. Na listine zranených je len Garay. Zvyšok tímu prípravený sa rvať o pohárovú EU *16*

  • Já osobně v dohraní La ligy nevěřím. Není pro to prostor. Teď nás sebe víc může mrzet, ty naše debilní zaváhání. Prohráli jsme si to sami. hlavně ty přímé porážky od Getafe a Socek, tam se asi nakonec fakt rozhodlo. Každopádně ta Copa by se mohla dohrát. Je to jen jedno utkání. V ČR taky smýšlí, že ligu nechají a český pohár se dohraje. Takže pojďme dohrát Copu, Socky vyhrají a Valencia jde aspoň do EL :D Ale abych byl férový, tak letos si nezasloužíme ani EL, natož LM :)

  • zial vela zraneni sa podpisalo pod vykony,hraci z lavicky nemaju na to,aby tahali muzstvo a osobne je to nespravodlive,kedze sa sezona nedohra,niekto mohol mat lepsi zreb,bol by som velmi zvedavi ci by to tvrdili keby boli na prvych dvoch miestach ine timy napr. Getafe,Real Sociedad.Je to nespravodlive,to je take ako v slovenskej hokejovej lige vyhlasili B.Bystricu za vitaza ligy.

  • V odpovědi na: jansosom

    Ale potom si to Šatan rozdumal a rozhodnutie stiahol čím sa vystavil a vykreslil ako debil *37* Už keď niečo urobí a i to odôvodní, tak nech si za svojím stojí *2*

  • Uvidíme, jak se to ještě všechno vyvine, protože po tom čtvrtečním usnesení RFEF se na několika frontách zvedla vlna odporu *5*

    Nespokojena je samozřejmě Valencia, která kvůli tomu pošle odmítavé stanovisko na UEFU. Představitelé Valencie si myslí, že RFEF není oprávněn samostatně rozhodnout o složení postupujících do pohárové Evropy.

    Nespokojeno je ale například i Getafe, které má aktuálně v tabulce stejně bodů jako Real Sociedad, ale kvůli horšímu skóre není na 4. místě znamenajícím Ligu mistrů, ale až na 5. místě, odkud se jde pouze do Evropské ligy. Getafe přitom první vzájemný zápas v sezóně na hřišti Realu Sociedad vyhrálo, ale druhý vzájemný zápas ještě nebyl odehrán, takže se hledisko vzájemných zápasů nemůže vzít v potaz.

    Hlavní by ale mohlo být, že proti usnesení RFEF velmi ostře vystoupilo vedení La Ligy, které Rubialesovi a spol vyčítá hned několik věcí. RFEF dle něho nemůže samovolně rozhodovat o tom, které týmy z La Ligy postoupí do pohárové Evropy, to musí být minimálně věcí vzájemné domluvy právě s vedením La Ligy. Dále je toto usnesení RFEF údajně v rozporu s předpisy UEFA, které říkají, že do pohárové Evropy jde pouze vítěz domácí pohárové soutěže, nikoliv potenciální neúspěšný finalista. V neposlední řadě pak vedení La Ligy upozorňuje, že na odehrání finálového utkání Copa del Rey je ještě dost času, takže by se mohlo rozhodnout na hřišti.

  • No tak my si letos poháry fakt nezasloužíme, takže proč jako brečíme?
    Dobře nám tak,stydím se za sedmé místo,za některé naše kopálisty,co si neuvědomili, že hrají za Valencii a to musí být pro každého čest!!!

  • Otázka na vedení našeho webu?
    Tipovačka se také vyhlasí podle toho jak jsme na tom?
    Chtěl bych vysvětlit, že je to nefér, dával sem všem fóra,abych je nakonec předběhl a teď jako tohle *9* kde si mohu já stěžovat v případě, že nedostanu "medaili"?
    A prosím berte v potaz, že v loni sem vyhrál*31* a tak tedy žádám,aby se redakce vůči mě chovala s respektem,jinými slovy "prostě mě vyhlaste vítězem, stejně bych vyhrál" *22* a teď do mě konkurenti *33*

  • Keď si už pri tom...*31* Kurnik šopa *9* Ja som mal ku koncu tipovačky mizériu na zbieranie bodov. Jakoškak sa mi nedarilo *35* Ale tiež mám ešte šancu vyhrať *37* A to že si vyhral minulý rok je len zato, že som predošlú sezónu nezúčastnil ja *14**37**22**31**24*
    Ja by som mal riešenie ako dokončiť tipovačku, keby sa liga neodohrala... Buď by sa ostalo pri poradí takom akom je teraz alebo ta druhá možnosť je viac strelená, ale zaujímavejšia možnosť, ktorá by mohla pekne ešte zamiešať s poradím *30**31**16* Zvyšné neodohrané dvojice by sa natipovali presne tak isto ako prvé zápasy a skóre i body by sa pripočítali tak ako sa skončili spomínané dané prvé konfrontácie *31**24* Si vymyslím: Vale doma vyhrala nad Osasunou 2:0. Takže vonku Vale akoby vyhrala tiež 0:2. Dobrá alternatíva ne? *37**31**14**9*