The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Plány na dokončení nového valencijského stadionu se znovu komplikují

Plány na dokončení nového valencijského stadionu se znovu komplikují


Koncem února to bylo již jedenáct let od chvíle, kdy byly zastaveny práce na výstavbě Nou Mestalla. Za tuto dobu jsme četli mnohá prohlášení představitelů klubu o tom, kdy se Netopýři do svého nového domova přestěhují. Momentálně je však situace silně nejistá a nic, co bylo řečeno dříve, nebude nejspíš možné splnit. Koronavirus totiž v současné době Španělsko silně nedecimuje jen z hlediska zdravotnického, ale i z hlediska ekonomického.

Plánem Valencie bylo financovat dostavbu Nou Mestalla z peněz utržených za prodej pozemků pod stávajícím stadionem Netopýrů. V březnu loňského roku oznámil tehdejší generální ředitel klubu Mateu Alemany, že je o pozemky zájem, a o měsíc později Valencia uzavřela smlouvu se společností ADU Mediterraneo. Jednalo se o předběžnou dohodu o prodeji pozemků pod Mestallou za částku kolem 140 milionů eur. Společnost ADU Mediterraneo, která do budoucna na pozemcích plánovala výstavbu bytového komplexu, touto smlouvou získala jistou exkluzivitu, neboť klub se zavázal, že do určitého data nebude o prodeji pozemků vyjednávat s nikým jiným. Tím datem je dnešní den, tedy 31. března 2020. Nicméně celosvětová pandemie koronaviru zapůsobila i tímto směrem a společnost ADU Mediterraneo není v současné době schopna dostát svým závazkům plynoucím ze zmiňované smlouvy uzavřené minulý rok v dubnu. Smlouva proto byla před pár dny vypovězena.

Valencia se k celé věci vyjádřila v obsáhlém prohlášení na svém webu: „V souvislosti se závaznou nabídkou, kterou společnost ADU Mediterraneo předložila na pořízení pozemků, na nichž se nachází stadion Mestalla, klub Valencia CF uvádí následující. Obě strany se dohodly, že momentálně nebyly splněny okolnosti pro naplnění smlouvy z roku 2019, neboť ve stanovených lhůtách nedošlo k provedení určitých kroků daných touto smlouvou. Uvedené ukončení zmiňované smlouvy se provádí s okamžitou účinností, což znamená, že období exkluzivity, kterou měla pro vyjednávání o koupi pozemků pod stadionem Mestalla společnost ADU Mediterraneo, tímto dnem končí. Od této chvíle bude klub Valencia CF analyzovat různé alternativy pro naplnění hlavního cíle, tedy dokončení stavebních prací na novém stadionu. Společnost ADU Mediterraneo bude nadále hledat finanční záruky pro svůj projekt, aby bylo případně možné v budoucnu dosáhnout dohody s klubem Valencia CF, pokud společnost ADU Mediterraneo předloží pro klub uspokojivou nabídku. Od této chvíle však již společnost ADU Mediterraneo nemá oproti jiným případným zájemcům výhodu exkluzivity.“

Co bude dál s pozemky pod starou Mestallou a s pracemi na novém valencijském stadionu? Server ElDesmarque naznačuje některé možnosti. První je zmíněna vlastně přímo v závěru oficiálního prohlášení valencijského fotbalového klubu. Společnost ADU Mediterraneo se o pozemky pod stadionem Mestalla může nadále ucházet a pokud předloží adekvátní nabídku, tak se může stát i jejich novým vlastníkem. Společnost ADU Mediterraneo se v současné době dostala do problémů kvůli tomu, že globální koronavirová pandemie ovlivňuje i trh s realitami, takže společnost nebyla schopna dostát závazkům plynoucím ze smlouvy uzavřené s Los Che minulý rok v dubnu. Až se život vrátí do normálních kolejí, tak lze předpokládat, že společnost ADU Mediterraneo bude mít nutné prostředky pro odkup klubových pozemků, ovšem tím, že přišla o exkluzivitu plynoucí ze zmiňované loňské smlouvy, nemá nyní jistotu, že ji s nabídkou nepředběhne nějaký jiný zájemce. Před uzavřením loňské smlouvy se společností ADU Mediterraneo tehdejší generální ředitel Los Che Mateu Alemany prohlásil, že je o pozemky celá řada zájemců, takže pokud by se nějaký objevil a nabídl by klubu částku kolem 140 milionů eur, tak by měl velkou šanci dané pozemky získat. Další možností je, že se do celé věci vloží sám majoritní akcionář klubu Peter Lim. Přímo singapurský podnikatel by například mohl klubu poskytnout půjčku, díky které by Valencia dokončila nový stadion. Nebo by sám od klubu odkoupil pozemky pod Mestallou, které by následně využil například k bytové výstavbě, kterou na daném místě plánuje i společnost ADU Mediterraneo. V neposlední řadě by Lim mohl plnit jen funkci jakéhosi prostředníka a pomohl by na mezinárodní scéně najít nového zájemce o koupi pozemků pod Mestallou.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.